Informasjon til pasienter på Infeksjonsmedisinsk avdeling

Vi har hatt stor pågang på telefonen om å bestille time for influensavaksinering. Vi har dessverre ikke kapasitet til å drive storstilt influensavaksinering-selv ikke til våre faste pasienter. Influensavaksine kan man få hos fastlege eller på apotek-vi antar omkring uke 42. Sjekk detaljer i egen kommune.

For å komme inn på infeksjonspoliklinikken, må du først gjennom «pre-triagering» ved inngang 3a. Der blir  du spurt om hvilken avdeling du skal til, om du har vært ute  og reist, om du har hatt feber, hoste osv. Hvis alt er greit, får du med en lapp  som du skal ta med  til inngang 3b vis-à-vis drosjeholdeplassen. Der vil en vakt åpne døren for deg og du må sprite hendene dine før du går inn i lokalene. Husk å holde 1 meters avstand.

Digital innkalling

Fra juni 2020 blir alle timeinnkallinger sendt digitalt via Digipost/Altinn, både time til blodprøvetaking og konsultasjoner. 

Viktig: Hvis digipost ikke blir åpnet kommer det automatisk brev i posten etter 1 eller 2 purringer. Vi kan ikke lenger stoppe brev-utsending siden det er Posten som sender ut brevene.  Hvis vi må utsette/endre timer på kort varsel vil vi fortsatt ringe, men ikke lenger sende sms til de som ikke tar telefonen-kun sende elektroniske brev. Disse må derfor åpnes umiddelbart. Sms påminnelse kommer 4 dager før blodprøver og 4 dager før konsultasjonen.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke rutiner gjelder for blodprøvetaking?

Du må ha avtale for å ta blodprøver. Alle som skal ta blodprøver må henvende seg i ekspedisjonen. Kommer du uten avtale må du bestille time. Vi håper dette vil bidra til mindre kø for de som har avtale og flere fornøyde pasienter.

Hvilken informasjon kommer i MinJournal?

Journalnotater kan leses i MinJournal. Det kommer ingen innkallinger eller beskjeder om at man må gå inn for å lese. På sikt skal man kunne slå opp avtaler og blodprøver i MinJournal, men dette er ennå ikke på plass.

Se illustrasjonsvideo for MinJournal på HivNorges nettside

Jeg har nettopp fått påvist en hiv-infeksjon, og legen min har henvist meg til en rask time hos dere. Får jeg ikke den timen?

Jo, det får du. Det er alltid minst en lege, en sykepleier og en sekretær til stede  på poliklinikken mellom 8 og 15 på hverdager.

Jeg har hiv og lurer på om jeg er ekstra utsatt for å bli alvorlig syk av Covid-19.

Så langt er det ikke noe som tyder på at hiv i seg selv gir økt risiko for å bli alvorlig syk av Covid-19. Man antar likevel at hivpasienter med svært redusert immunforsvar (CD4 under 200) kan ha noe øket risiko. Dette gjelder veldig få av de 1800 pas som følges opp hos oss. For å være på den sikre siden bør du uansett være påpasselig med å følge de til en hver gjeldende råd fra helsemyndighetene. Hold deg oppdatert ved å følge med på Folkehelseinstituttet sine hjemmesider med informasjon om risikogrupper

Hvis du mistenker at du har Covid-19 skal du henvende deg til fastlegen din for vurdering.

Jeg er redd for at apotekene går tomme for hivmedisiner og ønsker å ta ut flere bokser for å være helt trygg.

Det er ingen grunn til bekymring når det gjelder de hivmedisinene du bruker. Sikker tilgang på medisiner er noe helsemyndighetene har stort fokus på, og vi kjenner ikke til tilfeller hvor dette ha vært noe problem.

Jeg har hørt at hivmedisiner blir brukt til behandling mot Covid-19. Betyr det at jeg er beskyttet mot å få det?

Det stemmer at det pågår studier av om 2 ulike protease-hemmere (Kaletra og  Rezolsta) kan brukes til å behandle alvorlig syke av Covid-19-pasienter. Det er ingen  indikasjoner på at hivmedisiner med andre virkningsmekanismer, har effekt mot  koronavirus. Vi vet heller ikke resultatet av disse studiene ennå. Du må derfor regne  med at du er like mottagelig for Covid19 som de som ikke bruker hiv-medisiner.  

Jeg lurer på om jeg trenger påfyll av den lungebetennelse-vaksinen.

Alle med hiv som følges opp av oss, har fått tilbud om pneumokokkvaksine allerede de første ukene etter diagnosen. Hvis du ble vaksinert med 2 doser den gangen, trenger du ikke påfyll etter det (se hivfag.no). Sjekk MineVaksiner.no. Vi har de siste ukene sjekket journalen til de av dere som er over 65 år. De som manglet pneumokokkvaksine, er innkalt til vaksinering. 

Jeg lurer på om jeg burde ta influensavaksine nå.

Influensasesongen 2019/20 ansees som overstått. Antall smittede med «vanlig influensa» gikk raskt ned da Covid19- tiltakene ble innført. Det er derfor ikke spesielt viktig å få satt influensa-vaksinen nå. Men vi oppfordrer alle våre hiv-pasienter til å ta influensavaksine når den nye kommer til høsten.

 

HivNorge

HivNorge er en pasientorganisasjon for alle som lever med hiv, og de er tilgjengelig for spørsmål, bistand og samtaler. HivNorges samtaletilbud er for alle som selv lever med hiv eller er berørt av hiv, benytter PrEP eller er skeiv og bruker rusmidler. Alle ansatte, tillitspersoner og frivillige har taushetsplikt. 

Ønsker du å snakke med noen andre som lever med hiv? HivNorge har også tilbud om likepersoner, som er tilgjengelige både om man nylig har fått diagnosen eller har levd en stund med hiv. 

På hjemmesiden finner du informasjon om hiv og Covid-19 på flere språk. HivNorge kan nås via telefon (+4721314580), mail (post@hivnorge.no), Messenger, Facebook og Skype.

HivNorge

Aksept

Aksept – senter for alle berørt av hiv, Kirkens bymisjon, er tilgjengelig på telefon hvor de svarer på spørsmål, gir veiledning og har tid til samtale. Aksept har erfarne helsepersonell og ansatte som gir veiledning på følgende språk: norsk, engelsk, amharisk, tigrinja, swahili, fransk, gresk og urdu. Aksept har egen hjemmeside og facebookside og kan kontaktes på firmapost.aksept@bymisjon.no 

Aksept

Fant du det du lette etter?