HELSENORGE
Ekspertsykehuset

Gravid? Hva bør du vite om omikron?

Omikronbølgen er over oss. Gravide synes heldigvis ikke å ha større sjanse for å få omikron koronavirusinfeksjon enn resten av befolkningen, slik som det også var med de tidligere koronavariantene. Men er du gravid og uvaksinert, da er det dessverre ikke sikkert at omikron er «snill» mot deg og barnet i magen. Er du fullvaksinert derimot er du og barnet godt beskyttet mot alvorlig sykdom ved omikron også.

Gravid og vaksinert. Illustrasjonsbilde: Shutterstock.

​Tekst: Ingvil Krarup Sørbye, overlege ved Fødeavdelingen, OUS Rikshospitalet og Annetine Staff, forskningsleder Kvinneklinikken, OUS. Foto: OUS og Shutterstock.

Bilde av Ingvill K. SørbyeBilde av Annetine Staff
Ingvil Krarup Sørbye og Annetine Staff. Foto: OUS.

3 gode nyheter for deg som er gravid og for barnet i magen

Flere studier av de tidligere virusvariantene viste at uvaksinerte gravide med koronainfeksjon hadde økt risiko for alvorlig sykdom som kan kreve intensivbehandling. Hva så med omikron?

Vi vet at omikron gir mindre alvorlig sykdom enn for eksempel den skumlere delta-varianten. Men det er vel og merke i en fullvaksinert befolkning.

– Er du uvaksinert, ja, da er det ikke sikkert at omikron er så uskyldig lenger, sier overlege Ingvil Krarup Sørbye ved Fødeavdelingen OUS.

Den gode nyheten nr. 1 er derfor at er du fullvaksinert så vil dagens mRNA-vaksiner, slik som Pfizer og Moderna-vaksinene, også beskytte deg som er gravid fra alvorlig sykdom med omikron, slik som å bli innlagt på intensivavdeling eller bli lagt på pustemaskin.
– Budskapet er derfor klart til gravide: Vaksiner deg og beskytt deg selv og fosteret i magen fra å bli alvorlig syk, sier Sørbye.

Generelt er det slik at gravide med koronainfeksjon har økt risiko for alvorlig sykdom som kan kreve intensivbehandling sammenlignet med kvinner i samme alder som ikke er gravide. Gravide har et immunsystem som er noe endret for å kunne «tåle» tilstedeværelsen av vev og celler som har gener fra fosterets biologiske far.

Dette gjelder både fosteret selv, men også morkaken.  Det er derfor ikke så rart at graviditet er en risikofaktor for å bli alvorlig syk ved koronavirusinfeksjon, slik som også overvekt og fedme, sukkersyke, høyt blodtrykk og høy alder er det.

Å tro at man nå kan klare å beskytte seg mot omikron-infeksjon når det er svært høy smitte i samfunnet er nok naivt. Det er rett og slett sunnere for de aller fleste å bli vaksinert enn å ikke bli vaksinert.

– Koronainfeksjon gir kraftigere komplikasjoner enn de vaksinebivirkningene som er rapportert. Og med bølgen som vi er inne i nå, der Folkehelseinstituttet angir at flere millioner mennesker i Norge vil bli smittet, gjelder nok bare ett av to: enten tar du vaksinen – eller så får du omikron. Valget burde være enkelt, sier forskningsleder Annetine Staff ved Kvinneklinikken OUS.

God nyhet nr. 2: Det ser også ut til at de beskyttende antistoffene som den gravide danner etter vaksinasjon med koronavaksine transporteres over til fosteret via morkaken i siste del av svangerskapet. Det har man i hvert fall sett for de tidligere variantene av viruset. Det betyr at å vaksinere mor mot koronasykdom også gir en viss beskyttelse mot koronasykdom hos den nyfødte. Dette er godt nytt, siden det i dag ikke finnes vaksiner som er godkjent for spedbarn.

Deltavarianten var særlig knyttet til større sjanse for alvorlig sykdom. Med en av de første virusvariantene, alpha-varianten (også kalt den britiske varianten), var sjansen for intensivbehandling blant gravide innlagt på sykehus kun en av ti kvinner, mens for deltavarianten trengte en av syv sykehusinnlagte kvinner intensivbehandling.

I tillegg er det høyere risiko for fosteret når mor blir alvorlig koronasyk. Selv om sjansen for å oppleve at fosteret dør i mors liv er liten, er risikoen doblet for gravide som får koronavirusinfeksjon. Sjansen for for tidlig fødsel (før 37 ukers svangerskap) er også økt 2-3 ganger, i hovedsak fordi tilstanden for mor eller barn er så alvorlig at man enten setter i gang fødselen eller gjør keisersnitt før tiden.

Noen virussykdommer, slik som zikavirus, infiserer morkakecellene slik at barnet kan bli direkte skadet.

– Slik er det ikke med koronaviruset, fordi det viser seg at morkakecellene ikke har de vanlige cellereseptorene koronaviruset trenger for å infisere celler, sier forskningsleder Annetine Staff.

Men studier viser også at når betennelsesreaksjonen hos mor er stor slik som ved alvorlig koronasykdom, så gjenspeiles dette i betennelsestegn i blodet som går fra morkaken til og fra fosteret. Forskningen støtter derfor at det også er best for fosteret at den gravide ikke får alvorlig koronasykdom, og det er nettopp derfor koronavaksinen sterkt anbefales til gravide.

Folkehelseinstituttet, Norsk Gynekologisk Forening og de britiske, europeiske og amerikanske gynekologiske foreningene har anbefalt at gravide bør ta mRNA-koronavaksinen på linje med resten av befolkningen ut fra alder og øvrige prioriteringer.
Folkehelseinstituttes råd om vaksinering av gravide: Koronavaksine til gravide - FHI

Fra Legeforeningen: Koronavirus ved svangerskap og fødsel.

Vaksinen kan du ta uansett hvor langt du er kommet i svangerskapet, også de tre første månedene. Kvinner som ammer og kvinner som planlegger å bli gravide kan også ta vaksinen.

Og til slutt, god nyhet nr. 3: Fordi det er så enormt mange som har fått vaksinen på verdensbasis vet vi mer om koronavaksinen og bivirkningene på kort sikt enn det vi har visst om noen annen vaksine som man har gitt til gravide tidligere.

Les mer om koronavirus og svangerskap her:

Maternal-fetal immune responses in pregnant women infected with SARS-CoV-2 | Nature Communications

Premliminary findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons | NEJM

Les flere blogginnlegg fra Ekspertsykehuset!

Fant du det du lette etter?