HELSENORGE

Stoffskiftesykdom rammer mange – og har mange «ansikter»

Stoffskiftesykdom er sykdommer som rammer skjoldbruskkjertelens evne til å lage hormonet tyroksin. Det vanligste er lavt stoffskifte som rammer mer en 200.000 i Norge. Plagene til pasientene varierer mye, men det finnes god behandling når diagnosen er stilt.

Seksjonsoverlege Per Medbøe Thorsby på stand for Hormonlaboratoriet

Spesialist i endokrinologi og indremedisin ved Hormonlaboratoriet Per Medbøe Thorsby

Symptomene på lavt stoffskifte kan være mange og det å bruke lang tid før man oppsøker lege er ikke uvanlig. Sykdommen kommer av at skjoldbruskkjertelen produserer for lite av hormonet tyroksin, som er viktig for prosesser som foregår i hele kroppen.

- Stoffskiftehormonet tyroksin finnes det mottak for i alle kroppens celler, men det vil variere litt fra person til person hvor kraftig det signalet er i de forskjellige cellene, forklarer spesialist i endokrinologi og indremedisin ved Hormonlaboratoriet Per Medbøe Thorsby.

- Derfor er det så enorme variasjoner, sier Thorsby. Derfor kan du merke tyroksinmangelen i musklene, hjernen eller huden. Altså kan noen oppleve å få mest plager med muskel- og skjelett, andre kan slite mer med hukommelsen og noen kan ha særlig tørr hud og hårtap.

Les hele artikkelen i Nettavisen: Over 200.000 har samme sykdom som Lill Jeanette