HELSENORGE

FRYKTER BRITISK MONSTERMUTASJON

Storbritannia velger å vaksinere mange med en dose i stedet for få med to. Det kan føre til vaksineresistente virus, mener immunolog.

Forsker Fridtjof Lund-Johansen ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin Foto: Lars Petter Devik

​Britene har regnet på tallene og funnet ut at beskyttelsen etter dose en er rundt 90 prosent på Pfizer-vaksinen og 70 prosent på AstraZenecas.
Derfor har de lagt om vaksinekursen, og bestemt at det gir mer nytte å beskytte en større del av befolkningen litt med en dose, enn å holde igjen og tilby to doser til noen få.
Men det vi ikke vet er hvordan kroppen reagerer på bare litt beskyttelse, forteller immunolog Fridtjof Lund-Johansen ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus til VG.
Han er lege og driver forskning på blant annet antistoff-responsen mot Covid-19.
- Det kan i verste fall tenkes at dersom man bare gir en dose, kan man avle frem vaksine-resistente virus. Hvis det skjer, er det skikkelig ille. Denne monstermutasjonen kan få konsekvenser for vaksine - også i Norge.

-Det man er bekymret for, er at ufullstendig vaksinering blir som å slutte av antibiotikakur for tidlig. Da risikerer vi å få resistens, ved at et virus muterer og endrer seg slik at andre vaksinerte ikke er lenger er beskyttet, sier han og legger til:
- Det er et sjansespill.
Britene har fortsatt tenkt til å gi innbyggerne andre dose, men forlenger det til rundt tre måneder.
Og i løpet av den tiden, kan ting oppstå:
Det skjer helt konkret ved at kroppen får en svekket immunrespons som blir grobunn for et virus til å boltre seg og mutere i et menneske.

Les hele saken i VG: HER