Vårt test-tilbud

Olafiaklinikken er et lavterskeltilbud i spesialisthelsetjenesten. Vi tar imot alle som vil teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner (soi) og krever ingen henvisning.

 

De fleste som ønsker komme til klinikken kommer i drop-in. Man kommer da innen for åpningstidene og venter på tur. Tilfellene det er mulig å booke en timeavtale, eller få tester sendt hjem er beskrevet under.

 

Gebyret for "ikke-møtt til timen" er på kr 1053. Det kan være kø ved registreringen. Vi forventer derfor at du møter opp 15 minutter før timeavtalen slik at du er klar til timen starter. Kommer du for sent til timen vil du også få "ikke-møtt" gebyret.

Drop-in: Poliklinikken

I drop-in tilbys tester for seksuelt overførbare infeksjoner.

Trekk kølapp for "Drop-in". Hvis man ikke har plager og kun ønsker en sjekk for klamydia trekk kølapp for "Testkit - klamydia".

Kontakt fastlege ved:   

 • Generelle hudproblemer  
 • Mistanke om skabb  
 • Ønske om prevensjonsveiledning eller behov for resept på p-piller  
 • Spørsmål om graviditet/abort  
 • Rutinemessig celleprøve  
 • Vaksinasjon  
 • HIV-test i forbindelse med visumsøknad, forsikring, kunstig befruktning, attester, og liknende  
 • Seksuell dysfunksjon og  ereksjonssvikt

Drop-in: Testkit - klamydia

Hvis man kun ønsker å ta klamydiatest, finnes det en "egen kø" for dette. Trekk kølapp for "Testkit - klamydia".

Man får kun tilbud om en klamydiatest med denne kølappen. Hvis det likevel er behov for å møte sykepleier eller lege (f.eks ved plager) må man komme når drop-in er åpent og trekke kølapp for drop-in. 

Åpningstider for Testkit - klamydia:

Mandager: 12:30 - 17:00
Tirsdag: 08:15 - 11:00 og 12:00 - 14:30
Onsdag: 08:15 - 11:00
Torsdag og fredag: 08:15 - 11:00 og 12:00 - 14:30

Drop-in: Kveldstilbudet for menn som har sex med menn (MSM)

Kveldstilbudet på tirsdager er et sykepleierdrevet tilbud for MSM som ønsker en sjekk. Vi åpner 15:30 og inntaket stenger 19:30 (ved stor pågang stenger vi tidligere). Det er ingen leger til stede, og vi tilbyr derfor kun testing (ikke behandlinger eller vaksiner).


Hvis du har plager bør du bestille en time eller komme i drop-in på dagtid. Det vil ikke bli utført PrEP-kontroller på tirsdagskvelder.

Timebestilling: Vintersjekken

I en periode åpner vi opp for timebestilling til de som ønsker å ta en test. Dette er timer til sykepleier for pasienter uten plager / symptomer. Hvis man har plager og bør bli tilsett av lege må man komme tilbake i drop-in en annen dag.

Ledige timer: 14. januar og 21. januar

Videre har vi ledig: 
4. februar, 14. februar, 21. februar, 25. februar og 28. februar.

Hvordan bestille time:

 • Velg helseforetak: Oslo Universitetssykehus HF
 • Velg avdeling / klinikk: Olafiaklinikken
 • Velg tjeneste: Forespørsel om endring av time (man må velge denne selv om man ikke har en time å endre)
 • Fyll inn Etternavn, Fornavn og Fødselsdato og mobilnummer
 • Ønsket tidspunkt for ny time: Skriv gjerne noe om når man kan komme mellom klokken 12:15 og 13:55 (det er da timene er).
 • Timeavtalen som skal endres: I begrunnelse må man skrive følgende for å få time: "Ønsker sjekk. Har ingen plager"

2010.01.04 - Juletreet foran bygg 60 - IMG_0048.jpg

Timebestilling: menn som har sex med menn (MSM)

Siden MSM er i høyere risiko for å bli smittet med med kjønnssykdommer kan MSM bestille time for å teste seg.

 • Gå inn på min journal  
 • Legg inn "Oslo universitetssykehus HF", "Olafiaklinikken" og "Bestill time msm/ksk"
 • Fyll ut alle påkrevde felt   
 • For at vi skal kunne gi best mulig hjelp legg inn noe i begrunnelse under "Timeavtalen som skal endres" (selv om man ikke har time). Skriv f.eks. "ønsker sjekk, har ingen plager", "ønsker sjekk, svir når jeg tisser", "ønsker sjekk, har møtt noen som har fått påvist gonoré", "ønsker hepatitt B vaksine"  
 • Skriv gjerne noe om dager/tidpunkt som passer


For rådgivning over telefonen: ring sentralbodet på 23075840 og spør etter vakthavende sykepleier.

Timebestilling: kvinner som har sex med kvinner (KSK)

Kvinner som har sex med kvinner (KSK) kan bestille time for sjekk.

 • Gå inn på min journal       
 • Fyll ut alle felt som må fylles ut. Begrunnelse: Skriv noe om man har plager eller ikke plager
 • KSK kan også komme for en soisjekk i ordinær drop-in alle dager

Seksuelt overførbare infeksjoner smitter blant annet via slimhinnekontakt, fingre og sexleketøy.
Noen soi gir lite eller ingen symptomer/plager, og man kan smitte andre uten å vite om det. De vanligste tegn på infeksjon kan være forandret utflod, svie, sår, kløe eller bare et diffust ubehag.

Bakteriell vaginose (BV) overføres ved sex. Det defineres ikke som en infeksjon, men som en ubalanse i skjedens bakterieflora. BV kan for en del kvinner være assosiert med mye plager og kan gi komplikasjoner ved svangerskap eller være et problem for den som ønsker å bli gravid. BV øker også risikoen for å bli smittet med soi. Forekomsten av celleforandringer og livmorhalskreft er, i følge undersøkelser, ikke lavere blant KSK enn blant kvinner som utelukkende har sex med menn og KSK anbefales å følge nasjonalt screeningsprogram for livmorhalskreft.

Selv om man ikke har noen symptomer anbefaler vi regelmessig testing ved partnerbytte.

KSK hender.jpg

Timebestilling: trans ⚧

På Olafiaklinikken kan alle teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner. Dette inkluderer selvføgelig transpersoner og mennesker med kjønnsinkongruens.

Det er viktig å informere om at man er trans for å unngå misforståelser rundt kjønnsidentitet og hvilken kropp man har. Fortell oss gjerne om foretrukket pronomen det ønskes at brukes i journal.

Transpersoner kan i tillegg til å komme i drop-in bestille timeavtale. Det er lettest å ringe sentralbordet (23075840), si man er trans og at man ønsker en timeavtale.

Plager eller ikke plager:

Hvis man har plager er det best vi vet dette på forhånd (si det gjerne når timen bestilles).

Hvis man ikke har plager settes man opp til en sykepleier som går igjennom noen spørsmål om hvorfor man vil teste seg. Det tas forskjellige prøver avhengig av hvilken kroppsdeler man har, hvordan man bruker disse til sex og hva slags kropp og seksuell praksis partner(e) har.

Det vil bli brukt kjønnsnøytrale og kliniske begreper for å beskrive kroppsdeler og seksuell praksis.

Har man plager settes man også opp til sykepleier, men på et tidspunkt vi har god legedekning.

Spørsmålene kan oppleves som private, men vi spør for å gi best mulig hjelp.

Prøvetaking:

Sykepleier tar blodprøver og evt halsprøver av de som har behov for det. Hvis man har penis tas urinprøve (og evt. en pinneprøve fra anus) på toalett av pasienten selv. Har man vagina tas en pinneprøve fra vagina (og evt. anus) på toalettet av pasienten selv.

Det er altså ikke nødvendig å vise noen andre kroppsdeler enn en arm (til blodprøver), men vi må vite hva slags kjønnsorgan prøvene skal tas fra for å bestille rett prøver. Hvis man f.eks har et sår genitalt og man blir enig at lege skal se på dette må man kle av seg under selve undersøkelsen.

Man må oppgi fødselsnummer og juridisk navn. Om man heter noe annet enn det som står i folkeregisteret kan man opplyse om dette, det vil da bli brukt i journal og liknende så langt datasystemet tillater det.

MSM- og KSK-tilbudet

Om det føles mer rett å benytte seg av MSM- eller KSK-tilbudet, gjør gjerne det.

Til info: Hvis man bestiller en "hjemmetetpakke for MSM" sendes det med utstyr til å ta urin-, hals- og anusprøve. Ikke pinneprøve til å ta vaginalprøve (har man vagina bør man helst ta en pinneprøve, ikke urinprøve).

Timebestilling: henvisning fra annen lege

Man kan henvises til oss fra fastlege ved ulike ikke-akutte underlivsplager i hud og slimhinner, som kondylomer (kjønnsvorter), utflodsplager, herpes og andre genitale hudsykdommer.

Når henvisningen er vurdert vil man få en timeavtale pr post.

Ikke møtt til avtalt time

Gebyret for "ikke-møtt til timen" er på kr 1053. Det kan være kø ved registreringen, og noen ganger skal pasienten fylle ut et selvregistreringsskjema. Vi forventer derfor at du møter opp 15 minutter før timeavtalen slik at du er klar til timen starter. Kommer du for sent til timen vil du også få "ikke-møtt" gebyret.

Hjemmetestpakke for menn som har sex med menn (MSM)

Les dette før bestilling

 • Pakken inneholder utstyr for å teste seg for klamydia (urin og anus) og gonoré (urin, anus og hals)  
 • Hvis man har plager anbefaler vi at man kommer til klinikken i drop-in for undersøkelse
 • Husk at det må gå minst 14 dager mellom smitterisiko og prøvetaking, det er for å unngå falske negative prøvesvar (vindusperiode)  
 • Hjemmetesten er kun tilgjengelig for de som bor i Oslo og Akershus. Når vi har mottatt en bestillingen, sender vi utstyr og nødvendig informasjon i en diskré konvolutt kostnadsfritt
 • Husk å sende tilbake utfylt skjema, adresse og telefonnummer  
 • Prøveglassene må merkes med vedlagt etikett med navn
 • Transportrøret som prøveglasset ligger i trenger ikke å merkes  


Returporto betales pasienten (A-post 2-4 cm). Hvis man velger å komme til klinikken og levere prøven trengs ikke porto. Legg den da i hvit postkasse ved heisen en hverdag før kl.14:30.   

Pakken med prøveutstyr bestilles her

 • Legg inn "Oslo universitetssykehus HF"
 • "Olafiaklinikken" 
 • "MSM - Test"

Husk å komme innom klinikken for blodprøver ved behov. 

Standaktivitet

Sykepleierne på Olafiaklinikken synes det er gøy å stå på stand. Vennligst ta kontakt hvis du ønsker å ha et testetilbud for seksuelt overførbare infeksjoner på ditt arrangement.

Vi vil alltid være å finne på:

Oslo Pride

shutterstock_137191982.jpgFor oss på Olafiaklinikken er Oslo Pride stort. Hvert år pakker vi med oss utstyr og har en midlertidlig testestand i Pride Park. Dette gleder de ansatte seg til hvert år. Pride er for alle. Alt er love. Hjertelig velkommen.

Fant du det du lette etter?