HELSENORGE

OUS-forsker får pris for persontilpasset kreftvaksine

Bjarne Bogen, professor i immunologi ved Universitetet i Oslo (UiO) og overlege ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin ved Oslo Universitetssykehus (OUS) får Kreftforskningsprisen 2020. Han har vært med på å utvikle en persontilpasset kreftvaksine og blir hedret med Kreftforskiningsprisen for sitt arbeid.

Forsker Bjarne Bogen. Foto: UIO

Professor og overlege Bjarne Bogen ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin har bidratt til utviklingen av en verdensledende persontilpasset kreftvaksine og mottar Kong Olav Vs Kreftforskningspris for dette arbeidet, skriver Kreftforeningen i en pressemelding.

– Dette er en høythengende og gjev pris, og jeg er veldig takknemlig. Det er en anerkjennelse av arbeidet tallrike medarbeidere og jeg har holdt på med i mange år, sier Bogen, som i over 40 år forsket på kroppens immunforsvar, og på hvordan friske celler kan drepe kreftceller.

Vaksinen skal hjelpe immunforsvaret til å bli enda sterkere i kampen mot kreftcellene. Foreløpige resultater viser at vaksinen har klart å minske svulster hos kreftpasienter med ulike kreftformer.

– Bjarne Bogens arbeid er svært viktig for utviklingen av nye kreftbehandlingsmetoder. Fremskrittene han har bidratt til håper vi er starten på et vaksineeventyr som gjør at flere overlever kreft. Det er med stor glede at jeg kan offentliggjøre Bogen som årets prisvinner av Kong Olav Vs Kreftforskningspris, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen i pressemeldingen.

Les hele saken i Dagens Medisin: HER