Kirurgisk avdeling for barn 4

Seksjonen undersøker og behandler barn- og ungdom (0-18 år) fra mange kirurgiske spesialiteter. Fagområdene på seksjonen er i hovedsak barnekirurgi, traume, ortopedi, nevrokirurgi, plastikkirurgi, øye og kjevekirurgi. Sengeposten har 14 senger og har i tillegg ansvar for 6 postoperativ senger (barnePO) for barn- og ungdom ved Ullevål sykehus mandag morgen til fredag ettermiddag.

Trykk på lenken herunder for å lese mer om avdelingen og se forberedelsesfilmer for barn og unge som skal opereres.

Les mer om Kirurgisk avdeling for barn 4

Kirurgisk avdeling for barn 4

Kirurgisk avdeling for barn 4 (KABS4) er lokalisert på Ullevål sykehus  2. etasje på Barnesenteret. Følgende kirurgiske spesialiteter benytter seksjonens sengepost og postoperative enhet: 

 • Barnekirurgi: Omfatter behandling av medfødte misdannelser og en rekke vanlige kirurgiske tilstander hos barn, som for eksempel brokk og blindtarmsbetennelse.  

 • PlastikkirurgiOmfatter blant annet brannskader og hudtransplantasjoner.  

 • Nevrokirurgi: Omfatter hjernerystelse og andre hodeskader som trenger overvåking eller operasjon 

 • Ortopedi: Omfatter forskjellige frakturer som for eksempel arm- og benbrudd.  

 • Kjevekirurgi: Omfatter behandlingskrevende kjeve- og ansiktsskader.  

 • Øyekirurgi: Omfatter pasienter som trenger overvåkning etter øyeundersøkelser eller øyeoperasjoner i narkose. 

 • Thoraxkirurgi: Omfatter skader i brystkassen, som for eksempel punktert lunge.  

KABS4 har over 30 ansatte fordelt på spesialsykepleiere, sykepleiere og barnepleiere.  

KABS4 består av en sengepost med 14 sengeplasser og en postoperativ enhet med 6 overvåkingsplasser. Sengeposten består av to-manns rom og hvert rom har TV og DVD-spiller. To sengerom deler på et badDet er gratis WiFi  på alle rom. 

En forelder eller annen omsorgsperson kan overnatte ved siden av barnet, enten på en sengebrisk eller på en gjesteseng. Den som er sammen med barnet får alle måltider i avdelingen.  

Seksjonen ledes av Elsebeth K. Høydahl. Assisterende seksjonsleder er Cathrine Nielsen og fagutviklingssykepleier er Anne-Lise Seipajærvi. På sykehuset

Informasjon til foreldre som har barn som skal opereres

Når barnet ditt skal opereres er det naturlig at dere har mange spørsmål. Det kan være lurt å notere ned spørsmålene til bruk i samtaler med leger og sykepleier.

Forberedelse av barn som skal opereres bør starte hjemme. Snakk med barnet om det som skal skje på sykehuset.

Det anbefales at barn forberedes en dag i forkant av innleggelse tilsvarende alder, det vil si er barnet 3 år bør forberedelsen starte 3 dager før innleggelse.

Dersom barnet er forkjølet, har feber eller andre infeksjoner er det viktig å gi beskjed i forkant. Hvis det har gått vannkopper i nærmiljøet må sykehuset kontaktes. Anestesilegen og/eller kirurgen tar stilling til om operasjonen kan gjennomføres likevel.

Hvis barnet har vært innlagt på sykehus utenfor Norden siste 12 måneder må fastlege kontaktes for å ta MRSA/ESBL prøve før innleggelse. Dette for å forhindre spredning av bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (MRSA/ESBL).Forberedelse til operasjon for barn og ungdom

Tilstedeværelse

For at barnet skal føle seg trygg er det viktig at en av foreldrene er mest mulig tilstede under oppholdet. Gjennom nærhet og hjelp til å opprettholde barnets normale rutiner kan dere formidle trygghet til barnet.

Faste

Alle som skal ha narkose og opereres må faste. Faste betyr at barnet ikke kan spise eller drikke før operasjonen. Det betyr at barnet/ungdommen kan spise mat og drikke melk inntil 6 timer før operasjon. Barnet/ ungdommen kan og drikke klare væsker, det vil si vann og saft, inntil 2 timer før operasjon. Barn som får morsmelk kan få dette inntil 4 timer før operasjon 

Hygiene

Kvelden før operasjonen skal barnet/ungdommen dusje eller bade.

Amming

For mødre som ammer eller pumper seg er det mulig å låne pumpeutstyr. Det anbefales å pumpe seg cirka hver 3. time for å opprettholde melkeproduksjonen.

Medisiner 

Hvis barnet/ungdommen bruker astmamedisiner skal disse tas på operasjonsdagen. Ta med astmamedisinene til sykehuset! 

Bruker barnet andre medisiner til vanlig så spør legen eller sykepleieren om barnet skal ta disse på operasjonsdagen. 


Sykdom 

Hvis barnet/ungdommen er forkjølet eller plaget med andre infeksjonssykdommer dagene før operasjon så kontakt avd. på tlf. 22 11 97 30. 


Annet 

Ta gjerne med kosebamsen eller noe annet som betyr trygghet for barnet. Litt større barn kan ha glede av en favorittbok eller dataspill for å gjøre ventetiden litt hyggeligere. Bøker om barn på sykehus kan lånes på biblioteket.  

 

Etter operasjonen kommer operatøren og gir informasjon om videre forløp. Smertestillende medikamenter gis regelmessig den første tiden etter operasjon (postoperativt). I noen tilfeller må andre medikamenter gis i tillegg til smertestillende. Dette kan for eksempel dreie seg om kvalmestillende medisiner eller antibiotika.  


Vi ønsker at alle barn og ungdommer som skal opereres, og deres foresatte, ser våre «Forberedelsesfilm for barn og ungdom som skal opereres». Da kommer dere god forberedt på hva dere kan oppleve operasjonsdagen.

Forberedelsesfilm for barn som skal opereres from Helsebiblioteket on Vimeo.

Forberedelsesfilm for ungdom som skal opereres from Helsebiblioteket on Vimeo.

Click here to see movies about how to prepare a child or a teenager for surgery

The movies are available in arabic, english, polish, somali and urdu. 


Pre- og postoperativ informasjon

Postoperativ

Her er det seks overvåkingsplasser til barn mellom 0-18 år som skal våkne opp etter narkose eller trenger nøye observasjon. Driften består av dagkirurgiundersøkelser i narkose og akutte innleggelser og operasjoner. 

På postoperativ ønsker vi mest mulig ro med hensyn til pasientene. Derfor er det ikke lov å snakke i mobiltelefon og den må i tillegg være på lydløs. Kun en forelder kan være sammen med barnet på postoperativ relatert til plass og mest mulig ro på rommet. 

Kjøkken

Postkjøkkenet er bemannet av en postvert som er tilgjengelig kl: 07:00-15:00 i ukedagene. På kveld og helg er det personalet som har ansvaret for kjøkkenet.. 

Det er selvservering av mat og drikke. Spesialkost og ønskekost kan vår postvert bestille hver morgen til de pasientene som har behov for det.  

Til de små barna har vi Nan, barnegrøt og middagsglass. Bruker barnet annen morsmelkerstatning enn Nan er det fint hvis dette tas med under sykehusoppholdet.

Preoperativt venterom

Dette brukes blant annet som venterom for pasienter og foreldre før operasjon. Mange barn og ungdommer som venter her faster og av hensyn til dem er det ikke lov å spise eller drikke her.

Oppholdsrom/lekerom

Oppholdsrommet står til fri benyttelse for alle foreldre og barn. Her finnes det en mikrobølgeovn og et kjøleskap hvor man kan oppbevare egen mat og drikke hvis det er behov for detDet er mulig å sitte her å spise, ta imot besøk, vente på lege eller undersøkelse.  

Poliklinikk

Poliklinikken ligger  i 1. etasje på Barnesenteret. Hit kommer barn som har blitt henvist fra helsestasjon eller fastlege for en vurdering hos barnekirurg. Her beslutter barnekirurgen etter å ha undersøkt barnet/ungdommen om det er nødvendig med operasjon, videre undersøkelse eller annen behandling. 

Aktiviteter for barn og unge under sykehusinnleggelse

På Barnesenteret jobber det lærere på sykehusskolen og spesialpedagoger på lekterapien. Sykehusklovner og musikkterapeuter samarbeider vi også med. Disse resurspersonene er til for å fremme det friske hos barnet/ungdommen og det normale i hverdagen.  Det er også en lekeplass på utsiden som kan benyttes.

Besøk

Gjelder under Corona pandemien

Skal du ha besøk? Da må navnet til den besøkende stå på besøkslisten

Når det er lite koronasmitte i samfunnet, tillater sykehuset ett besøk om dagen per pasient der det lar seg gjøre. Smittevernregler må følges. Husk å holde 1 meters avstand og vask hendene før og etter besøket. Besøkende slipper kun inn på sykehuset dersom deres navn er oppført på dagens besøksliste. Selv om det er lite smitte i samfunnet, er det avdelingens ansvar å ivareta smittevern. Det er derfor ikke sikkert at avdelingen kan ta imot besøk til alle pasienter samtidig. 

Besøkstider:

mandag - fredag: kl. 16.30 - 19.30
lørdag og søndag: kl. 10.00 - 14.00 og 17.00 - 19.00

 • Sykehuset, pasienten og den besøkende må planlegge besøket sammen. 
 • Pasienten/pårørende må melde inn hvem som kommer på besøk senest kl. 16.00 på hverdager og 09.30 i helg. 
 • Sykehuset tillater bare én besøkende per pasient dag
 • Besøket kan vare maksimalt i én time

Når besøkende kommer til sykehuset, blir de møtt av vaktpersonell som har dagens liste over besøkende. Derfor må pasienten/pårørende dagen før besøket opplyse om hvem som kommer på besøk. 

Det er egne regler for barn og pasienter med behov for ledsagere. Les mer om dette nedenfor. 

Obs: Ingen besøkende eller ledsagere får komme inn på sykehuset dersom hun/han i løpet av de siste 10 dagene:

• har vært i utlandet
• har hatt kontakt med en som er smittet av korona
• har hatt feber, hoste, tung pust, sår hals, eller diaré/magesmerter med ukjent årsak

Parkering

Det er gratis parkering for 1 foreldre til inneliggende barn. Parkeringslapp fra oss ved innleggelse fås ved henvendelse i avdelingen. Denne må vises frem til portvakt eller ekspedisjon i 1. etasje på Barnesenteret, samtidig som bilens registreringsnummer må registreres. 


Barn og ungdoms rettigheter

Vi anbefaler barn og ungdom å sette seg inn i rettighetene sine. Det finnes en rekke internettsider som opplyser om hvilke rettigheter barn og ungdom har i kontakt med helsevesenet. Noen forslag er

Helserettigheter for barn og unge

Dette har du rett til hos legen

Tips til nettsider


Kontaktinformasjon

Oppmøtested
Barnesenteret - Bygg 9 - 2 etasje
Telefon
22 11 97 30
Spørsmål vedørende henvisninger, time til operasjon og andre generelle spørsmål rettes til sekretær, 22 11 97 35, mellom klokken 08:00-11:00
Ullevål sykehus, Barnesenteret (bygg 9)
Besøksadresse
Ullevål sykehus, bygg 9(Kart)
Telefon
Ekspedisjon: 22 11 87 65 (07:30 - 15:30)

Praktisk informasjon

Apotek

​Apotek på Ullevål sykehus

Apoteket finner du mellom  byggene 2 og 11, ved siden av Kiwi dagligvarebutikk og kafèen Espresso House.

Åpningstider:
Mandag til fredag: 08.00 - 17.00
Lørdag:                  10.00 - 14.00

Avvik kan forekomme, konferer med apotekets egne nettsider:
https://sykehusapotekene.no/steder/oslo-ulleval

Kontakt:
Telefon 23 20 52 40 
E-post: ulleval.apotekutsalget@sykehusapotekene.no

Barne- og ungdomsaktiviteter

Barne- og ungdomsaktiviteter på Ullevål sykehus

De fleste tilbudene til barn og unge på Ullevål sykehus finnes på Barnesenteret i bygg 9. Barnesenteret har utendørs lekeplass og leketerapiavdeling med førskolelærere

Tlf. 23 01 55 73 / 23 01 55 79

Lekekroker finnes i alle avdelinger som behandler barn

Ungdomsrom på Ullevål

På Kreftsenteret i bygg 11 finnes et eget ungdomsrom for fritidsaktiviteter. Dette er hovedsaklig for ungdommer som er pasienter, men kan også benyttes av andre.

Bibliotek

​Bibliotek på Ullevål sykehus

Seksjon for helseinformasjon til pasienter og pårørende et åpent informasjonssenter med en oppdatert og rikholdig samling av helsefaglig litteratur, nyttige brosjyrer og mulighet for å låne generell litteratur for barn og voksne.

Du finner biblioteket i bygg 10 (Ullevål hotell).

Åpningstider:

Mandag-tirsdag-torsdag-fredag: 10.00-16.00
Onsdag: 10.00-19.00
Lørdag-søndag stengt

Kontakt:

Telefon: 23 01 51 40

Telefontid: 08.30-16.00 (onsdag til 19.00) 

seksjonforhelseinfo@ous-hf.no

Blomster og gaver

​Blomster og gaver på Ullevål sykehus

Narvesen-kiosken ved hovedinngangen, Kiwi-butikken i Vestre gate og Ullevål hotell, i bygg 10 har gaver og blomster.

Butikk

Daglivarebutikk på Ullevål sykehus

På Ullevål sykehus er det en ​Kiwi dagligvarebutikk i Vestre gate, mellom byggene 2 og 11.

Åpningstider:

Hverdager:  07:00 - 23:00
Lørdag:       09:00 - 21:00
Søndag:      Stengt

Kontakt:

Telefon: 22 46 61 11 

Frisør

Frisør på Ullevål sykehus

Studio Alf Ullevål AS (over Kiwi)

Våre åpningstider er:
Man/ons/fre: 09.00-17.00
Tir/tor: 09.00-19.00
Lør: 09.00-15.00

Telefon: 22 60 67 44.

Hotell

​Hotell på Ullevål sykehus

Hotellet består av 131 gjesterom, fordelt på åtte etasjer. Alle rom er utstyrt med eget bad/WC, TV, telefon og kjøleskap. Internett er tilgjengelig mot betaling. Ullevål hotell er hovedsakelig et tilbud for pasienter som av ulike årsaker har behov for å være i nærheten av sykehusets tjenester. Deres pårørende kan også bo på hotellet.

Restaurantens åpningstider:
Hverdager
Frokost  07.00 - 09.00
Lunsj      11.30 - 13.00
Middag  16.30 - 18.30

Helg og helligdager
Frokost  08.00-10.00
Lunsj     12.00-13.00
Middag 16.00-18.00

Hotellet ligger på sykehusområdet i bygg 10, mellom Kvinnebarn senteret og Patologibygget (Blodbanken).

Holdeplass for trikk og buss finnes rett utenfor sykehusets hovedinngang i Kirkeveien. Flybussene til og fra Gardermoen stopper på samme holdeplass som lokalbussen.

Vi anbefaler at det benyttes kollektivtransport fordi antallet parkeringsplasser på området er begrenset.

Innsjekking/utsjekking
Hovedinnsjekking er etter klokken 15 og hovedutsjekking skjer før klokken 10.

Kontakt:
Telefonnummer til resepsjonen: 21 60 36 00
Telefonnummer til catering/møtemat: 21 60 36 17

E-postadresse: ulleval.hotell@medirest.no

Pasientreiser
Du kan få dekket din pasientreise når du reiser til eller fra offentlig godkjent behandling.
Trykk her for mer informasjon om dekning av reiseutgifter i forbindelse med pasientreiser.

Du kan ha rett på godtgjørelse for utgifter til mat og overnatting når du har vært på reise til eller fra behandling.
Trykk her for mer informasjon om dekning av hotellopphold via Paisentreiser.

 

Internett og sosiale medier

​Internett på Ullevål sykehus

Det er internettilgang på en del av sengepostene. Forhør deg der du skal legges inn. Du må ha med egen pc. Ansatte hjelper deg med kode for tilgang.

Læresenteret (1. etg i pasienthotellet, bygg 10) tilbyr bruk av PC-er med internettilgang, samt trådløst nettverk.

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred når de er på sykehus. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre på sosiale medier uten å ha spurt dem først.

Kafe, kantine og kiosk

Kafè, kantine og kiosk på Ullevål sykehus

Pasienter, pårørende og andre besøkende kan få kjøpt mat følgende steder (vær oppmerksom på at det kan være andre åpningstider i ferier og høytider).

Kiosken (Narvesen) i Hovedinngangen, bygg 4:
Mandag - fredag 07:00- 20:00
Lørdag - søndag 10:00 - 18:00

Kantina i Hovedinngangen/Sentralblokka, bygg 4:
Mandag-fredag 07:00-17:00
Lørdag-søndag stengt

Kantina på Søsterhjemmet, bygg 2:
Mandag - fredag 08:00 - 14:00
Lørdag-søndag stengt

Kantina på Barnesenteret, bygg 9:
Mandag-fredag 09:00-14:30
Lørdag-søndag stengt

Kafé på Kreftsenteret, bygg 11:
Mandag-fredag 07:30-14:30
Lørdag-søndag stengt

Kafé ved Blodbanken, bygg 25:
Mandag-fredag 07:30-14:30
Lørdag-søndag stengt

Kafé i bygg 37:
(Bl.a holder Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering til her)
Mandag - fredag 09:00 - 14:00
Lørdag-søndag stengt

Kafé og kiosk ved Ullevål hotell, bygg 10:
Hotellets kafé og kiosk er bemannet hele døgnet. Her får man kjøpt kaffe, mineralvann, øl, vin, diverse utvalg av kaker, baguetter, salater, iskrem og et enkelt kioskutvalg.

Restauranten ved Ullevål hotell, bygg 10:
Hverdager
Frokost  07.00 - 09.00
Lunsj      11.30 - 13.00
Middag  16.30 - 18.30

Helg og helligdager
Frokost  08.00 - 10.00
Lunsj     12.00 - 13.00
Middag 16.00 - 18.00

Dagligvarebutikk (KIWI) på Ullevål sykehus:
Det er også mulig å kjøpe varm og kald mat på KIWI dagligvarebutikk, som ligger mellom byggene 2 og 11.

Kart over Ullevål sykehus

Kollektivtrafikk til Ullevål sykehus

​Kollektivtrafikk til Ullevål sykehus

Det går både buss og trikk til Ullevål sykehus, med stoppesteder ved hovedinngangene til sykehuset.

Se www.ruter.no for ruteinformasjon.

Minibank

​Minibank på Ullevål sykehus

Finnes ved Narvesen kiosken i hovedinngangen, bygg 4.

Postkasse

​Postkasse på Ullevål sykehus finner du ved inngangen til apoteket, mellom byggene 2 og 11. 

Sykehusskole

​Skole på Ullevål sykehus

Sykehusskolen finner du i 4.etasje på Barnesenteret, bygg 9.

Sykehusskolen i Oslo universitetssykehus har egne lærere og egne rom på sykehuset. Hvis du ikke kan komme til skolerommet, kan du få undervisning på pasientrommet.

Sykehusskolen er forskjellig fra en vanlig skole. Her er det ikke klasser. På Ullevål sykehus betyr det at barn og ungdom fra ulike klassetrinn i grunnskolen og videregående skole kan få undervisning i det samme rommet.

Åpningstider:

Mandag 9.30 - 12.00
Tirsdag - torsdag 9.30 - 12.00 og 13.00 - 15.30
Fredag 9.30 -12.00 og 13.00 - 15.00
Skolen er åpen i høst- og vinterferien.

Tannlege

​Tannlege på Ullevål sykehus

Det er tannlegekontor på Ullevål i samme bygg som Kiwi dagligvarebutikk, mellom bygg 2 og 11.

Tro og livssyn - Kapell, stillerom, prest og samtalepartnere

​Kapellet på Ullevål sykehus

Ullevål har kapell i Lab-bygget (bygg 25) og stillerom i Sentralblokka (bygg 4) og på Kreftsenteret (bygg 11).

Kapellet benyttes til båreandakter, begravelser og syninger av døde. Rommet er tilrettelagt for bruk av alle tros- og livssyn.

Stillerom på Ullevål sykehus

I stillerommene kan du tenne lys og sitte i bønn eller stille refleksjon.

Prestetjenesten

Se informasjon om Prestetjenesten

Samtalepartnere fra ulike tros- og livssynstradisjoner

Se informasjon om samtalepartnertjenesten

Tilrettelegging for tro og livssyn

Se hvordan vi kan tilrettelegge for deg og din utøvelse av tro og livssyn

 

Velvære og kroppspleie

​Velvære og kroppspleie på Ullevål sykehus

Medicaklinikken og Medica Spa holder til på Ullevål sykehus, og tilbyr et vidt spekter av behandlingsformer til pasienter, pårørende og ansatte ved sykehuset.

Medicaklinikken har hudterapeut, fotterapeut, akupunktør, fotsoneterapeut, homeopat, kiropraktor og massasjeterapeut.

Se www.medicaklinikken.no for mer informasjon.

Gallegangsatresi - operasjonhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/gallegangsatresi-operasjonGallegangsatresi - operasjonGGallegangsatresi - operasjonGallegangsatresi - operasjonGallegangsatresi - operasjonGallegangsatresi - operasjon
Gastroschise operasjonhttps://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/gastroschise-operasjonGastroschise operasjonGGastroschise- operasjonGastroschise- operasjonGastroschise- operasjonGastroschise- operasjon

Fant du det du lette etter?