Helsenorge

Jakten på antistoffer

Koronasmitten i Norge har roet seg kraftig siden mars, og ved Ullevål sykehus har de nå startet jakten på antistoffer mot koronaviruset.

Andreas Lind og Roche Cobas Pro - IMG_3990.jpg

Overlege Andreas Lind ved Klinikk for laboratoriemedisin, OUS. Foto: Anders Bayer.

​For halvannen uke siden begynte mikrobiologisk avdeling på Ullevål sykehus å undersøke blodprøver for antistoffer fra personer som tror de har hatt covid-19.


Siden 25. mai har laboratoriet analysert 4.281 blodprøver, hvorav 191 var positive.


– Det er cirka 4 prosent. Det gjenstår å se om dette tallet tilsvarer det man vil se også nasjonalt, da prøvene vi har fått inn så langt ikke nødvendigvis er represenative, sier overlege og enhetsleder Andreas Lind ved mikrobiologisk avdeling på Ullevål sykehus til NTB.


Håper på immunitet
Håpet er at de som har vært smittet med koronaviruset, er blitt immune. Foreløpig er det for tidlig å si noe om.

– Vi må følge med på dem som har blitt smittet, og om de blir syke på nytt. Men vi ser at det dannes antistoffer hos dem som har vært smittet – både de som hadde et alvorlig sykdomsforløp, og de som ikke hadde det, sier han.


Alle som mistenker at de har vært smittet med koronaviruset, kan i teorien få testet seg for antistoffer. Det er fastlegen som avgjør om man kvalifiserer til å ta testen, blant annet basert på hvilke symptomer man hadde og sannsynligheten for at det var koronasmitte.


Det viktige er at det har gått nok tid fra man eventuelt hadde sykdommen.
– Det tar tid før antistoffene dannes. Det er best å ta prøven en måned etter at man hadde symptomer, sier overlegen.

Trykk her for å lese hele saken i Dagens næringsliv.