HELSENORGE
NORSMAN SEMINAR INTENSIVPASIENTER

Mange fikk med seg flotte foredrag på NORSMANs seminar om intensivpasienter

– Denne dagen lærte vi mye om betydningen av smerte hos intensivpasienter mens de ligger inne på intensivavdelingen, sier leder i NORSMAN Tone Rustøen.

Tone Rustøen, Kathleen Puntillo og Anners Lerdal
Tone Rustøen, Kathleen Puntillo og Anners Lerdal

​Torsdag 2. november arrangerte NORSMAN sitt tredje seminar. Denne gangen var tema: erfaringer fra intensivpasienter. NORSMAN hadde til denne dagen invitert en av de aller fremste forskerne på feltet, Kathleen Puntillo fra University of California (UCSF). Hun fortalte spente tilhørere om hvordan det i hennes forskermiljø forskes på smerte og smertebehandling hos pasienter på intensivavdelingen. 

Leder i NORSMAN Tone Rutsøen forteller at seminardagen var spennende og lærerik. 

– Vi lærte mye om betydningen av smerte hos intensivpasienter mens de ligger inne på intensivavdelingen og etter et intensivopphold. Det ble også snakket om smertebehandling og sedering hos pasientene og hvilke utfordringer det gir. Utfordringer knyttet til kommunikasjon mellom pasient og helsearbeider ble også belyst.

Stort engasjement

Totalt var det sju foredrag på seminaret. Rustøen forteller at NORSMAN er veldig fornøyd med seminaret og at de har fått god tilbakemelding fra tilhørerne.

– Seminaret gikk strålende. En dag med flotte foredrag og stort publikum.

Men tilhørerne var ikke bare publikum. Det var lagt opp til flere bolker med diskusjon og en engasjert tilhørerskare bidro til å skape god dialog og flere gode diskusjoner mellom foreleserne og de fremmøtte. 

– Tilhørerne viste stort engasjement, sier Rustøen. 

Viktig med internasjonalt samarbeid

Etter lunsjpause fikk de fremmøtte presentert et foredrag om hvordan det kan oppleves å være pårørende til en intensivpasient. En som selv har erfaringer møtte opp og fortalte sin historie. I tillegg ble det vist til forskning på området.

Helt til sist kom Kathleen Puntillo tilbake på scenen og avsluttet med å fortelle om hvordan man engasjerer og støtter de pårørende. Tone Rustøen forteller at det er viktig med et internasjonalt samarbeid. Både fordi det er stimulerende å arbeide med forskere fra andre land, men også fordi det er viktig å lære av hverandre. 

Dette var NORSMAN sitt siste seminar i 2017, men det er flere i vente.

– Vi kommer til å arranger flere seminar i 2018. Dette blir snart annonsert på hjemmesiden vår og på var Facebookside, så følg med, sier Rustøen.

Dersom du ønsker å se nærmere på foredragene fra Seminaret har vi lagt powerpointpresentasjonene her.

Fant du det du lette etter?