Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset

Å lukte bæsj er noe av det vanskeligste som finnes!

Tenk deg at du ikke har kontroll på det som er det aller mest privat i livet. De fleste av oss lukker døren selv for kjæreste og ektefelle når vi skal på do og bæsje. Hvordan ville det vært for deg om du ikke hadde kontroll?

Et barn som sitter på en vindushylle
Illustrasjon fra Shutterstock.

​Tekst av: Astrid Ingeborg Austrheim, spesialsykepleier barn, stomi og kontinens, Kirurgisk avdeling for barn (HHA KAB), Oslo universitetssykehus (OUS). Foto: Nasjonalt kompetansesenter for sjeldne diagnoser, OUS, Hanne Ambrose og privat.

Bilde av Astrid Ingeborg Austrheim.

Astrid Ingeborg Austrheim, spesialsykepleier. Foto: Privat.

– Jeg, Astrid, er spesialsykepleier som arbeidet i mange år med barn som har ulike utfordringer med tarmfunksjonen. Jeg er spesialsykepleier til barn, stomi og kontinens.

Det å ikke ha kontroll og å lukte avføring er ikke akseptert i noen kulturer.
Noen barn har ikke god kontroll på lukkemusklene i endetarmsåpningen, noe de fleste av oss tar som en selvfølge.

Hvordan er det for barna?

Barn skal bruke sin energi på å leke og lære. Når du ikke har kontroll på det som er aller mest privat, kan det stjele all energi.

Barna kan bli ukonsentrerte eller utagerende. Det er ikke så rart, mange bruker all energi på å tenke :«hvor er nærmeste do nå», «håper ingen merker at jeg bruker bleie» «lukter jeg bæsj nå?». 

Andre barn slutter helt å bry seg om det som skjer nedenfor navlen. De kjenner ikke trang og merker ikke at det bæsj i bleie eller truse. Det finnes kanskje ikke noe mer ydmykende og skamfullt enn å lukte avføring.

– Jeg arbeider med barn og ungdom som av ulike årsaker eller diagnoser har dårlig kontroll på lukkemuskelen som kontrollerer endetarmsåpningen. Dette er diagnoser eller tilstander som:

  • Anorektal malformasjon / analatresi (ARM)
  • Hirschprungs sykdom
  • Myelomeningocele/ryggmargsbrokk (MMC)
  • Andre alvorlige tarmmotoriske forstyrrelser/tarmsykdommer
  • Alvorlig forstoppelse eller avføringslekkasje uten diagnose
  • Skadet lukkemuskel i endetarmsåpningen

Hva kan vi gjøre for å hjelpe disse barna slik at de slipper å lukte bæsj?

På Rikshospitalet har vi et team hvor vi tilstreber å hjelpe barn og unge med ulike løsninger slik at de får kontroll på avføring og slipper å lukte bæsj.

Vi er to dedikerte stomi og kontinenssykepleiere som arbeider med barn og unge med disse utfordringene. Vi samarbeider tett med barnekiruger og barnepsykiater for å finne den beste løsningen for hvert enkelt barn.

Medisiner, toalettvaner og kost

Tarmen liker regelmessighet og at vi har de samme rutinene hver dag. For mange kan gode råd om riktig kost, toalettvaner og riktig sittestilling på do være nok til å få kontroll. Ved forstoppelse er det viktig med kost som inneholder mye frukt, grønt og fiber. Det er i tillegg veldig viktig å drikke rikelig.

Tarmen vil naturlig ønske å tømme seg etter måltid, dette kalles den gastrokolisk refleks. Strever man med avføringslekkasje er det viktig å lage gode rutiner ved å planlegge toalettbesøk etter måltid. Det er viktig med god nok tid og gjerne en krakk til bena slik at knærne kommer opp.

Barna som sliter med forstoppelse i tillegg til avføringslekkasje trenger medisiner for dette. Det er viktig å ta tilstrekkelig med avføringsmedisiner over en lang nok periode inntil forstoppelsesproblemet er løst. Andre igjen trenger medisiner for å bremse avføring som alltid er for løs.

Rektalskylling

Å skylle tarmen ren hver dag eller annen hver dag er en gammel og god måte å få kontroll på avføringslekkasje eller forstoppelse. Nå finnes det på markedet veldig godt utstyr for å gjennomføre rektalskylling av tarmen mens man sitter på toalettet. Dette ler en god løsning for mange.

Bilde av barn med blindtamstomi

Bilde av et barn med blindtarmstomi. Fra Sjeldne diagnoser, OUS.

Blindtarmstomi

Noen barn og unge vegrer seg for å skylle via endetarmsåpningen. Da kan anleggelse av blindtarmstomi for skylling av tarmen være en veldig god løsning.

Blindtarmen trekkes ut på magen ved hjelp av kikkhullskirurgi. Da får barnet en liten åpning på magen. Via denne åpningen kan tarmen skylles ren hver eller annen hver dag. Kun et lite plaster er nødvendig over åpningen/blindtarmstomien når den ikke er i bruk.

Stomi med pose

En stomi med pose kan være en veldig god løsning hvis ikke tiltakene nevnt over fungerer. Å ha pose på magen kan oppleves skambelagt og vanskelig og blir for mange helt siste utvei.

Mange utsetter derfor dessverre denne operasjonen og sliter med avføringslekkasje lenger enn nødvendig. «Endelig fikk jeg lykkeposen min» har mange sagt i etterkant.

Bilde av ungdom med pose på magen.

Foto: Hanne Ambrose.

Lenker og referanser:

Se instruksjonsfilm fra Wellspect.

Veiledninger for tarmirrigasjon med Peristeen - Coloplast Norge

Les mer om blindtarmstomi hos barn ved Kirurgisk avdeling for barn 2 ved Oslo universitetssykehus.

Stomi kan være ekstra utfordrende for unge (sykepleien.no)

Les mer om stomi hos barn og unge og behandling ved Oslo universitetssykehus.

Her kan du lese flere blogginnlegg fra Ekspertsykehuset!


 

 

Sist oppdatert 02.05.2022