HELSENORGE

"Norge bør stanse bruken av AstraZeneca"

Vaksineforsker Even Fossum ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin mener alvorlige bivirkninger kan undergrave tilliten til koronavaksiner generelt og i verste fall føre til lavere vaksinedekning på sikt.

Forsker Even Fossum ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin
Forsker Even Fossum ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin. Foto privat

Vaksinen til det svenskbritiske legemiddelselskapet er satt på pause i Norge etter flere tilfeller av alvorlige bivirkninger.

Flere personer har fått den sjeldne kombinasjonen av blodpropp, blødninger og lavt antall blodplater etter å ha fått vaksinen. Tre personer har dødd av denne tilstanden etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen.

– Hvis det er slik at vaksinen fører til denne sjeldne tilstanden, bør vi avslutte bruken av den, sier Fossum til TV 2.

I et innlegg på Vaksinebloggen tidligere uken skriver Fossum at selv om smitten i Norge øker, er det fortsatt lite eller ingen smitte i store deler av landet.

– Å skulle vaksinere med AstraZeneca vaksinen i disse regionene vil dermed ikke nødvendigvis forhindre alvorlige covid-19-tilfeller, men vil kunne medføre alvorlige bivirkninger, skriver han.

Fossum sier også at han hadde tatt AstraZeneca-vaksinen selv om den har en liten risiko for alvorlige bivirkninger, men er mindre sikker på om han ville anbefalt sine nærmeste å ta den.

Les hele saken fra TV2 her