HELSENORGE

Ekspert: "Vi ble eplekjekke"

Er økte smittetall prisen vi må betale for å ha åpnet opp og levd som normalt i sommer? Ekspertene forklarer hvorfor bølge to av Corona nå kan ramme så hardt.

Forsker og professor Ludvig Munthe ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin

​I sommer senket mange skuldrene og følte pandemien var mer under kontroll. Så kom høsten. Siden august har det vært en stigning i smittetallene. Den siste tiden har det kommet flere nye tiltak.
Hvorfor tar spredningen av viruset seg opp igjen nå?

Vintertopp for viruset
Immunolog og professor Ludvig A. Munthe forklarer at Corona viruset trives best om vinteren, og at det derfor ikke er overraskende at smittetallene nå får en oppsving.

- Som influensavirus, trives nemlig Corona virus best om vinteren. Vi har derfor antatt at det ville komme en tydelig vintertopp for dette nye Corona viruset. Det gjelder derfor å ruste seg mot at viruset nå får overtaket, sier Munthe. Han er leder for et forskningsteam innen immunologi ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus.
- Det er en fare for at situasjonen kommer ut av kontroll i flere land, og det er derfor kraftige virkemidler nå settes inn.
Immunologen forklarer at det er kort vei fra dagens situasjon til en ny, stor smittebølge i Norge.
- Vil du kvalifisere smitteutbruddet nå som en bølge nummer to?
- Det er helt klart at det har vært en betydelig økning i siste to ukene. Nå er det også en klar økning i antall innleggelser. Dersom vi ikke klarer å snu utviklingen, vil det være snakk om en ny bølge, og da er det kort vei til situasjonen i mars.

Les hele saken fra VG: HER