HELSENORGE

Coronasvar på 18 minutter

Et stikk i armen er nok til å gi svar på om du har vært smittet. Nå håper forskere ved OUS at studien kan gi svar på noen av coronavirusets største mysterier.

Andreas Lind og Roche Cobas Pro - IMG_3990.jpg

Overlege Andreas Lind ved Klinikk for laboratoriemedisin forklarer at et stikk i armen er nok til å gi svar på om du har vært smittet. Foto: Anders Bayer.

Tirsdag 19. mai kunne legene ved Avdeling for mikrobiologi ved Oslo universitetssykehus, som de første i Norge, teste blod for corona-antistoffer i stor skala.

Målet med prøven er å gi svar på om du tidligere har vært smittet med covid-19.


- I denne blodprøven ser vi etter antistoffer for coronaviruset. Hvis du har de antistoffene, betyr det at du har gjennomgått covid-19-infeksjon, uten at vi kan si nøyaktig når. Det forteller avdelingsleder Fredrik Müller ved Avdeling for mikrobiologi ved Oslo universitetssykehus til Dagbladet.


Er du frisk og har antistoffer, betyr det at du har gjennomgått infeksjonen tidligere, forklarer han.

  

- Betydning for samfunnet
Overlege Andreas Lind forteller at studien er en av flere som tar sikte på å kartlegge spredningen av smitte ved å studere antistoffverdier.


- Man vet ikke nøyaktig hvor mange som har vært smittet så langt, men det kan disse studiene svare på. Disse tallene er veldig viktige for samfunnet som helhet. Er det mange som har vært smittet uten at vi vet det, kan det ha betydning på negativ måte.

Hvis det derimot er færre enn antatt som har vært smittet, kan det bety at man kan åpne samfunnet raskere, mener Lind.

Trykk her for å lese hele saken på Dagbladet.