HELSENORGE

Verdensdagsarrangement på Gaustad skapte stor entusiasme og engasjement

Det var stor entusiasme og engasjement da pasienter og ansatte i Klinikk psykisk helse og avhengighet trosset vær og virus og deltok på aktivitetsdag med utekonsert onsdag 23. september på Gaustad. Arrangementet var en del av klinikkens markering i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.

Arrangementskomiteen f.v. Merete Holen Rimstad, Tim Henne, Eileen Paus, Nils Ola Sande og Anne Malerbakken. Desiree Halvorsen var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Foto: Anne Martha B. Tvedt

Verdensdagen for psykisk helse markeres for å skape mer åpenhet rundt psykisk helse, samt for å gi informasjon om forebyggende arbeid og behandling av psykisk sykdom. Selve dagen er 10. oktober, men markeringen foregår både i forkant og etterkant av denne datoen. 

I år er temaet «Spør mer». Ved å spørre mer, vil flere føle seg inkludert og det er lettere å oppdage om noen trenger hjelp.

Aktiviteter og konsert
I naturskjønne omgivelser på Gaustad fikk deltakerne blant annet prøvd seg på aktiviteter som potetløp, frisbee-kasting, ringspill og straffesparkkonkurranse. Arrangementet ble avsluttet med en flott konsert fra Aslak Hartberg. Hartberg er jazzbassist, komponist og kjent som frontfigur og rapper i Klovner i Kamp. Nylig gav han ut boken Farvel frykt. En åpen og ærlig bok om håp, om det å finne en vei ut av frykt og angst og tilbake til livet.

Bilde av Aslak Hartberg

Aslak Hartberg har et stort engasjement for psykisk helse og fremførte flere låter om temaet.

-Dette er et fantastisk arrangement. Så mange glade mennesker på tross av mye regn. Jeg er veldig engasjert i psykisk helse. Min store hobby er å informere folk om panikkangst. Jeg driver nettstedet panikkangst.no og har nettopp gitt ut en bok. Det er rett og slett fordi jeg brenner for å få informasjon ut til folk, fortalte han engasjert.

Hartberg fremførte en rekke låter fra sin kommende plate Sin kamp. En plate han forteller inneholder tekster om «at vi alle har vårt, om angst og skyggesiden av livet».

-Hensikten med markeringen av Verdensdagen for psykisk helse er at ansatte og pasienter sammen skal oppleve mestring, glede og fellesskap i en atmosfære preget av aksept, forståelse og medmenneskelighet. Etablerte forskjeller mellom pasienter og ansatte viskes ut og man stiller på lik linje med et felles mål for øyet; at man er sammen for å kjempe om poeng mot de andre lagene, og ikke minst nyte flott musikk, forteller Merete Holen Rimstad på vegne av arrangementskomiteen.

Endringer grunnet Covid-19
Av smittehensyn ble årets markering noe annerledes enn tidligere. For å få gjennomført markeringen ble det utformet en detaljert plan der tiltak rundt smittevern ble ivaretatt og smittevernoverlegen fikk legge siste hånden på verket. Arrangementet var lukket og inngjerdet med et tak på antall deltakere.

Lagene fikk tildelt egne soner til å oppholde seg i, og speaker ropte opp lagene når de skulle forflytte seg til aktiviteter, gå for å spise, få utdelt premier og forlate arenaen. Laglederne ble pålagt et ekstra ansvar da de måtte sørge for at laget hadde gjennomført pre-triage før ankomst samt at laget opprettholdt minst en meters avstand til hverandre. Sekretariatet sørget for at alle lag bar synlige klistremerker som bevis på at de var registrert inn.

BIlde tekst vedr smittevern

Arrangementskomiteen og deres hjelpere gikk rundt med t-skjorter der man ble påminnet viktigheten av å holde avstand. I tillegg måtte hver deltaker gjennomføre hånddesinfeksjon ved ankomst, før hver enkelt aktivitet, før bespisning og evt. når de forlot arenaen.

Strålende innsats
Laglederne meldte om god stemning og strålende innsats på aktivitetsstasjonene. Flere pasienter uttrykte også stor takknemmelighet for å kunne delta.

- Dette er så gøy! –Kul konsert og morsomme aktiviteter. – Endelig er det noe morsomt som skjer, det er jo så mye annet som har stoppet opp på grunn av Covid-19, var noen av tilbakemeldingene. Enkelte av jentene uttalte i tillegg at de synes det var lettere å melde seg på i år, fordi det var flere og ulike aktiviteter,  ikke bare fotball, som tidligere.

bilde av Jonas, en tidligere pasient

Jonas er tidligere pasient i klinikken og fortalte hva aktivitetsdagen på Gaustad betyr for han.

- Jeg har et valg
En av årets mest entusiatiske medhjelpere var Jonas. Ikke bare har han deltatt som medhjelper tidligere, han kjenner også godt til Verdensdagsarrangementet fra en periode da han selv slet med rusproblemer. Den gang var han innlagt ved Rus- og avhengighetsbehandling, ung og deltaker på aktivitetsdagen. Jonas fortalte de fremmøtte hvordan deltakelsen på aktivitetsdagen brakte frem gode minner fra barneårene som tidligere fotballspiller. «Jeg tenkte at jeg har et valg». Jonas ble etterhvert med i gatefotball, organisert gjennom enheten på Gaustad, der han var fast deltaker hver fredag. Gjennom gatefotball ble han tilbudt felles frokost, trening og ikke minst; et sosialt fellesskap. Alt dette medførte at han gledet seg til fredager og måtte da holde seg rusfri for å delta.

I Norge finnes det nå gatefotballag i mange byer. Fellesskap, tilhørighet og vennskap innenfor rammen av fotball, fungerer for mange som et springbrett for å komme seg videre i livet. Et flott og viktig ettervernstilbud!

Jonas er i dag rusfri og jobber i Haslum fotball som barne- og ungdomstrener. Han avsluttet med følgende setning:«Hvis det å dele min historie kan skape håp for andre, er det verdt det!»

Arrangementskomiteen

- Dette arrangementet er et samarbeidsprosjekt mellom ulike avdelinger i Klinikk PHA. Takket være velvillige studenter og ansatte, generøse sponsorer og herlige deltakere klarte vi å gjenta tidligere års suksess. Vi gleder oss allerede til neste års markering, forteller arrangementskomiteen.

Mari fra NBHP i potetløpskonkurranse

Mari, som jobber ved Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse (NBHP) gjorde en strålende innsats under potetløpskonkurransen.

Bilde av Thor Børre Sangesland

- Markeringen av Verdensdagen startet på Gaustad høsten 2014, og var en intern videreføring av det tidligere Gaustadløpet, fortalte Thor Børre Sangesland, leder av Avdeling for psykisk helsevern, døgnbehandling, i sin velkomsthilsen. Han var i tillegg dommer for ringspillkonkurransen.


Fant du det du lette etter?