HELSENORGE

Av: Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner (NKSOI)
Tekst: Marie Aasterød, Sykepleier, Olafiaklinikken, Seksjon for venerologi, Oslo universitetssykehus og NKSOI. 
Illustrasjonsfoto: Shutterstock.

Antall koronasmittede holder seg stabilt lavt i Norge per dags dato.  Hva nå? Hva skjer videre? Kan vi ha sex som vanlig?

where to go 3.JPG

Verden stoppet nesten opp da covid-19 gjorde seg gjeldende for fullt. Vi så hvordan det gikk i enkelte andre land med høye dødstall og fryktet det verste. Mange holdt seg hjemme og stoppet sosial omgang med andre, herunder seksuell kontakt.  Noen har opprettholdt sin vanlige aktivitet med mange partnere, men de fleste oppgir nå å ha hatt færre seksualpartnere eller seksuell avhold de siste par måneder.  Vi vet ikke hvor lenge vi må leve med uvissheten, smitten, reiseforbud, restriksjoner, men anslag er 1-2 år avhengig av vaksine eller immunitet. Uansett hvordan man vender og vrir på det er det en ny hverdag. Kanskje må vi tenke nytt angående sex også? De fleste har behov for nærhet og menneskelig kontakt, og sex er en viktig del av livet.

Nå er covid-19 relativt under kontroll i Norge (1) og vi glemmer av og til å ta forhåndsregler.  Vi vet at folk møtes via apper som Tinder, Wickr Me og Grindr, vi vet at det er en del «hjemme sex-fester».

 

Å redusere kroppskontakt og ha mindre sex med fremmede vil kunne ha stor innvirkning for å redusere spredning av koronaviruset.

«Hvis du fremdeles vil ha sex med noen andre, så er den tryggeste partneren vedkommende som du bor sammen med. Å ha nærkontakt - inkludert sex - med bare én person eller en liten krets av mennesker, bidrar til å redusere risikoen for virusets spredning. Det anbefales sterkt at du ikke tar kontakt med fremmede eller flere partnere for sex» skriver Michael Brady som til daglig er helse- og hivkonsulent ved King's College Hospital og nasjonal rådgiver for LHBT-helse i Storbritannia (2).

Sex med andre innebærer nærkontakt, (berøring, kyssing og liknende) hvilket setter deg i risiko for å få eller smitte andre med viruset. Det er derfor fremdeles viktig å begrense antall personer man har kontakt med. Ordet «covid- buddy» har dukket opp. Med det menes det at man kanskje har et par personer man har sex med, såkalte «fuck-buddys». Skal man på sex-fest; vurder å ikke ha altfor mange partnere. Smitte av koronaviruset skjer via dråpesmitte (for eksempel spytt, hoste), indirekte (fra kontaktflater) eller direkte, fra en som er smittet med eller uten plager. Flere steder anbefales det at man ikke kysser (3).

Om valg av partnere. Ha god kommunikasjon; snakk om risiko for koronasmitte før dere har sex. Det er ingen sikker måte å vite om noen er smittet på, så ta ansvar for deg selv. Dersom du skulle få covid-19 plager; følg anbefalinger med karantene, testing osv (se www.fhi.no)

Det kan være greit å unngå one-night stands nå. Ha personalia (navn, tlf nr) til de du har sex med i tilfelle en av dere skulle vise seg å være/bli koronasmittet da det er viktig å kunne gi beskjed til kontakter. 

Dersom du har hatt koronaviruset eller tatt test for antistoff som er positiv betyr ikke dette at det er «fritt frem». Vi vet ennå ikke med sikkerhet om man blir immun eller hvor lenge det eventuelt varer.

 smo kontakter 2.JPG

Andre tips og råd:

- God håndhygiene, ha alltid med deg alkohol-basert hånddesinfeksjon

- Koronavirus har blitt funnet i fæces (avføring) og det anbefales derfor ikke å praktisere rimming (munn til anus). Det har blitt funnet i sæd også (4), men det er usikkert hvilken betydning dette har

- Vi vet hittil ikke om koronaviruset kan smitte via vaginal eller anal sex, så kondombruk er viktig

- Vær kreativ! Utforsk! Flere ting er nevnt i forbindelse med dette, f.eks telefonsex, «glory hole», felles masturbasjon, «sexy zoom parties», sex stillinger der man ikke er ansikt til ansikt osv

Ved Olafiaklinikken får alle som ønsker det time for sjekk av seksuelt overførbare infeksjoner (soi)-uansett om man har plager eller ikke. Drop-in tilbudet er stengt inntil videre (se www.olafia.no).

Det er viktig å sjekke for soi som tidligere. Det anbefales test 2 uker etter partnerbytte.  Se link for mer informasjon (5).

KSK hender 2.JPG

Så la oss sjekke deg før du sjekker andre!

Kilder:

1 https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/dags--og-ukerapporter/dags--og-ukerapporter-om-koronavirus/

2 https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2020/04/02/195666044/klart-rad-til-single-ikke-ha-sex-med-fremmede

3 https://www1.nyc.gov/assets/doh/downloads/pdf/imm/covid-sex-guidance.pdf

4https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2765654

5 https://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-for-kirurgi-inflammasjonsmedisin-og-transplantasjon/avdeling-for-revmatologi-hud-og-infeksjonssykdommer/olafiaklinikken/informasjon-om-beredskap-rundt-koronavirus-pa-olafiaklinikken

 

Fant du det du lette etter?