SLIK BESKYTTER VAKSINEN ETTER DEN FØRSTE DOSEN

Du kan få 90 prosent beskyttelse av Pfizer- og Moderna-vaksinene to uker etter første dose.

Forsker Fridtjof Lund-Johansen ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin. Foto: Terje Heiestad

​Det viser ferske tall fra britiske myndigheter.
Men det er sannsynlig at denne effekten blir redusert hvis man ikke tar dose to.
Fordi det tar tid for kroppen å bygge opp beskyttelse, er snittbeskyttelsen mellom første og andre dose på 52 prosent for Pfizer/ BioNTech-vaksinen.
Dette vil øke til 90 prosent etter to uker, dersom man måler slik britene har gjort.

Øker gradvis
- Immunsystemet har ikke rukket å komme i gang før 10-14 dager etter at første dose er gitt. Så hvis du da måler fra 14 dager etter første dose og frem til andre dose er gitt, vil effekten kunne være høyere, rundt 90 prosent for mRNA-vaksinene, forklarer FHIs Sara Sofie Viksmoen Watle til VG.
Hun er instituttets ekspert på vaksineeffekt.

Full vaksineeffekt
Både FHI og Pfizer selv påpeker at det er nødvendig å ta dose to for å få full effekt. Man vet heller ikke hvor lenge effekten etter første dose varer. Derfor er Storbritannias strategi, som forlenger perioden mellom dose en og to på grunn av den akutte smittesituasjonen, risikabel.
Til VG utdyper Pfizer i Norge: - Selv om man ser beskyttelse så tidlig som 12 dager etter første dose, er to doser nødvendig for å sikre full beskyttelse mot infeksjonen, som er 95 prosent. Det er heller ingen data som viser at beskyttelse etter første dose varer utover 21 dager.
Det er også en medisinsk grunn til at dose to er nødvendig, forteller immunolog Fridtjof Lund-Johansen ved Immunologisk avdeling Oslo universitetssykehus:
- Det vi vet om vaksiner generelt, når vi får første dosen, er at det settes i gang en immunreaksjon. Når man setter andre dose, får vi en mer treffsikker reaksjon. Første dose er en slags øvingsrunde, sier Lund-Johansen.

Les hele saken i VG: HER