Det er mange yrkesgrupper som jobber med å sikre oss bedre helse, og mange av dem jobber på sykehus. Etter sommerferien er det Anette Kolderup (26) sin tur til å levere masteroppgave i molekylærbiologi ved Universitetet i Oslo.
Her har hun studert hvordan et protein, en såkalt reseptor, regulerer transport av antistoffer i blodbanen og i vevene i kroppen. Denne reseptoren sørger for at antistoffer har en lang virkningstid i kroppen. En god molekylær forståelse av denne biologien er avgjørende i utviklingen av nye skreddersydde biologiske legemidler rettet mot kreft, kronisk betennelse, autoimmunitet og infeksjonssykdommer, forteller Anette.
Medisinsk perspektiv på realfag
Interessen for realfag startet tidlig for Anette, som først tok en grad i kjemi. Under friåret etter gjennomført bachelorgrad, med mye grubling rundt hvilken vei hun burde ta med videre studier, falt valget på molekylær biovitenskap.
Jeg ønsket meg et større medisinsk perspektiv, da jeg er veldig fascinert av hvordan menneskekroppen fungerer, forteller hun.
Dessuten trives jeg med tverrfaglighet, og vil jeg gjerne jobbe med noe som kan ha en positiv innvirkning på folks liv. Da ble molekylærbiologi en retning med mange gode muligheter, fortsetter Anette.
Tverrfagligheten Anette snakker om har nå gjort at Norge kan teste utallige blodprøver fra nordmenn daglig. Siden april har hun ved siden av studiene jobbet frivillig på Rikshospitalet for å finne ut hvordan man kan teste nordmenn for antistoffer mot koronaviruset.
Forskergruppen Anette jobber i ledes av Jan Terje Andersen, professor i biomedisinsk innovasjon ved Det medisinske fakultetet ved UiO, også han molekylærbiolog utdannet ved UiO. De samarbeider tett med lege og forsker Fridtjof Lund-Johansen, som har utviklet en unik plattformteknologi for storskalatesting.
Her studerer de også hvordan immunforsvaret kan nedkjempe koronaviruset. Hvorfor noen blir svært syke mens andre kun har milde symptomer, og hvordan dette henger sammen med immunsystemets reaksjon på viruset, er noen av spørsmålene gruppen er opptatt av. - Dette samarbeidet er et glimrende eksempel på at vi trenger tverrfaglighet i de utfordringene vi står overfor i verden i dag, fastslår Jan Terje Andersen.
Du kan lese mer her