Kirurgisk avdeling for barn 2 (KABS2) er en del av kirurgisk avdeling for barn (KAB) som består av 4 seksjoner. Seksjonen er lokalisert på Rikshospitalet i flotte og barnevennlige lokaler og har plass til 16 pasienter inkludert 6 intermediærsenger som benyttes til pasienter som trenger ekstra overvåkning, som etter operasjoner. I overkant av 40 personer jobber på KABS2.
Seksjonen har pasienter fra fagområdet barnekirurgi og transplantasjonskirurgi. Innenfor fagområdet transplantasjonskirurgi tar seksjonen imot pasienter i alderen 0-18 år i den postoperative fasen etter en nyre- eller levertransplantasjon. Sykehuset har nasjonalt behandlingsansvar for disse pasientgruppene. I forkant og etter den kirurgiske fasen, behandles disse pasientene ved barne- og ungdomsklinikken.
Fagområdet barnekirurgi har pasienter med medfødte misdannelser i mage-tarm og nyrer-urinveier, samt barn med solide svulster i den operative perioden. For de sjeldneste diagnosene har seksjonen et flerregionalt behandlingsansvar. Pasientgruppen som kommer til seksjonen fra dette fagområdet er i alderen 0 til 18 år.
Ved sengeposten arbeider det dyktige hjelpe-/barnepleiere, sykepleiere og spesialsykepleiere som vil ta godt vare på barnet og pårørende mens dere er innlagt. I tillegg til sykepleiere arbeider det kjøkkenassistent, sekretær og førskolelærer ved seksjonen. Seksjonen har eget lekerom, kjøkken og oppholdsrom for foreldrene.
Alle barn og ungdommer innlagt har rett til å ha med seg en av foreldrene/pårørende.
Seksjonen ledes av Kjerstin Sulejewski Bjerck og assisterende seksjonsleder er Ida Halvorsen Pløen. Seksjonen har to fagutviklingssykepleiere Mari Sendstad Elvelund og Ida Johansson Ringvold, Helle Eide er stedfortreder.
Informasjon til foreldre som har barn som skal opereres
Når barnet ditt skal opereres er det naturlig at dere har mange spørsmål. Det kan være lurt å notere ned spørsmålene til bruk i samtaler med leger og sykepleier.
Forberedelse av barn som skal opereres bør starte hjemme. Snakk med barnet om det som skal skje på sykehuset.
Det anbefales at barn forberedes en dag i forkant av innleggelse tilsvarende alder, det vil si er barnet 3 år bør forberedelsen starte 3 dager før innleggelse.
Dersom barnet er forkjølet, har feber eller andre infeksjoner er det viktig å gi beskjed i forkant. Hvis det har gått vannkopper i nærmiljøet må sykehuset kontaktes. Anestesilegen og/eller kirurgen tar stilling til om operasjonen kan gjennomføres likevel.
Hvis barnet har vært innlagt på sykehus utenfor Norden siste 12 måneder må fastlege kontaktes for å ta MRSA/ESBL prøve før innleggelse. Dette for å forhindre spredning av bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika (MRSA/ESBL).
Forberedelse til operasjon for barn og ungdom
Tilstedeværelse
For at barnet skal føle seg trygg er det viktig at en av foreldrene er mest mulig tilstede under oppholdet. Gjennom nærhet og hjelp til å opprettholde barnets normale rutiner kan dere formidle trygghet til barnet.
Faste
Alle som skal ha narkose og opereres må faste. Faste betyr at barnet ikke kan spise eller drikke en viss tid før operasjonen. Dere vil få beskjed av sykepleieren om hvor lenge barnet må faste.
Hygiene
Kvelden før operasjonen bør barnet bade/dusje. Enkelte barn må vaskes med en desinfiserende såpe. Dere vil få informasjon om dette hvis det er aktuelt.
Besøk
Barnet kan motta besøk når det er på sengeposten, men det er viktig å begrense dette siden barnet er nyoperert og trenger ro. Besøkende må være friske. God håndhygiene er alltid nødvendig for å forebygge infeksjoner.
Amming
For mødre som ammer eller pumper seg er det mulig å låne pumpeutstyr. Det anbefales å pumpe seg cirka hver 3. time for å opprettholde melkeproduksjonen.
Forberedelsesfilm for barn som skal opereres from Helsebiblioteket on Vimeo.
Forberedelsesfilm for ungdom som skal opereres from Helsebiblioteket on Vimeo.
Click here to see movies about how to prepare a child or a teenager for surgery
The movies are available in arabic, english, polish, somali and urdu.
På sykehuset
Når dere kommer på sykehuset er det en del forberedelser før operasjonen, og det vil bli venting.
På sykehusavdelingen blir dere tatt imot av en sykepleier som vil informere om forløpet før- og etter operasjonen. Det er fint om dere sier i fra dersom det er spesielle hensyn som må tas.
En kirurg vil informere om operasjonen, forventet resultat og anslå hvor lenge dere skal være på sykehuset. Barnet blir undersøkt og det måles vekt, høyde og blodtrykk og tas blodprøver. Avhengig av diagnose kan det også være andre undersøkelser som må gjennomføres.
Anestesilegen vil informere om narkose. Gi beskjed dersom barnet har allergier eller andre helseproblemer.
Pre- og postoperativ informasjon
Når dere kommer på sykehuset er det en del forberedelser før operasjonen, og det vil bli venting.
På sykehusavdelingen blir dere tatt imot av en sykepleier som vil informere dere om forløpet før- og etter operasjonen. Det er viktig at dere sier i fra om spesielle hensyn som må tas.
En kirurg vil informere om operasjonen, forventet resultat og anslå hvor lenge dere skal være på sykehuset. Barnet blir undersøkt og det måles vekt, høyde og blodtrykk og tas blodprøver. Avhengig av diagnose kan det også være andre undersøkelser som må gjennomføres.
Anestesilegen vil informere om narkose. Gi beskjed dersom barnet har allergier eller andre helseproblemer.
Rommene
Intermediær
Medisiner og utstyr
CPAP, BPAP, Optiflow eller annet medisinsk utsyr nok for ett par dager
Faste medisiner for de første dagene
Klær
Kosedyr/bamse
Krykker eller rullestol
Vi har bleier
Kjøkken
I avdelingen har vi eget kjøkken. Her har vi ett stort
utvalg av mat og drikke. På kjøkkenet jobber vår servicearbeider Sania. Hun er
ansvarlig for renhold og orden, bestilling av mat og spesialkost på kjøkkenet
vårt. Sammen med henne jobber en buffetvert fra hovedkjøkkenet fra kl 11:00.
Det er kun de ansatte ved sykehuset som kan gå bak til
komfyren på kjøkkenet.
Åpningstid:
Kjøkkenet er stort sett åpent hele døgnet. Av hygieniske årsaker er spiserommet stengt mellom kl 06:45 - 07:30 og kl 11:30 – 12:15. Da vaskes og desinfiseres overflater.
Mat:
Av hygieniske prinsipper blir maten porsjonspakket og satt i kjøleskap. Ukens meny henger utenfor kjøkkenet.
Etter operasjon kan barn og ungdom oppleve nedsatt matlyst. Vi har derfor forskjellig utvalg av yoghurt, sjokolademelk, smoothie og is som er forbeholdt pasientene.
Barnemat:
På kjøkkenet har vi div. utvalg av barnemat på glass, grøt, yoghurt og fruktmos.
I tillegg til NAN 1 og 2 (fra Nestlé) har vi noen typer spesialmelk. Ta med ekstra melk for et par dager dersom barnet ditt bruker spesialblandinger som kan være vanskelig å få tak i.
Vi har dessverre ikke NAN 3, Hipp, Småfolk eller Collett.
Spesialkost/allergivennlig mat:
Hovedkjøkkenet tilpasser gjerne kost hvis det trengs. Dette må registreres på liste som henger ved kjøkkenet før kl 09. Gi beskjed om dette ved innkomstsamtale med sykepleier.
Etter lange opphold kan barn og ungdom bli matlei. Det er mulighet til å bestille ønskekost fra hovedkjøkkenet. Spør Sania eller sykepleier om meny.
Lekerom
Lekerommet er et tilbud til barn på avdelingen fra 0 -6 år. Alle barn fra 0 – 18 år som er innlagt på avdeling, også søsken som kommer på besøk, er velkommen etter avtale
Avdelingens pedagog er på lekerom på dagtid fra mandag til fredag. Hvis barnet ikke kan komme til lekerom avtaler pedagog med foreldrene og kommer til barnas rom
Foreldre som bruker lekerommet sammen med barna har et ansvar for å holde det ryddig slik at alle barn føler seg velkommen til å leke der
Den pedagogiske virksomheten på lekerom er en del av behandlingstilbudet på avdelingen
Lekerommet skal være et fristed for barna. Her skal det ikke gjøres noen medisinske prosedyrer. Foreldrene må unngå å snakke om sykdom, med mindre barnet tar initiativ til det.
En forutsetning for lek er tid og ro. Ikke forstyrr leken hvis du ikke må. Det er viktig at de voksne følger reglene til lekerommet.
Skole
Venterom/ungdomsrom
Besøk
Gjelder under Corona pandemien
Skal du ha besøk? Da må navnet til den besøkende stå på besøkslisten
Når det er lite koronasmitte i samfunnet, tillater sykehuset ett besøk om dagen per pasient der det lar seg gjøre. Smittevernregler må følges. Husk å holde 1 meters avstand og vask hendene før og etter besøket. Besøkende slipper kun inn på sykehuset dersom deres navn er oppført på dagens besøksliste. Selv om det er lite smitte i samfunnet, er det avdelingens ansvar å ivareta smittevern. Det er derfor ikke sikkert at avdelingen kan ta imot besøk til alle pasienter samtidig.
Besøkstider:
mandag - fredag: kl. 16.30 - 19.30
lørdag og søndag: kl. 10.00 - 14.00 og 17.00 - 19.00
- Sykehuset, pasienten og den besøkende må planlegge besøket sammen.
- Pasienten/pårørende må melde inn hvem som kommer på besøk senest kl. 16.00 på hverdager og 09.30 i helg.
- Sykehuset tillater bare én besøkende per pasient dag
- Besøket kan vare maksimalt i én time
Når besøkende kommer til sykehuset, blir de møtt av vaktpersonell som har dagens liste over besøkende. Derfor må pasienten/pårørende dagen før besøket opplyse om hvem som kommer på besøk.
Det er egne regler for barn og pasienter med behov for ledsagere. Les mer om dette nedenfor.
Obs: Ingen besøkende eller ledsagere får komme inn på sykehuset dersom hun/han i løpet av de siste 10 dagene:
• har vært i utlandet
• har hatt kontakt med en som er smittet av korona
• har hatt feber, hoste, tung pust, sår hals, eller diaré/magesmerter med ukjent årsak
Barn og ungdom
Foreldreovernatting/hotell
Parkering
1 pårørende får parkere gratis på parkeringsplassen for ansatte. Henvend deg til sekretær i basen for å få registreringsskjema som leveres i hovedresepsjonen
Tips til nettsider
Pasient- og brukerrettighetslovenLov om barn og foreldreForskrift om barns opphold i helseinstitusjonBarneombudetNAV - sykdom hos barn/rettigheter