HELSENORGE

Disse vaksinene har kommet lengst i kappløpet

En av de mest lovende vaksinekandidatene mot korona er satt på vent. Ekspertene sier det ikke er grunn til å fortvile. For flere andre kandidater har kommet langt i prosessen.

Forsker Gunnveig Grødeland ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin. Foto: Øystein Horgmo, UIO

Gunnveig Grødeland, er vaksineforsker ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus. Hun sier at pausen ikke er et stort tilbakesteg i kampen for å finne en vaksine.

– Det er vanlig at man får et midlertidig tilbakeslag før man finner ut hva det er, og så går videre. Det hadde egentlig vært mer pussig hvis ingen av disse vaksinene som nå er under utprøving hadde en eller annen form for tilbakeslag.

Hun understreker at det finnes flere aktuelle vaksinekandidater som har kommet like langt i utviklingen.

– Det er egentlig et eksempel på at systemet fungerer. Ikke bare tar de en pause i studien for å finne ut nøyaktig hva som forårsaket denne bivirkningen, de tar faktisk også å informere offentligheten om det og det tenker jeg i seg selv er tillitvekkende, sier Grødeland.

Selv om Oxford-vaksinen er satt på vent, betyr ikke det at en vaksine som virker er lenger unna enn før. Forskere over hele verden er med i kappløpet for å finne en vaksine mot koronaviruset.

Les hele saken på NRK trykk: HER