HELSENORGE

Nå dobles testkapasiteten her

På det meste analyserte de ansatte 1200 coronatester hvert døgn. Skulle det komme en ny smittetopp, kan de analysere 16.000 prøver i døgnet.

P1057617.jpg

Avdelingsleder for mikrobiologi ved Klinikk for laboratoriemedisin (OUS) Fredrik Müller sjekker antall positive korona-prøver. Foto: Lars Petter Devik.

De laboratorieansatte på Oslo universitetssykehus er stolte. De har mangedoblet kapasiteten til å teste potensielt coronasyke mennesker. De begynte med å analysere den første positive coronatesten i Norge, som kom fra en kvinne i Tromsø.


Laboratoriene er delt mellom Rikshospitalet og Ullevål sykehus. På Rikshospitalets laboratorium kan de nå analysere 15.000 tester per døgn om det jobbes døgnet rundt. For tiden er det ikke behov for det. Nå analyseres vanligvis mellom 500 til 1000 tester hvert døgn.


– 15.000 utnytter kapasiteten til maks, med arbeid døgnet rundt, sier klinikkleder Andreas Matussek ved Klinikk for laboratoriemedisin på Oslo universitetssykehus.

Han kom til Oslo fra Karolinska universitetssykehus i Sverige like for coronakrisen kom til Norge. Etter det har han jobbet flere helger enn han har oversikt over.


Millionmaskiner
Testdoblingen skjer etter anskaffelsen av enda en maskin som bidrar i analysen av coronatester som blir tatt i Oslo-området, enten på Oslo universitetssykehus eller hos fastlegene.


Denne monteres mandag denne uken og øker kapasiteten fra 8000 analyser til 15.000 analyser i døgnet.

– Vi har aldri jobbet så mye som den siste tiden, sier Matussek.

Ønsker du å lese hele saken i VG, trykk her.