HELSENORGE

Hvorfor må Pfizers vaksine lagres superkaldt når Moderna sin tåler en vanlig fryser?

Tilsynelatende virker de to vaksinene ganske like. Det finnes likevel noen mulige forklaringer på forskjellen, sier norske forskere.

Forsker Tor Kristian Andersen ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin

Vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna har fått vind i seilene etter at de kunne legge frem gode resultater fra siste fase av testingen.

De to RNA-vaksinene ga begge mer enn 90 prosent beskyttelse mot covid-19.

Og ut fra hvordan selskapene beskriver vaksinene, virker de veldig like.

Så hvorfor må Pfizer sin lagres på −70 grader, mens Moderna sin kan lagres på −20 og tåler flere dager i kjøleskap?

Tor Kristian Andersen, som forsker på DNA-vaksiner ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin ved Oslo Universitetssykehus, tror noe av forklaringen ligger i hva selskapene drev med før de begynte å lage vaksine mot koronaviruset.

"Biontech har mange kreftvaksiner i sin portefølje, og da er ikke oppbevaring så vanskelig fordi behandlingen er skreddersydd til hver person" sier Andersen. Derfor kan det hende Biontech ikke har tenkt så mye på lagringstemperatur før covid-19.

Selskapet Moderna har derimot forsket på vaksiner mot ulike infeksjoner, som for eksempel fugleinfluensa, ifølge Andersen.

"Det kan se ut som de har tenkt at teknologien kan brukes under pandemier" sier forskeren ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus.

"Det kan ha fått selskapet til å jobbe mer med å sikre at vaksinen tåler relativt høyere temperaturer".

Les hele saken fra Forskning.no her