HELSENORGE

Spørsmål og svar – Olafiaklinikken

Svar på ofte stilte spørsmål.

Tilbake til forsiden ​med tilbudet ​på Olafiaklinikken​

Hva er vindusperi​​ode?

Dette er tiden fra en situasjon med mulig smitteoverføring til man kan ta en sikker test.

Se hva tiden er for de ulike infeksjonene.

Må jeg trekke ​​kølapp?

Alle pasienter må trekke kølapp for å bli registrert. Du blir også ropt opp på kønummeret ditt senere av sykepleier eller lege.

Hvorfor må jeg innom​​ ekspedisjonen?

Det er i ekspedisjonen det blir registret at du har kommet, så alle må innom. I ekspedisjonen sjekker vi adresse og telefonnummer. Når kønummeret ditt kommer opp på TV-skjermen på venterommet går du til Plass 1, 2 eller 3. ​

​​Hvordan bestille time?

Det er mulig å bestille time for sjekk.

For tiden er det dessverre ingen digitale løsninger for timebestilling, så du må ringe sentralbodet på 23 07 58 40 som har disse åpningstidene: 

Mandag, tirsdag, torsdag og fredag: 08:15–11:00 og 12:00–14:00.

Sentralbordet er stengt onsdag, lørdag og søndag​.

Hvis du har plager er det best vi vet dette på forhånd. Si det gjerne når du bestiller time. ​

Hvordan avbestille en time

Du kan avbestille en time ved å ringe sentralbordet. Hvis du har mottatt timeavtalen din via Digipost kan du også avbestille timen via Helsenorge. 

Husk at hvis du uteblir til en oppsatt time uten å gi beskjed senest én virkedag før får du et straffegebyr tilsvarende fire ganger spesialisttakst /1544 kr.

Spørsmål om p​røvesvar

Selv om Olafiaklinikken skulle ønske at det var mulig for pasientene å se sine egne prøvesvar på Helsenorge, er dette foreløpig ikke mulig. Det går heller ikke an å se svarene på Fürst siden vi ikke bruker det laboratoriet. 

Prøvesvarene er som oftest klare to til fire dager etter de ble tatt. Noen ganger tar det noen dager lenger, og hvis du ikke har hørt noe innen ti virkedager fra du tok tester var alle prøvene fine.

Les eventuelt mer om dette her.​​

​​Hjemmetester klamydia

Fra januar 2019 la vi ned hjemmetesttilbudet. 

Se forøvrig vårt test-tilbud her.

​Kan man sende e-post til oss?

På grunn av manglende sikkerhet tillater ikke Oslo universitetssykehus noen kommunikasjon med pasienter over e-post. 


​​Helligdager

Olafiaklinikken er stengt alle røde dager, alle helligdager, og alle lørdager og søndager. 

Må jeg bli undersø​​kt av lege?

Ingen må undersøkes, men ved relevante plager anbefaler vi ofte det. Legen kan se tegn på infeksjon, gi råd, veiledning og eventuelt starte behandling. 

Hvis du ikke har plager er det sjelden man trenger å bli undersøkt. Sykepleier kan eventuelt ta blodprøver av deg. Urin-, vaginal-, analprøver tar du vanligvis selv på toalettet.

Hvordan ivare​​tas personlige opplysninger?

Mange spørsmål som blir stilt av sykepleier og lege er personlige. Spørsmålene stilles for å gi deg best mulig hjelp. Alle opplysninger er taushetsbelagt.

Innsyn og kjernejournal:
Vårt datasystem har en sperring for innsyn i dokumenter og prøvesvar innad på Oslo universitetssykehus. Det er også sperret utad, men i kjernejounalen blir besøkshistorikken i spesialhelsetjenesten vist. Du må eventuelt selv begrense denne tilgangen siden standard oppsett er at det blir vist.  

Journalopplysninger leveres kun ut hvis du selv ønsker det.

Kan jeg bruke Olafiaklinikken s​​elv om jeg ikke er bosatt i Oslo og omegn?

Ja. Olafiaklinikken er åpen for alle, forutsatt at du kan komme tilbake til oss hvis det er behov for behandling ell​er kontroll. Vi formidler ikke personlige opplysninger eller medisinering per telefon eller e-post.

Hvor kan jeg søke hj​​elp hvis jeg ikke bor i nærheten av Olafiaklinikken?

Ved sykehus i de største byene i Norge er sjekk for seksuelt overførbare infeksjoner underlagt hudavdelingen. De kan gi tilnærmet samme hjelp som ved Olafiaklinikken. Fastlegen din, vanlige helsesentre og ungdomshelsestasjoner kan også alle ta sjekk for de vanligste infeksjonene. Timebestilling er normalt nødvendig. 

Koster det noe å sjekke seg på O​lafiaklinikken?

Sjekk og behandling for SOI som omfattes av smittevernloven er gratis i Norge. Dette gjelder klamydia, gonoré, syfilis, HIV og hepatitt. Hvis du oppsøker oss av andre årsaker og ikke mistenker smitte av en SOI, må du betale en egenandel etter gjeldende spesialistsatser (per 1. september 2023 er den på 386 kroner).

Husk at hvis du uteblir til en oppsatt time uten å gi beskjed senest én virkedag før får du et straffegebyr tilsvarende fire ganger spesialisttakst /1544 kr.

Parkering

Vi har ingen egne partkeringsplasser. Det er antagelig lettest å komme til klinikken med trikk eller buss, men det er parkeringshus i Heimdalsgata 3, og man kan parkere i endel gater i nabolaget mot betaling.  

​​Menstruasjon og soi-test

Man kan ta soi-tester selv om man har mensturasjon, men legeundersøkelser (som tilbys ved visse symptomer) blir vanskelig da kan kamuflere det man ser etter i mikroskopet​​.

 

Tilbake til forsiden ​med tilbudet ​på Olafiaklinikken​


Fant du det du lette etter?