HELSENORGE
Ekspertsykehuset

Frihet i en bærbar pumpe

I 2016 startet Avdeling for Kreftbehandling implementeringen av en bærbar pumpe til intravenøse infusjoner med cytostatika (cellegift). Pumpen gir pasienter mulighet til å være hjemme under behandling eller ha større bevegelsesfrihet når de er på sykehuset. Innlagte pasienter kan ta en kaffe på Vardesentert eller gå en tur i nærområdet.

En kaffe på Vardesentert med bærbar pumpe (illustrert: Marie Lian). Fotograf: Marthe Bråthen.

Tekst av: Marthe Bråthen og Bente Olsen, kreftsykepleiere med fagansvar på Avdeling for Kreftbehandling, sengepost 2, Kreftklinikken, Oslo universitetssykehus. Foto: Marie Lian og Marthe Bråthen, OUS.

Behandlingen

Sykepleier kobler pumpen med cytostatika til pasienten via et sentralt venekateter. Pumpen leverer legemiddel ved hjelp av en ballongmekanisme, det vil si at det ikke er noe elektronikk involvert.

Ballongen er beskyttet av en hard plastbeholder. Pasientene kan selv se at ballongen blir mindre. Pumpen er diskre, stillegående og oppbevares i en liten veske.

Pasientene får muntlig og skriftlig informasjon om pumpen, også kalt elastomerisk pumpe.  

Bilde av elastomerisk pumpe

​Bedre hverdag for 221 pasienter

Antall behandlinger ved hjelp av pumpen har økt betydelig siden vi startet i 2016. Det ble i 2020 produsert 760 elastomeriske pumper med cytostatika til totalt 221 pasienter. Den bærbare pumpen gir alle disse pasientene mer frihet.

Tidligere fikk alle pasienter denne behandlingen inneliggende over ett til fem døgn. Flesteparten på vår sengepost, AKBS2, Kreftsenteret, Ullevål - men også på andre sengeposter i Avdeling for Kreftbehandling. De var da koblet til et infusjonsstativ.

Infusjonsstativet gjorde det vanskelig for pasientene å utføre enkle oppgaver som å hente seg mat eller gå seg en tur.  I dag får de fleste pasientene kurene poliklinisk.

Når pumpen er tom kommer pasientene til sykehus for å koble fra pumpen. Flere lokalsykehus har også kompetanse til å koble fra pumpen, slik at pasienter slipper å reise inn til Oslo.

Kreftsykepleiers erfaringer

 

Bilde av Marthe Bråten og Bente Olsen.

Marthe Bråthen og Bente Olsen, kreftsykepleiere med fagansvar på Avdeling for Kreftbehandling, sengepost 2. Fotograf: Maria Lian.

På sengeposten møter vi pasienter som kommer for nedkobling av den elastomeriske pumpen på lørdager og søndager, samt de som får starten eller hele behandlingen inneliggende. Første behandlingsdag består av en eller flere korte infusjoner på infusjonsstativ før den elastomeriske pumpen kobles på.

Vi opplever ofte at pasienter uttrykker lettelse når pumpen er på plass og de kan slippe å forholde seg til infusjonsstativet. De trenger ikke lenger passe på alarmer, lading av batteri eller forsiktig når de skal bevege seg rundt. Noen føler at det ikke er så synlig for omverden at de er under behandling, da pumpen er så liten og diskree. Vi håper at fremtiden er stativløs.

Det er utrolig hyggelig å se at pasientene kan bevege seg fritt og i mange tilfeller reise hjem noen døgn og være sammen med familien. Samtidig må vi ikke glemme at å få cytostatika intravenøst hjemme ikke er for alle. Noen trenger den oppfølgingen en får når en er inneliggende pasient. Inneliggende eller ei, vår oppfattelse er at pasientene uansett får en lettere og friere hverdag med elastomerisk pumpe.

Her kan du lese om cellegiftbehandling ved Oslo universitetssykehus.

Her kan du lese flere blogginnlegg fra Ekspertsykehuset!

Se flere nettsaker om fremtidens pasientbehandling på Helse Sør-Øst RHF sin temaside

 

Fant du det du lette etter?