HELSENORGE

Derfor kan du være immun

Ny forskning viser at mange av oss allerede kan være immune mot coronaviruset, selv om vi aldri har blitt smittet. Svaret på hvorfor noen ikke blir alvorlig syke, kan handle om noe helt annet enn antistoffer.

Professor Ludvig A. Munte Foto: Bente Devik, UiO
Professor Ludvig A. Munthe, foto: Bente Devik, UiO

​Nå har forskerne funnet en mulig forklaring på hvorfor så mange av oss ikke blir alvorlig syke selv om vi smittes av coronaviruset, som for noen er dødelig.
- Den enkle forklaringen er ofte den beste, og den enkle forklaringen på at mange av oss ikke blir syke, er at vi er delvis immune, forklarer Ludvig A. Munthe, professor og leder for et forskningsteam innen immunologi ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus.
Det kommer altså ikke av genetiske forskjeller eller spissfindigheter, men av at mange har fått en brukbar immunitet fra barneårene som hjelper oss mot coronaviruset, sier han.
Og det kan vi takke smitte vi hadde som små barn.

Frisk grunnet forkjølelse
- Helse Sør-Øst har støttet forskning for å kartlegge celleresponser mot det nye coronaviruset (SARS-CoV-2), og resultatene viser at mange har immunresponser som sannsynligvis beskytter ganske godt mot alvorlig covid-19-sykdom, sier professor Munthe.
Resultatene fra forskningen Munthe leder ved OUS, er ennå ikke publisert, men han trekker frem en annen studie som nylig ble presentert i magasinet Science.
- Dette var den første artikkelen i det som sannsynligvis blir en bølge av artikler, og vi ved OUS kommer til å være en del av den bølgen. Det er mye som tyder på at mange pasienter har en ferdig dannet immunrespons som er klar til å trå til.

Vil du lese hele artikkelen i VG? Trykk her.