HELSENORGE

Avslører koronavirusets svakhet

Nok en grunn til å holde oss utendørs. - Sollys dreper koronaviruset. Det stemmer. Immunolog Anthony Fauci leder National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) og sitter i Det hvite hus sin krisegruppe for koronaviruset.
Forsker Jan Terje Andersen ved Avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin. Foto: Horgmoe, UIO.
Sollyset deaktiverte koronaviruset

- Fauci er som regel bunnsolid i sine uttalelser, sier molekylærbiolog og professor Jan Terje Andersen ved Oslo universitetssykehus.

Andersen refererer i til en fersk studie hvor forskerne har gjennomført kontrollerte forsøk i laboratorium for å studere effekten av sollys på koronaviruset.

- Studien viser at viruset raskt blir inaktivert når det er tørket i en væske som etterligner spytt på materiale av rustfritt stål. Dette skjedde ikke når forsøkene ble gjennomført i mørke over én time, sier Andersen, og fortsetter:

- Dataene tyder på at sollys har stor effekt på virusets overflateutholdenhet, og derav eksponeringsrisiko. Virusets stabilitet endres av sollys, og om det befinner seg innendørs eller i utemiljø. Dette avgjør hvor syk du blir av koronaviruset.

Trykk her for å lese hele saken i Nettavisen.