Vi bruker naturlige hjelpemidler som tilstedeværelse, akupunktur og mulighet for bruk av vann. ABC har landets beste kompetanse på vannfødsler. I barselperioden legger vi forholdene til rette slik at mor, barn, far, partner eller annen omsorgsperson kan være sammen. Barseloppholdet på ABC er fra to til 48 timer.
Driftsendringer ved ABC-enheten 2022–2023
Fra og med 4. mars 2023 er driften av ABC-enheten ved Oslo universitetssykehus lagt ned. Du kan ikke lenger søke om fødeplass ved ABC. Hvis du allerede har fått fødeplass på ABC etter 3. mars 2023, får du automatisk plass ved en av våre andre fødeenheter.
Driftsendringene ved ABC-enheten fra 18. november 2022 vil også vare til og med 3. mars 2023:
- Vi kommer til å drifte ABC-enheten som normalt i alle ukedager, men holder stengt i helgene. ABC er stengt fra og med fredager klokken 14.30 til og med mandager klokken 07.30.
- Hvis du med fødeplass på ABC går i fødsel i helgen, får du automatisk fødeplass ved en annen fødeenhet på Ullevål sykehus.
- Alle henvendelser i helgene som gjelder svangerskap, fødsel og barseltid må skje til døgnåpen telefon til føde/gyn-mottaket: 23 02 75 50. Dette gjelder for tidsrommet fredag 14.30 til mandag 07.30.
Jordmormangel
Vi er rammet av den nasjonale jordmormangelen. Våre ansatte må derfor jobbe på tvers av fødeenhetene for å kunne hjelpe alle kvinner med fødeplass på Ullevål sykehus. ABC-enheten, Føde A og Føde B blir slått sammen.
Vi er lei oss for at endringene i ABC-enheten fører til en uforutsigbarhet i fødetilbudet. Vi kan forsikre deg om at alle våre ansatte vil samarbeide for å møte deg og dine behov på en best mulig måte.
Lurer du på noe?
Ta kontakt med føde/gyn-mottaket på telefon 23 02 75 50 hvis du har noen spørsmål. Det er også fint om du gir oss beskjed hvis du velger å ikke beholde fødeplassen din ved OUS. På forhånd takk for hjelpen.
Fødeplass på Rikshospitalet?
Hvis du har fødeplass på ABC, men nå ønsker fødeplass på Rikshospitalet, kan du ta kontakt med henvisningskontoret på telefon 23 07 26 12. Åpningstidene til henvisningskontoret er på hverdager fra 09.00–15.00. Vi skal så langt det er mulig prøve å imøtekomme ønsket ditt.
Tiltak på grunn av Covid-19
Føde- og barselseksjonene på OUS har innført en rekke tiltak pga. koronasituasjonen. Informasjonen oppdateres jevnlig.
Svangerskap og fødsel:
- Oppsatte polikliniske timer går som normalt inntil du får beskjed om noe annet.
- Ledsager kan ikke være med inn på sykehuset hvis du skal på poliklinisk kontroll eller til ultralydscreening.
- Dersom ledsager har luftveisinfeksjon/smitte eller sitter i karantene kan ledsager dessverre ikke være med på fødselen.
- Ledsager som er frisk og ikke i karantene kan være med på fødselen. Ledsager kan kun oppholde seg på fødestuen/barselrommet.
- Dersom mor har luftveisinfeksjon/smitte eller er i karantene vil mor isoleres på sykehuset.
Barsel:
- Barseloppholdet er som vanlig, ca. 48 timer.
- Ledsager kan komme på besøk på barsel mellom kl. 16.00–20.00.
- Andre besøkende, inkludert søsken kan ikke komme på besøk.
- De nyfødte barna kan ikke tas med ut av avdelingen før de er utskrevet.
Vi ber om forståelse for disse restriksjonene og ulempene som følger av dette. Vi vil legge til rette for trygg og god oppfølging i svangerskapet, fødsel og barsel.
Hvem kan føde på ABC?
ABC er et tilbud til friske gravide som ønsker å føde naturlig. For å føde på ABC er det noen kriterier som må oppfylles:
- Du kan ikke ha mer enn ett barn i magen.
- Du kan ikke ha alvorlige kroniske sykdommer som krever medisinering.
- Du kan ikke være overvektig (KMI < 30 før graviditet).
- Du kan ikke ha tidligere keisersnitt.
- Du kan ikke føde på ABC dersom du ved tidligere graviditeter/fødsler har hatt alvorlige komplikasjoner (f.eks. stor blødning >1000 ml, alvorlig svangerskapsforgiftning)
- Du kan ikke røyke eller snuse.
- Du kan ikke ha fylt 36 år ved fødsel som førstegangsfødende eller 40 år ved fødsel som flergangsfødende.
- Du kan ikke ha svangerskapsdiabetes.
- Du kan ikke ha screenet positivt på GBS i urinen i nåværende svangerskap.
- Du kan ikke ha testet positivt for MRSA, ESBL eller VRE.
- Du kan ikke bruke blodfortynnende medisiner i nåværende svangerskap.
- Dersom du ved tidligere fødsel hadde en rift grad 3 eller 4 vil fødeplass kunne vurderes individuelt i samarbeid med vår medisinskfaglige ansvarlige lege.
- I tvils- eller grensetilfeller kan det åpnes for en fornyet vurdering. Dette skal gjøres i samarbeid med vår medisinskfaglige ansvarlige og dokumenteres i journal.
- Du kan føde på ABC fra og med fullgåtte 37 uker og fram til fødselen eventuelt anbefales satt i gang (vanligvis ti til elleve dager etter termin). Fødselen må starte av seg selv, altså ikke være satt i gang med medisiner.
Å føde på ABC
På ABC er det et romslig badekar på alle fødestuer. De fleste fødende hos oss bruker vann som smertelindring i kortere eller lengre perioder av fødselen. Over halvparten av våre fødende føder i vann.
Jordmødrene på ABC har lang erfaring med vannfødsler, de fleste over 20 år. Siden en så stor andel kvinner føder i vann, så har hver enkelt jordmor mange vannfødsler.
Vi legger stor vekt på at det skal være rolige og behagelige omgivelser rundt den fødende, og vann bidrar til det. Det kan også tilbys akupunktur som smertelindring og avspenning. Når den fødende er i aktiv fødsel tilstreber vi at hun skal kunne ha kontinuerlig tilstedeværelse av jordmor dersom hun ønsker det.
Forskning viser at det er gunstig for den nyfødte å vente med å klippe navlesnoren til den har blitt hvit og sammensunket eller sluttet å pulsere. Dette har vi alltid praktisert på ABC.
Svangerskapskontroll på ABC
Når du har fått fødeplass på ABC vil du motta et brev om dette, samt innkalling til første konsultasjon hos oss. Du og din partner vil bli invitert til omvisning og generell informasjon om ABC mellom uke 24 og 28 i svangerskapet. Dette foregår i gruppe og inkluderer ikke svangerskapskontroll.
Videre oppfølging før fødsel er svangerskapskontroll i uke 32, 36, 38 og eventuelt 40. For å oppnå kontinuitet i svangerskapsomsorgen foregår kontrollene hos samme jordmor hver gang.
Svangerskapskontroller før uke 32 må foretas hos jordmor på helsestasjonen eller hos fastlege.
Nyttig informasjon før fødsel og i barselperioden
Vannfødsel:
Naturlig fødsel:
Sen avnavling: