Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset

– Det var som å drømme alle gode drømmer samtidig!

Petter (11 år) har vært mye på sykehus og har ofte gruet seg til å ta blodprøver, men de siste gangene har det gått fint. Han har klart å gjennomføre blodprøvetakingen uten å være redd. Det er fordi han får lystgass av en sykepleier på poliklinikken samtidig som bioingeniøren tar blodprøven.

En person som holder et barn
Petter og mamma. Foto: Linn Margrete Vold, OUS.

Tekst av: Linn Margrete Vold, pedriatrisk sykepleier, Anja Hetland Smeland, forskningssykepleier, Kirurgisk avdeling for barn, Klinikk for hode, hals og rekonstruktiv kirurgi (HHA), Kine Fonahn, sykepleier og Aase Mette Bråthen, seksjonsleder, Avdeling for barnemedisin og transplantasjon, Barne- og ungdomsklinikken (BAR), Oslo universitetssykehus (OUS). Bilder: Linn Margrete Vold, OUS.

 

Bilde av Petter som viser på Rasmus


Petter viser hvordan lystgass gis på Rasmus. Foto: Linn Margrete Vold, OUS.

 

Mange barn er redde for sprøyter og stikk og kan grue seg mange dager i forveien før de skal til sykehuset for å ta sine faste blodprøver. I dette innlegget skal vi møte Petter som forteller oss hvordan det er å grue seg og å få lystgass.

Å grue seg

Mange barn må igjennom mange ulike prosedyre på sykehuset. Barna kan grue seg og være redd for at det skal gjøre vondt. Petter er en av de som har vært mye på sykehuset og vet hva det vil si å grue seg.

Her kan du høre Petter fortelle om hvordan det er å grue seg.

 

Bilde fra film

 
Se hele filmen her: Petter om å grue seg.

 

Å få lystgass

Mange avdelinger på OUS har nå tilbud om lystgass. Lystgass kan brukes når barn og ungdom skal igjennom smertefulle eller skremmende prosedyrer, når andre tiltak ikke er nok. Lystgass hjelper barnet å mestre prosedyren uten bruk av tvang.

Petter har fått lystgass mange ganger og forteller at lystgass hjelper han når han for eksempel skal ta blodprøve. Han blir litt mer rolig, og det hjelper han til å tenke på noe annet enn at han skal stikkes. Han var litt redd for lystgass i starten, men fikk øve seg litt med maske, ble vant til det og synes det kjennes mer behagelig ut. Her kan du høre Petter fortelle om hvordan det er å få lystgass.

 

Lenke til filmen


Se hele filmen her: Petter om å få lystgass.

 

Foreldre om at barnet får lystgass

Som foreldre ønsker vi å beskytte barna våre for smerte og ubehag, men de fleste barn må en eller annen gang i løpet av oppveksten sin gjennomgå forskjellige medisinske prosedyrer, for eksempel vaksinasjoner, behandling av sår, eller blodprøvetaking. Barn med sykdom vil gjennomgå enda flere og hyppigere smertefulle og skremmende prosedyrer.

Petter har vært mye på sykehuset. Mammaen til Petter forteller at lystgass har fungert veldig bra for han. Etter at han startet med lystgass har sykehusoppholdet blitt en mer positiv opplevelse enn før.

Mammaen forteller at lystgassen har en beroligende effekt, og han kan tulle og tøyse, og så er blodprøven tatt. Hun forteller videre at det er ikke bare selve lystgassen som har hjulpet han, det er alt rundt prosedyresituasjonen.

«Selve lystgassen har en beroligende effekt helt tydelig.»

Mammaen til Petter forteller at prosedyresituasjonen nå er veldig godt organisert. Alt er forklart på forhånd slik at det oppleves forutsigbart. Petter får være med å bestemme maske og lukt, og alle i rommet har en rolle.

«Han har fått tatt det i sitt eget tempo.»

Mammaen til Petter forteller at lystgass er et godt tilbud til barn som synes det kan være ekstremt stressende, for eksempel å ta blodprøve. Hun oppfordrer alle foreldre til redde barn å etterspørre lystgass.

Hennes erfaring er:

  • Lystgass har en beroligende effekt
  • Lystgass har fungert veldig fint
  • Det å ikke lenger måtte være flere om å holde en livredd gutt som skal ta blodprøver gjør det også mye enklere å være foreldre
  • Oppleves veldig forutsigbart
  • Slipper å grue seg, vet hva som skal skje
  • Barnet tas på alvor
  • Barnet får være med å bestemme maske og lukt og hvordan de vil ha det

Les også: Lystgassbehandling til barn og unge, et stort fremskritt!

Flere blogginnlegg fra Ekspertsykehuset finner du her!

 


 

Sist oppdatert 19.12.2023