Antistoff-funn i 17 år gammelt blod

Et amerikansk bioteknologifirma hevder de har oppdaget et antistoff som blokkerer coronaviruset, og potensielt også kan virke på framtidige utbrudd fra samme virusfamilie.

Jan Terje Andersen.jpg

Professor i biomedisinsk innovasjon, Jan Terje Andersen, ved Universitetet i Oslo. Foto: Øystein Horgmo, UiO.

Antistoffet ble funnet i blodprøver tatt for 17 år siden, av en person som hadde vært smittet av sarsviruset. Også sars, som herjet i flere land tilbake i 2003, er en del av coronavirusfamilien.

Ifølge det amerikanske bioteknologifirmaet Vir Biotechnology har antistoffet, som har fått navnet S309, vist en unik evne til å binde seg til det nye coronaviruset og hindre det i å infisere celler.

Forskerne mener i tillegg at antistoffet trolig kan kunne virke mot helt nye coronavirus i framtida.

Professor i biomedisinsk innovasjon, Jan Terje Andersen, ved Universitetet i Oslo, forteller til Dagbladet at han er «i fyr og flamme» over de amerikanske forskernes nyheter.

- Dette er veldig lovende. Det er et forskningsfunn fra et selskap som mener alvor, og som allerede har alliert seg med andre for å starte storskalaproduksjon og kliniske studier. Det blir ekstremt spennende å se hvor langt de tar det, forteller Andersen, som har god kjennskap til det aktuelle firmaet etter tidligere samarbeid.

Trykk her for å lese hele saken på Dagbladet.