Helsenorge

Lamaen "Winter" kan kanskje sitte på nøkkelen i jakten på et antistoff for coronaviruset.

Lama er sentral i kappløpet mot et antistoff. Dette er veldig veldig spennende sier forsker og professor i biomedisinsk innovasjon, Jan Terje Andersen. Jan Terje Andersen er forsker ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin ved OUS.

Jan Terje Andersen, foto: Øystein Horgmo, UIO
Jan Terje Andersen, foto: Øystein Horgmo

Noen belgiske og amerikanske forskere mener de har klart å framstille et antistoff fra lama, som kan hindre coronaviruset fra å trenge inn i menneskelige celler.

- Det startet som et sideprosjekt i 2016. Vi tenkte at dette kunne være interessant. Så kom dette nye viruset, og det ble mer avgjørende og viktigere, sier en av forskningslederne, Xavier Saelens, ved det belgiske universitetet Ghent, til Reuters.

Til forskjell fra en vaksine, som lærer opp immunsystemet over en måned eller to for å oppnå motstand mot et virus, kan bruk av såkalte antistoffer sørge for umiddelbar beskyttelse.

- Ikke usannsynlig at noen får dette til.

- Årsaken er at mange av dem var aktive under Sars- og Mers-utbruddene, men forskningen stagnerte da epidemiene kom under kontroll. Nå har de rett og slett vært i fryseren og hentet fram materiale fra den gangen de jobbet med de to andre coronavirusene, sier han.

Ønsker du å lese hele artiklen i Dagbladet, trykk her: