Helsenorge

Jakter antistoffer mot korona – håper på bred testing i mai

Ved hjelp av en antistofftest fra Oslo universitetssykehus, kan du snart få vite om du har hatt korona eller ikke. En av forskerne bak er Fridtjof Lund-Johansen fra Eiksmarka.

Fridtjof og Jan Terje.PNG

Antistofftesten er rimelig og svært presis, ifølge lege og forsker Fridtjof Lund-Johansen (t.h.) fra Bærum og molekylærbiolog og førsteamanuensis Jan Terje Andersen ved Oslo universitetssykehus. Foto: Privat.

Mange med symptomer på korona har ikke fått testet seg, men antistoffer i blodet kan avsløre om du har vært smittet og høyst sannsynlig blitt immun mot viruset i lang tid.

– Har du antistoffer mot korona, stiller du i en helt annen liga enn om du ikke har det. Du vil mest sannsynlig ikke smitte andre eller bli smittet på nytt. Og om du skulle få det igjen, vil det nok være i en mildere form, sier Fridtjof Lund-Johansen fra Eiksmarka som er forsker ved Oslo universitetssykehus, på Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin på Rikshospitalet.

Han og hans kolleger har gjennom drøyt 12 år utviklet en helt ny teknologi for sporing av antistoffer som nå er tilpasset koronaviruset. De er allerede i gang med å prøve ut metoden på sykehuspersonell og håper bred testing av befolkningen kan starte allerede i mai, med ambisjon om å behandle 10.000 tester daglig.

Ønsker du å lese hele saken i budstikka? Trykk her.