Kirurgisk avdeling for barn

Kirurgisk avdeling for barn ivaretar de fleste barn og ungdommer som har behov for kirurgisk behandling innenfor Oslo universitetssykehus HF.

Trykk på lenken herunder for å lese mer om avdelingen og se forberedelsesfilmer for barn og unge som skal opereres.

Les mer om Kirurgisk avdeling for barn

Kirurgisk avdeling for barn

Om Kirurgisk avdeling for barn

Avdelingens mål er

  • å tilby høyspesialiserte medisinske tjenester til de pasientene som avdelingen har et behandlingsansvar for. 
  • å legge til rette for utdanning av helsepersonell og er delaktig i relevant forskning på tvers av profesjoner.
  • at fagområdene innenfor avdelingen blir benyttet som referanse av andre sykehus i Norge og at vi deler den erfaringen og kompetansen som avdelingen innehar med andre, både i Norge, men også i utlandet.

Avdelingen består av fire seksjoner, bemanner nærmere 70 heldøgns senger og har over 140 stillingshjemler. Det er fagutviklingssykepleiere og barnehagelærere tilknyttet hver enkelt seksjon.

Ved Rikshospitalet finner man Kirurgisk avdeling for barn 1 som ivaretar nevro- og plastikkirurgiske pasienter, Kirurgisk avdeling for barn  2 som ivaretar barnekirurgiske og transplanterte pasienter i den postoperative fasen og Kirurgisk avdeling for barn 3 som ivaretar pasienter fra fagområdet ortopedi og øre-, nese,- og hals. Kirurgisk avdeling for barn 4 ligger på Ullevål og ivaretar hovedsakelig pasienter innenfor fagområdene barnekirurgi, plastikkirurgi og ortopedi. 

Avdelingen tilbyr mange høyspesialiserte medisinske tjenester som er definert som lands-, regions- og områdefunksjoner.

Som universitetssykehus må alle våre pasienter og pårørende regne med å møte studenter under innleggelsen. Vi har til enhver tid studenter fra både helsesekretær-, helsefag-, sykepleie-, barnesykepleiere-, og medisinutdanningene hos oss. Å møte pasienter og pårørende er en viktig del av utdanningen til våre fremtidige medarbeidere innenfor spesialisthelsetjenesten. I tillegg samarbeider vi med et sykehus i Malawi om opplæring av sykepleiere derfra.

Avdelingen ledes av Kjersti Langmoen, E-post: lankje@ous-hf.no

Avdelingen har ansatt to fag- og forskningssykepleier:

Anja Hetland Smeland, E-post: anjsme@ous-hf.no

Silje Helene Krabbe, E-post: sikrabbe@ous-hf.no

Forberedelsesfilm for barn og ungdom som skal opereres 

Forberedelsesfilm for barn som skal opereres from Helsebiblioteket on Vimeo.

Forberedelsesfilm for ungdom som skal opereres from Helsebiblioteket on Vimeo.

Click here to see movies and information files about how to prepare a child for surgery

Click here to see movies  and information files about how to prepare youre self as a teenager for surgery

The movies and files are available in arabic, english, polish, somali and urdu. 

  

Se filmen for barn på andre språk

Informasjon til foreldre som har barn som skal opereres

Når barnet ditt skal opereres er det naturlig at dere har mange spørsmål. Det kan være lurt å notere ned spørsmålene til bruk i samtaler med leger og sykepleier.

Forberedelse av barn som skal opereres bør starte hjemme. Snakk med barnet om det som skal skje på sykehuset.

Her finnes filmer og informasjon om hvordan forberede barn

Her finnes filmer og informasjon til ungdommer

Det anbefales at barn forberedes en dag i forkant av innleggelse tilsvarende alder, det vil si er barnet 3 år bør forberedelsen starte 3 dager før innleggelse.

Dersom barnet er forkjølet, har feber eller andre infeksjoner er det viktig å gi beskjed i forkant. Hvis det har gått vannkopper i nærmiljøet må sykehuset kontaktes. Anestesilegen og/eller kirurgen tar stilling til om operasjonen kan gjennomføres likevel.

Hvis barnet har vært innlagt på sykehus utenfor Norden siste 12 måneder må fastlege kontaktes for å ta MRSA/ESBL prøve før innleggelse. Dette for å forhindre spredning av bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (MRSA/ESBL).

 

På sykehuset

Når dere kommer på sykehuset er det en del forberedelser før operasjonen, og det vil bli venting.

På sykehusavdelingen blir dere tatt imot av en sykepleier som vil informere om forløpet før- og etter operasjonen. Det er fint om dere sier i fra dersom det er spesielle hensyn som må tas.

En kirurg vil informere om operasjonen, forventet resultat og anslå hvor lenge dere skal være på sykehuset. Barnet blir undersøkt og må som regel måle vekt, høyde og blodtrykk og ta blodprøver. Avhengig av diagnose kan det også være andre undersøkelser som må gjennomføres.

Anestesilegen vil informere om narkose. Gi beskjed dersom barnet har allergier eller andre helseproblemer.

Forberedelser til operasjon

Tilstedeværelse

For at barnet skal føle seg trygg er det viktig at en av foreldrene er mest mulig tilstede under oppholdet. Gjennom nærhet og hjelp til å opprettholde barnets normale rutiner kan dere formidle trygghet til barnet.

Faste

Alle som skal ha narkose og opereres må faste. Faste betyr at barnet ikke kan spise eller drikke en viss tid før operasjonen. Dere vil få beskjed av sykepleieren om hvor lenge barnet må faste.

Hygiene

Kvelden før operasjonen bør barnet bade/dusje. Enkelte barn må vaskes med en desinfiserende såpe. Dere vil få informasjon om dette hvis det er aktuelt.

Besøk

Barnet kan motta besøk når det er på sengeposten, men det er viktig å begrense dette siden barnet er nyoperert og trenger ro. Besøkende må være friske. God håndhygiene er alltid nødvendig for å forebygge infeksjoner.

Amming

For mødre som ammer eller pumper seg er det mulig å låne pumpeutstyr. Det anbefales å pumpe seg cirka hver 3. time for å opprettholde melkeproduksjonen.

 

 

Her finnes filmer og informasjon om hvordan forberede barn

Her finnes filmer og informasjon til ungdommer

 

 

 

Praktisk informasjon

Bare en av forelderen kan sove og spise på sykehuset sammen med barnet. Unntak gjøres ved alvorlig sykdom. Dette avtales i forkant av innleggelsen. Det er mulig å låne barnevogn på sengeposten.

Dersom det er behov for tolk bestiller avdelingen det.

Dette bør tas med til sykehuset

  • Faste medisiner, for de første dagene, da det kan ta tid å få bestilt spesielle medikamenter til avdelingen. Medisinene leveres til personalet som låser de inn under oppholdet.
  • Utstyr som barnet er avhengig av, som for eksempel C-PAP, tracheostomiutstyr, gastrostomiutstyr og annen type stomiutstyr.
  • Spesialkost for de første dagene.
  • Spesialbleier.
  • Smokk, spesielle flasker.
  • Barnets viktigste kosedyr, leker, koseklut/-teppe.

Når barnet er innlagt har foreldre visse rettigheter i forhold til dekning av reise, arbeid osv og sykehuset tilbyr samtale med sosionom.

Tips til nettsider

 

 

 

 

 

 

Informasjon om hydrocefalus (vannhode)

Er barnet ditt lagt inn for operasjon ved hydrocefalus kan du lese mer om tilstanden og operasjonen her:

Hydrocefalus (vannhode) hos barn Shuntoperasjon ved hydrocefalus
 

 

 

Kontaktinformasjon

Oppmøtested

Kirurgisk avdeling for barn 1 - Rikshospitalet - C6, 4 etasje.

Kirurgisk avdeling for barn 2 - Rikshospitalet - E1, 4 etasje.

Kirurgisk avdeling for barn 3 - Rikshospitalet - C6, 3 etasje.

Barnekirurgisk sengepost - Ullevål - Barnesenteret - 2 etasje.

Besøksadresser og praktisk informasjon

Blindtarmstomi hos barnhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/blindtarmstomi-hos-barnBlindtarmstomi hos barnBBlindtarmstomi hos barnBlindtarmstomi hos barnBlindtarmstomi hos barnBlindtarmstomi hos barn
Brannskadebehandling av barnhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/brannskadebehandling-av-barnBrannskadebehandling av barnBBrannskade - behandling av barnBrannskade - behandling av barnBrannskade - behandling av barnBrannskade - behandling av barn
CT av barnhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/ct-av-barnCT av barnCCT av barnCT av barnCT av barnCT av barn
Cystoskopi og deflux-behandling for barnhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/cystoskopi-og-deflux-behandling-for-barnCystoskopi og deflux-behandling for barnCCystoskopi og defluxbehandling, barnCystoskopi og defluxbehandling, barnCystoskopi og defluxbehandling, barnCystoskopi og defluxbehandling, barn
Endetarmsbiopsi ved Hirschsprungs sykdomhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/endetarmsbiopsi-ved-hirschsprungs-sykdomEndetarmsbiopsi ved Hirschsprungs sykdomEHirschsprungs sykdom - endetarmsbiopsi, barnHirschsprungs sykdom - endetarmsbiopsi, barnHirschsprungs sykdom - endetarmsbiopsi, barnHirschsprungs sykdom - endetarmsbiopsi, barn
Fjerning av falske mandlerhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/fjerning-av-falske-mandlerFjerning av falske mandlerFFjerning av falsk mandel (adenotomi)Fjerning av falsk mandel (adenotomi)Fjerning av falsk mandel (adenotomi)Fjerning av falsk mandel (adenotomi)
Gallegangsatresi - operasjonhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/gallegangsatresi-operasjonGallegangsatresi - operasjonGGallegangsatresi - operasjonGallegangsatresi - operasjonGallegangsatresi - operasjonGallegangsatresi - operasjon
Gastroschisehttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/gastroschiseGastroschiseGGastroschiseGastroschiseGastroschiseGastroschise
Gastroschise operasjonhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/gastroschise-operasjonGastroschise operasjonGGastroschise- operasjonGastroschise- operasjonGastroschise- operasjonGastroschise- operasjon
Gastrostomi hos barnhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/gastrostomi-hos-barnGastrostomi hos barnGGastrostomi hos barnGastrostomi hos barnGastrostomi hos barnGastrostomi hos barn
Gastroøsofageal refluks - operasjon med Nissenplastikkhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/gastroosofageal-refluks-operasjon-med-nissenplastikkGastroøsofageal refluks - operasjon med NissenplastikkGGastroøsofageal refluks - Operasjon med NissenplastikkGastroøsofageal refluks - Operasjon med NissenplastikkGastroøsofageal refluks - Operasjon med NissenplastikkGastroøsofageal refluks - Operasjon med Nissenplastikk
Gastroøsofageal refluks sykdom (GØR)https://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/gastroosofageal-refluks-sykdom-gorGastroøsofageal refluks sykdom (GØR)GGastroøsofageal refluksGastroøsofageal refluksGastroøsofageal refluksGastroøsofageal refluks
Hirschsprungs sykdomhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/hirschsprungs-sykdomHirschsprungs sykdomHHirschsprungs sykdomHirschsprungs sykdomHirschsprungs sykdomHirschsprungs sykdom
Hirschsprungs sykdom - operasjonhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/hirschsprungs-sykdom-operasjonHirschsprungs sykdom - operasjonHHirschsprungs sykdom - operasjonHirschsprungs sykdom - operasjonHirschsprungs sykdom - operasjonHirschsprungs sykdom - operasjon
Hjernerystelse hos barnhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/hjernerystelse-hos-barnHjernerystelse hos barnHHjernerystelse hos barnHjernerystelse hos barnHjernerystelse hos barnHjernerystelse hos barn
Manglende eller feilplassert endetarmsåpninghttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/manglende-eller-feilplassert-endetarmsapningManglende eller feilplassert endetarmsåpningMManglende eller feilplassert endetarmsåpningManglende eller feilplassert endetarmsåpningManglende eller feilplassert endetarmsåpningManglende eller feilplassert endetarmsåpning
Manglende eller feilplassert endetarmsåpning - operasjonhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/manglende-eller-feilplassert-endetarmsapning-operasjonManglende eller feilplassert endetarmsåpning - operasjonMManglende eller feilplassert endetarmsåpning - operasjonManglende eller feilplassert endetarmsåpning - operasjonManglende eller feilplassert endetarmsåpning - operasjonManglende eller feilplassert endetarmsåpning - operasjon
Overgangsstenose hos barn - operasjonhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/overgangsstenose-hos-barn-operasjonOvergangsstenose hos barn - operasjonOOvergangsstenose - trang overgang mellom nyrebekken og urinleder - operasjon, barnOvergangsstenose - trang overgang mellom nyrebekken og urinleder - operasjon, barnOvergangsstenose - trang overgang mellom nyrebekken og urinleder - operasjon, barnOvergangsstenose - trang overgang mellom nyrebekken og urinleder - operasjon, barn
Pylorusstenose - operasjonhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/pylorusstenose-operasjonPylorusstenose - operasjonPPylorusstenose - operasjonPylorusstenose - operasjonPylorusstenose - operasjonPylorusstenose - operasjon
Spinalpunksjon hos barnhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/spinalpunksjon-hos-barnSpinalpunksjon hos barnSSpinalpunksjon hos barnSpinalpunksjon hos barnSpinalpunksjon hos barnSpinalpunksjon hos barn
Testikkel ligger ikke i pungen hos barn (Retentio testis)https://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/testikkel-ligger-ikke-i-pungen-hos-barn-retentio-testisTestikkel ligger ikke i pungen hos barn (Retentio testis)TTestikkel ligger ikke i pungen hos barn - operasjonTestikkel ligger ikke i pungen hos barn - operasjonTestikkel ligger ikke i pungen hos barn - operasjonTestikkel ligger ikke i pungen hos barn - operasjon
Øsofagusatresihttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/osofagusatresiØsofagusatresiØØsofagusatresiØsofagusatresiØsofagusatresiØsofagusatresi
Øsofagusatresi - operasjonhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/osofagusatresi-operasjonØsofagusatresi - operasjonØØsofagusatresi - operasjonØsofagusatresi - operasjonØsofagusatresi - operasjonØsofagusatresi - operasjon

Kirurgisk avdeling for barn 1https://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-for-hode-hals-og-rekonstruktiv-kirurgi/kirurgisk-avdeling-for-barn/kirurgisk-barnepost-1Kirurgisk avdeling for barn 1Seksjonen undersøker og behandler barn- og ungdom (0-18 år) med lidelser i sentralnervesystemet, hjerne, nakke og rygg (nevrokirurgi).
Kirurgisk avdeling for barn 2https://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-for-hode-hals-og-rekonstruktiv-kirurgi/kirurgisk-avdeling-for-barn/kirurgisk-barnepost-2Kirurgisk avdeling for barn 2Seksjonen undersøker og behandler barn og ungdom (0-18 år) tilhørende fagområdet barnekirurgi og transplantasjonskirurgi.
Kirurgisk avdeling for barn 3https://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-for-hode-hals-og-rekonstruktiv-kirurgi/kirurgisk-avdeling-for-barn/kirurgisk-barnepost-3Kirurgisk avdeling for barn 3Seksjonen undersøker og behandler barn- og ungdom (0-18 år) innenfor fagområdene ortopedi og ØNH.
Kirurgisk avdeling for barn 4https://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-for-hode-hals-og-rekonstruktiv-kirurgi/kirurgisk-avdeling-for-barn/barnekirurgisk-sengepostKirurgisk avdeling for barn 4Seksjonen undersøker og behandler barn- og ungdom (0-18 år) fra mange kirurgiske spesialiteter. Fagområdene på seksjonen er hovedsakelig gastrokirurgi, traume, ortopedi og plastikkirurgi.

Fant du det du lette etter?