HELSENORGE

Oppholdet på Rikshospitalet – Barneavdeling for allergi og lungesykdommer

Her finner du viktig og praktisk informasjon for deg som foreldre før oppholdet på Barneavdeling for allergi og lungesykdommer på Rikshospitalet.

Velkommen til oss ved Barneavdeling for allergi og lungesykdommer.

Familier som bor i Oslo-området er i posten gjennom dagen, men sover hjemme. Det avtales individuelt når dere skal møte opp hver dag. For de som bor lengre unna, vil det være aktuelt å overnatte på pasienthotellet ved Rikshospitalet. Dette er i tilfelle avtalt med dere på forhånd.

Barn under 18 år har rett til å ha med en av foreldrene under oppholdet. Det er kun anledning til at en av foreldrene er sammen med barnet på sykehuset. I spesielle tilfeller kan sykehuset innkalle begge foreldrene.

Svært viktig informasjon om medisiner

Barn/ungdom som skal til bronkoskopi skal ta sine medisiner og sin behandling som vanlig før innleggelsen.

Barn/ungdom som skal til lunge- allergi- matvare- og medikamentutredning skal ta disse forebyggende astmamedisinene til og med kvelden før innleggelsen eller den polikliniske timen:

 • Flutide, Aerobec, Pulmicort, Giona, Beclomet, Pulmaxan.​

Noen medisiner påvirker utredningen og muligheten for å gjennomføre tester og kostprovokasjoner og skal ikke tas før innleggelsen:

Må ikke brukes de siste syv døgn før timen/innleggelsen med mindre annet er avtalt ved siste kontroll

 • Aerius, Zyrtec, Cetirizin, Telfast, Loratadin, Kestine, Xyzal, Clarityn, Zilas,  Cetimax, Ebastine, Polaramin, Phenergan, Atarax, Vallergan, Spiriva, Singulair, Montelukast, Caredin, Postafen

Må ikke brukes de siste 48 timene før timen/innleggelsen

 • Astmamedisiner: Seritide, Symbicort, Serevent, Oxis, Asmanex, Inuxair, Alvesco, Flutiform, Airflusal, Relvar Ellipta, Bufomix, Salmex, Salmeterol/Fluticasone Cipla.
 • Allergi nesespray: Livostin, Lomudal, Dymista.
 • Allergi øyedråper: Livostin, Opatanol, Spersallerg, Zaditen, Lomudal, Emadine, Lecrolyn, Cleye.

Slutte med fra midnatt samme dag som timen/innleggelsen

 • Ventoline, Airomir, Bricanyl, Atrovent, Ibraxa, Flutide, Aerobec, Giona, Pulmicort, Beclomet, Pulmaxan, Buventxol, Grazax, Itulazax, Acarizax

Ved allergisk reaksjon eller astmaforverring skal barnet få nødvendig medisin!

Om barnet har hatt behov for de nevnte medisinene før innleggelsen, er syk, forkjølet eller har feber, må dere kontakte pasientkoordinator eller posten. Dette kan påvirke muligheten for å utrede og teste barnet og det må vurderes om oppholdet må utsettes.

Om posten

Barneavdeling for allergi og lungesykdommer har et skjermet område i posten. Her tester vi barn for å finne ut om de er allergiske for ulike matvarer. Dette området må være så fritt for allergifremkallende stoffer som mulig. Av den grunn kan dere ikke bruke parfyme eller ha produkter som lukter sterkt. Siden enkelte barn har lateksallergi, kan vi heller ikke ha ballonger. Klærne skal være rene og fri for dyrehår og røyk.

Mat og måltider

Vi har en spisesal hvor dere kan spise frokost og lunsj. Vi har egen kokk som tilbereder all mat og tilpasser denne til barnets diett. Det er ikke tillatt å ta med mat eller drikke inn i dagposten.

Barn med matvareallergi som bor på pasienthotellet, kan møte litt før og spise frokost hos oss før innleggelsen.

Matvareprovokasjon

Det er ikke mulig å teste barnet for matvareallergi om det har mye eksem. Barnet må derfor få optimal eksembehandling helt frem til  innleggelsen.

Barn som skal testes for matvareallergi vil få matvaren gjentatte ganger i gradvis økende doser. Deretter må barnet observeres i  fire timer etter siste inntak av matvaren. Dette innebærer at man er i posten til ettermiddagen. Det kan derfor være lurt å ha med noe barnet liker å holde på med.

Spesielle hensyn

Vi anbefaler at barnet ikke deltar i fysiske aktiviteter som fotball, håndball og lignende de dagene det utredes. Barnet er uten faste medisiner og er dermed mer utsatt for endringer i helsetilstanden. Vi anbefaler heller ikke byturer eller restaurantbesøk. Slik kan man sikre at resultatet av utredningen blir så riktig som mulig og at undersøkelser ikke må utsettes eller gjentas.

Kontakt oss i forkant av oppholdet hvis…

 • barnet har fått en infeksjon som dere mistenker kan være smittsom
 • barnet har vært innlagt på sykehus i utlandet (utenom Norden) det siste året
 • barnet har hatt behov for medisiner som ikke skal brukes før innleggelsen (se avsnitt om medisiner)
 • barnet skal innlegges for kostprovokasjon og har brukt allergimedisiner, eller har fått mye eksem
 • barnet skal innlegges for kostprovokasjon og på egenhånd har begynt å spise, eller fått i seg ved uhell, den maten han/hun skal kostprovoseres på.

Skole

Det er skole på sykehuset.

Alle barn og ungdom i skolepliktig alder har rett og plikt til å gå på skole når de er i form til det og ikke har annet program. Det er fint om skolebarn blir forberedt på dette og har med skolesaker. Sykehusskolen har egne lokaler på sykehuset. Barn som testes for matvareallergi og må være i posten, kan få undervisning der.

Forbered barna til innleggelsen!

Informasjon bidrar til trygghet, det er derfor viktig å forberede barnet og ungdommen godt på forhånd.

Les mer om hva som skjer ved innleggelsen og tiden etterpå på våre nettsider for barn og ungdom. Vi anbefaler at dere ser på dette sammen med barnet og at dere leser ”Når jeg kommer”.

Barn på sykehus

Hva skjer den første dagen?

Dere blir møtt av en sykepleier som viser dere rundt i avdelingen. Av og til må man vente litt.

En lege vil undersøke barnet og prate med dere. Foreldre kan være med til legen og til undersøkelser.

Noen barn må ta blodprøver under oppholdet, og gruer seg til dette. Barn som er engstelige for blodprøver eller synes stikk er vondt, kan få Emla®, et bedøvelsesplaster, før blodprøven.

Kanskje treffer dere også:

 • Fysioterapeut: Undersøker hvordan barnet puster, beveger seg og bruker kroppen. Kan gi råd og hjelp ved behov for trening eller slimmobilisering.
 • Psykolog: Tilbud om samtale ved behov
  Klinisk ernæringsfysiolog: Kan gi råd og veiledning om kosthold og matvareallergier.
 • Sosionom: Kan gi råd om stønader og andre rettigheter rundt å det å kronisk sykt barn

Hva skal dere ha med på sykehuset?

Om barnet bruker faste medisiner, ta disse med til oppholdet. Ta også med evt inhalasjons utsyr og andre inhalasjonshjelpemidler.

Vi har bleier, barnemat og morsmelkerstatning for barn som har behov for dette.

Barn som skal gjennomgå lungeutredning og skal ta en tredemølletest (EIA) eller en        ”herjetest”, må ha med lett treningstøy og joggesko.
Vi anbefaler også å ha med ekstra klesskift og innesko.

Fant du det du lette etter?