HELSENORGE

Ny studie: Corona-immunitet kan forsvinne

En ny britisk studie viser at antistoffene i blodet til corona-pasienter sank drastisk etter tre måneder.

Britiske forskere har gjort funn som antyder at immuniteten etter gjennomgått covid-19-sykdom kanskje bare er midlertidig.

Resultatene reiser dermed spørsmål om det er mulig å lage en vaksine som gir langtidsbeskyttelse mot viruset.

Den  ferske studien fra Kings College i London har tatt for seg immunsystemet til mer enn 90 personer.

Den finner at antistoffnivået var på topp om lag tre uker at symptomene på covid-19 først meldte seg, for deretter å gå raskt nedover.

60 prosent av de undersøkte hadde antistoffer som ga en sterk immunrespons mot viruset, men bare 17 prosent hadde de samme responsen tre måneder senere. Antistoffnivået falt i løpet av perioden til en 23-del av det opprinnelige nivået. Hos noen var det ikke lenger mulig å måle antistoffer.

Ikke fagfellevurdert

Resultatene indikerer at det nye coronaviruset kan være et virus som folk kan komme til å ble rammet av år etter år, på lik linje med andre forkjølelsesvirus.

Studien er ennå ikke fagfellevurdert men de foreløpige resultatene er offentliggjort i en artikkel, publisert sist helg.

Fagfellevurdering er når andre forskere enn de som gjennomførte en studie kvalitetssikrer den aktuelle studien.

Hovedforfatter Katie Doores sier til avisen The Guardian at infeksjoner pleier å være det som gir best antistoffrespons.

– Hvis infeksjonen din gir deg antistoffnivåer som avtar i løpet av to til tre måneder, vil vaksinen trolig gjøre det samme, sier Doores.

Første studie

Molekylærbiolog og professor Jan Terje Andersen ved Oslo universitetssykehus (OUS), leder en forskningsgruppe som jobber med å forstå hvordan antistoffer beskytter oss mot coronaviruset og hvordan antis

Han har lest den britiske studien og forteller at den er den første som rapporterer nivåer av antistoffer mot det nye coronaviruset i blodbanen over tid.

FORSKER: Molekylærbiolog Jan Terje Andersen ved Oslo universitetssykehus. Foto: Tuva Holt Hereng

Du kan lese mer her

Fant du det du lette etter?