Raus markering av verdensdagen på OUS Mortensrud

Torsdag 11. oktober ble verdensdagen for psykisk helse markert på OUS Mortensrud for fjerde år på rad. Arrangørene bød på et variert og interessant program under årets tema «Vær raus» og i tråd med dette delte de raust ut både pizza og mineralvann til de fremmøtte.

 

​Når sykdom rammer, rammes også de nærmeste. De har behov for informasjon, bli involvert, være med å samarbeide og gi kunnskap om pasienten. Under det åpne møtet holdt Inger Hagen, daglig leder for Pårørendesenteret i Oslo, PIO et innlegg om senterets rolle og hvilken viktig ressurs de pårørende er i behandlingen av personer med psykiske lidelser og ruslidelser. Ved PIO er det høyt under taket og lav terskel for å ta kontakt, det er et sted for hele familien, forklarte hun.

Tabla-spiller Asif Masih sto for det musikalske innslaget. Med en avansert hånd- og fingerteknikk sørget han for fengende trommerytmer til glede for de fremmøtte.

bilde av tabla-spiller Asif Masih

Tabla-spiller Asif Masih

Bød på seg selv
Psykolog Peder Kjøs har gjennom tv-serien «Jeg mot meg» vist mot til å åpne det terapeutiske rommet, og sier selv at han har ønsket å vise fram hva terapi kan være. Det er en måte å jobbe med seg selv på, ikke at man blir jobbet med. Terapi handler mye om å bli kjent med seg selv.

På OUS Mortensrud ble tilhørerne bedre kjent med Peder Kjøs, som raust delte erfaringer fra eget liv. Han snakket om hvor utsatt og sårbar mennesker er, og at vi lykkes fordi vi har hverandre. Videre fortalte Kjøs om en drøm han hadde hatt, og oppfordret alle som går i terapi til å være raus med terapeuten sin og fortelle en drøm! Drømmer er viktige og har alltid et budskap, lik angsten som sier noe om hvem du er og hvor du er. I ungdomstiden, en tid mange føler er vanskelig, på veien til å bli voksen, er det viktig å avfinne seg med egne mangler og finne andre som aksepterer en.

Det å forstå at krusedullene som du en gang tegnet, og som foreldrene dine jublet for, faktisk er helt vanlige kruseduller som alle kan tegne, kan innebære at man føler seg både liten og dum. På en ledig og humoristisk måte snakket psykologen om at det vi trenger ikke kommer helt av seg selv, og at vi må anstrenge oss. Ikke for å bli perfekte, men for å bli bedre. Plikten til å være ålreit mot andre, og kunne ta vare på seg selv, handler også om raushet.

bilde av f.v. øverst, Petter Bugge, avdelingsleder ved Søndre Oslo DPS, Peder Kjøs, psykologspesialist, Lene Holum, seksjonslede

f.v. øverst, Petter Bugge, avdelingsleder ved Søndre Oslo DPS, Peder Kjøs, psykologspesialist, Lene Holum, seksjonsleder BUP Oslo Syd, Inger Hagen, leder ved PIO-senteret, Ina Larsson, leder av brukerrådet ved Søndre Oslo DPS, under f.v Ida Marie Fagerhøi og Tonje Granmo, begge fra Mental Helse Ungdom og Ellen Andersen, rådgiver ved PIO-senteret

Bra og viktig
-Det er så bra og viktig at dere arrangerer slike åpne kvelder. Årets tema var både flott og interessant. Peder Kjøs bød på seg selv og fylte temaet. For oss som pårørende var det også spesielt fint å høre innlegget fra PIO-senteret. Ikke minst satte vi stor pris på alle informative stands som fylte hele resepsjonsområdet, forteller et ektepar som hadde funnet veien til Mortensrud denne torsdagskvelden.

Det åpne møtet ble arrangert av BUP Oslo Syd, Søndre Oslo DPS, Ruspoliklinikken i samarbeid med bydelene i Oslo Syd; Østensjø, Søndre Nordstrand og Nordstrand.

bilde av Ingeborg Vedde og Anita Myhren

- Det er fint at verdensdagen markeres. Dette er tredje gang vi har stand her på OUS Mortensrud, fortalte Ingeborg Vedde og Anita Myhren fra Bydel Østensjø Tiltakssenteret psykisk helse.

 

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.