HELSENORGE

Norske eksperter: Ikke sannsynlig at viruset har oppstått på et laboratorium

Flere forskere og spesialister ved OUS stiller spørsmål ved Birger Sørensens konklusjon at Covid-19 er et menneskeskaptvirus. Blant dem Gunnveig Grødeland ved avdelingen for Immunologi og transfusjonsmedisin.

Gunnveig Grødeland, foto: Øystein Horgmo

​Den norske forskeren Birger Sørensen får hard medfart i internasjonale medier etter påstander om at korona-viruset er menneskeskapt. Også norske forskere trekker konklusjonene i tvil.

"Det kan ha skjedd at viruset har oppstått tilfeldig på et laboratorium, men jeg tror ikke det er den mest sannsynlige forklaringen" sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin til NRK.

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland er blant dem som mener man ennå ikke kan slå fast om viruset har oppstått naturlig eller som del av såkalte gain-of-function-studier som gjøres i laboratorier flere steder i verden.

– Jeg kan ikke si at det ikke kan være et resultat av det, men jeg vil si at det er mindre sannsynlig. Den eneste måten å komme lenger i det spørsmålet er å identifisere hvor viruset oppstod. Hva er den naturlige verten, som har sørget for overføring til mennesker? Den verten er ikke funnet, sier Grødeland.

Les hele saken fra NRK her