Helsenorge

Coronaviruset - Forskerne bak ny test: - Banebrytende

Snart kan du sjekke om du har vært smittet av coronaviruset. Forskerne bak testen mener det er teoretisk mulig å teste hele landet.

Coronavirus.PNG

MØRKETALL: Professor Jan Terje Andersen og lege Fridtjof Lund-Johansen vil kartlegge hvor mange som har vært smittet av coronaviruset i Norge. De sier antistofftesten deres er klar når som helst. Foto: Shutterstock

Er jeg smittet av coronaviruset? Hvordan kan jeg vite om jeg har vært smittet, men nå har blitt frisk igjen? Og er jeg immun mot viruset?


Mange nordmenn har hatt milde forkjølelsessymptomer uten å bli testet for coronaviruset. Dagens praksis tilsier at tester mot coronaviruset er forbeholdt testpersonell og sårbare grupper.


FHI har tidligere anslått at om lag en prosent av den norske befolkningen har vært smittet av coronaviruset, men mørketallene er store.
Det kan det snart bli en endring på.

  

Tester helsearbeidere
Jan Terje Andersen ved Oslo universitetssykehus (OUS), leder en forskningsgruppe som jobber med å utvikle antistofftester som kan påvise om personer har vært utsatt for det nye coronaviruset. Bare denne uka har Andersen, og hans kollegaer, testet omtrent tusen personer, for å se hvor robust antistofftesten egentlig er.

  

- Vi er i gang med å teste helsearbeidere, men vi er ikke langt unna å utvikle en test som er så treffsikker og sensitiv at det innen kort tid vil være mulig å teste hele Norges befolkning.

  

Trykk her for å lese hele saken i Dagbladet.