HELSENORGE

Vi har analysert en halv million koronaprøver

Klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus analyserte den aller første koronaprøven 19. februar 2020. Denne uken markerer klinikken at mikrobiologen på Ullevål og Rikshospitalet har analysert ikke mindre enn en halv million covid-19 prøver.

Pandemilab.jpg

Høy testkapasitet: Pandemilaben ved Klinikk for laboratoriemedisin har nå analysert over 500 000 koronaprøver siden oppstart i februar 2020. På bildet bioingeniør Lise Andresen. foto: Lars Petter Devik.

Den aller første prøven ble analysert ved laboratoriet på Ullevål. Pr. idag har vi nå analysert 40% av den første halve millionen her i laboratoriebygget. Dette er tester fra inneliggende pasienter ved alle sykehusene i Oslo. Ullevål benytter en PCR-analyse som gjøres i flere storvolums-analysemaskiner, som kan gå døgnet rundt.

De øvrige 300.000 av den halve millionen prøver er analysert her ved "pandemilab" på Rikshospitalet. Her påviser vi SARS-CoV-2 virus i to trinn. Først brukes magnetiske kuler fra NTNU til å rense virus-arvestoffet, også kalt RNA, fra luftveisprøven ved hjelp av en robot. Deretter bruker vi en polymerase kjedereaksjon, også kjent som PCR, til å forsterke en del av arvestoffet slik at det blir lettere å påvise det, selv med små mengder virus. Prosessen vi benytter følger en egen PCR-protokoll som støttes av WHO.

I anledning den første halve millionen prøver var det derfor hyggelig at både helsedirektør Bjørn Guldvog og NRK hadde lyst til å ta en tur innom pandemilabben på Rikshospitalet.

Trykk her for å se hele filmen på OUS YouTube kanal.