1. Navn på sykdommen
Forhudsbetennelse – Zoons balanitt (plasmacellulær balanitt). Balanopostitt.

2. Kort beskrivelse av sykdommen
Tilstanden kalles Zoon etter en tysk professor og hudlege som beskrev den i 1952. Balanitt er en overflatisk inflammasjon ("betennelse") på penishodet. Ved såkalt balanopostitt er også forhuden involvert. Når man tar vevsprøve kan man under mikroskop se plasmaceller (hvite blodceller som sees ved kronisk betennelse), og et annet navn på sykdommen er plasmacellulær balanitt. Forekomsten av tilstanden øker med stigende alder.

3. Hva skjer i kroppen?
Betennelse oppstår ofte pga. trang forhud og langvarig irritasjon under den. Tilstanden kan være vanskelig å behandle.

4. Hvilke symptomer har sykdommen?
Kløe og svie er vanlige symptomer. Hudoverflaten kan bli rød‐brun og glatt med tendens til sammenvoksing mellom penishode og forhud. Dette kan føre til ubehag/smerter ved ereksjon og sex.

5. Hva forårsaker sykdommen?
Den eksakte årsaken til Zoons balanitt er fortsatt ikke kjent. Menn som er omskåret får nesten aldri denne sykdommen. Man tror at irritasjon fra svetting, fuktighet, urin, sekret, avflassende vev, rengjøringsmidler eller mekaniske faktorer er medvirkende årsaker til utvikling av kronisk betennelse. Zoons balanitt er ikke en seksuelt overførbar sykdom.

6. Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles på bakgrunn av typiske symptomer og utseende. Det er sjelden nødvendig med andre undersøkelser. Noen ganger ønsker legen å ta vevsprøve (biopsi), dette oftest for å utelukke forstadier til hudkreft, som kan ha liknende utseende.

7. Hvordan behandles sykdommen?
Det er viktig med god hygiene, og mange har nytte av å trekke forhuden tilbake regelmessig. Lokalbehandling med milde kortisonkremer og antiseptiske oppløsninger (som kaliumpermanganat) er den vanligste behandlingsformen. Hvis man ikke kommer til mål med lokalbehandling kan omskjæring eller annen kirurgisk behandling vurderes.

8. Hvordan er forløpet?
Tilstanden er kronisk og kan vare i flere år.

9. Å leve med sykdommen
Zoons balanitt er en ufarlig sykdom. Den er imidlertid kronisk og kan være vanskelig å behandle så lenge forhuden er trang med påfølgende hudirritasjon. Noen ganger kan det oppstå betennelse på penis eller andre forandringer og man bør ta kontakt med lege for ny vurdering.

10. Kilder
EHåndboka ved OUS; http://ehandbok.ous-hf.no/folder/218

Dokument- og fagansvarlig:
Åse Haugstvedt, overlege, Nasjonalkompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner og Olafiaklinikken.
Karianne Nodenes, overlege, Olafiaklinikken 

Fant du det du lette etter?