HELSENORGE

Kosthold og ernæring

Sunn mat og et variert kosthold er viktig for god helse og trivsel. Riktig hverdagskost bidrar til at du får i deg næringsstoffene du trenger, og er med på å forebygge livsstilssykdommer.

Bilde av frukt
Foto: Eva Hvitsand

​Et variert og sunt kosthold gir oss energi og næringsstoffer. Kostholdet påvirker også humør, søvn og konsentrasjon. Kostholdet vårt har betydning for utviklingen av en rekke sykdommer – såkalte livsstilssykdommer – som hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes (sukkersyke), høyt blodtrykk, flere typer kreft, benskjørhet, overvekt og fedme. Et sunt og godt kosthold er viktig både for vår fysiske og mentale helse.

Det å spise sunt og variert kan være vanskelig, og det kan det være spesielt utfordrende om man har psykiske plager. Psykiske plager kan påvirke appetitten og føre til uheldige spisevaner. Enkelte medisiner kan også endre metthetsfølelsen og bidra til overspising.

Behandler i spesialisthelsetjenesten og fastlege bør bidra med kartlegging av utfordringer knyttet til kosthold og gi individuelt tilpasset kostveiledning, slik at feilernæring unngås. Helsepersonell er ressurspersoner som bør gi hjelp og veiledning til et sunt og godt kosthold, og henvise videre til kurs og spesialistveiledning om det er behov for det.

På nettsidene til helsenorge.no er det gode temasider om kosthold og ernæring. Her kan du lære mer om sunn mat, og finne gode tips og informasjon. Informasjonen på helsenorge.no er basert på internasjonal forskning om mat og helse.

Kostråd - hva er et sunt og godt kosthold?

For de aller fleste anbefales Helsedirektoratets kostråd:
Et sunt kosthold er variert og inneholder mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Det er viktig med en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.

Plakat

Brosjyre og plakat med Helsedirektoratets kostråd kan lastes ned fra Helsedirektoratet.no.

Kostrådene kort oppsummert

Spis mer av dette:

  • Grønnsaker
  • Frukt
  • Bær
  • Fisk og fiskeprodukter

Spis mindre av dette:

  • Rødt kjøtt og kjøttprodukter
  • Salt og matvarer med mye salt
  • Sukker, brus, saft og godteri

Velg disse matvarene:

  • Grove kornprodukter i stedet for fine kornprodukter (som for eksempel hvitt brød)
  • Olje og myk margarin i stedet for smør
  • Magre meieriprodukter i stedet for fete
  • Vann i stedet for saft og brus

Bønner og linser (belgfrukter) har et høyt innhold av næringsstoffer og anbefales som en del av et variert kosthold. Spis gjerne en liten håndfull usaltede nøtter om dagen.

Spis variert
Spiser du mange ulike matvarer, får du lettere i deg alle næringsstoffene kroppen din trenger.

Vær fysisk aktiv
Holder du pulsen oppe i 30 minutter hver dag, får du mer overskudd og lavere risiko for en lang rekke sykdommer.

Hva er Nøkkelhullet?

Logo Nøkkelhullet

Nøkkelhullet skal gjøre det lettere å gjøre sunne valg når du handler mat i butikken. Varer som er merket med Nøkkelhullet inneholder mer fiber og mindre fett, sukker og salt enn tilsvarende varer uten Nøkkelhullet. Se etter Nøkkelhullet når du handler - det gjør det enklere å velge sunnere.

Hvordan gjøre hverdagen sunnere?
Her er gode råd og tips fra kostholdseksperter ved OUS.

Kutte fett eller karbohydrater - det er lett å bli forvirret. Skrevet av klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Middelhavskost for helse, glede og trivsel! Skrevet av klinisk ernæringsfysiolog Mette Svendsen.

Veiledning og kurs – Frisklivssentralen

Frisklivssentralene kan du få hjelp til å endre kostholdet, både ved individuell veiledning og i kurset Bra mat for bedre helse.

Logo Bra mat for bedre helse

På kurset gis det praktiske råd om valg og innkjøp av matvarer og matlaging, man lærer å forstå varedeklarasjoner og får utvekslet erfaringer med andre. Kurset kan være en god start for å få til varig forbedring av kostholdet, og er basert på de nasjonale kostrådene. Les mer om kurset på helsenorge.no.

Fastlegen, annet helsepersonell eller Nav kan henvise, eller man kan selv ta kontakt med den lokale Frisklivssentralen.

Lokale Frisklivssentraler

I Oslo finnes det frisklivssentral i 11bydeler. Informasjon og link til den lokale frisklivssentralen finnes her:

Bydel Nordstrand
Frisklivssentralen i bydel Nordstrand har lokaler i Langbølgen 2A, i samme hus som Lambertseter fritidsklubb. Besøk Nordstrand frisklivssentral på Facebook.

Bydel Søndre Nordstrand
Frisklivssentralen i bydel Søndre Nordstrand har lokaler på Holmlia senter, i Holmlia sentervei 9. Besøk Søndre Nordstrand Frisklivssentral på Facebook.

Bydel Østensjø
Bydel Østensjø har ikke frisklivssentral, men diverse tilbud i regi av bydelen finnes i oversikten "Tilbud knyttet til fysisk aktivitet og mestring i Bydel Østensjø" på bydelens hjemmeside. Frisklivssentralen i Bydel Nordstrand tar imot deltakere fra Østensjø forutsatt at de har kapasitet.

Kilder

Helsedirektoratet: Offisielle kostholdsråd.
helsenorge.no: Kosthold og ernæring.
Helsedirektoratet: Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet, IS-2170 2014.