HELSENORGE

Bygger nettverk for VNS-behandling

Fagfolk som bruker vagusnervestimulator (VNS) i behandlingen av epilepsi var nylig samlet på Spesialsykehuset for epilepsi (SSE). Møtet er et viktig bidrag til et nasjonalt nettverk for denne behandlingsformen.

En av foredragsholderne på VNS-møtet
Illustrasjonsfoto av VNS-stimulator. Copyright: Cyberonics.

​Samarbeid og erfaringsutveksling VNS-behandling

Oliver Henning og Hrisimir Kostov ved SSE inviterte til det nasjonale møtet om VNS-behandling, der 42 nevrologer, barnenevrologer og epilepsisykepleierne deltok. - Vi håper at disse møtene kan bidra til å bygge et nettverk for økt erfaringsutveksling og samarbeid om behandlingen, sier Henning. Vi har en plan om å få til jevnlige møter fremover. 
Foredragsholdere og deltakere på VNS-møtet

Riem El Tahry (øverst), Eylert Brodtkorb, Morten Lossius, Hrisimir Kostov og Konstantin Kostov. Foto: Oslo universitetssykehus.

Allsidige temaer

Nasjonal og internasjonal forskning, VNS-kirurgi, kasuistikker og praktisk håndtering og justering av vagusnervestimulatoren var blant temaene. Deltakerne fikk mulighet til å øve på programmering av ekte VNS-stimulator. GoNorthMedical (GNM) var industriell samarbeidspartner på møtet.

Behandlingstekster om VNSKort sammendrag

  • Prof. Riem El Tahry fra St Luc Hospital i Brussel fortalte om forskning på virkemekanismer av VNS, hvordan identifisere pasienter som kan ha nytte av VNS, og om innstillinger man bør bruke på vagusnervestimulatoren hos den enkelte pasient. 
  • Konstantin Kostov, PhD kandidat og overlege ved SSE la fram resultater fra NORPulse, VNS register på SSE som er en av de største publiserte studiene fra et enkelt senter. 
  • Prof. Eylert Brodtkorb fra St. Olavs hospital presenterte resultater om kritisk vurdering av effektivitet over langtidsbehandling med VNS. 
  • Hrisimir Kostov, overlege ved SSE, informerte om forutsetninger for å gjennomføre MR hos pasienter med VNS, og hvordan dette best burde gjøres. 
  • Oliver Henning, PhD og overlege ved SSE introduserte om VNS i epilepsibehandlingen. Han snakket også om praktisk håndtering og justering av VNS i forhold til stimulerings-parameterne og om tilleggsfunksjoner. 
  • Arild Egge, PhD og overlege ved Nevrokirurgisk avdeling i OUS, ga et innblikk i den nevrokirurgiske delen av VNS-behandling og viste opptak fra operasjonsbordet. 
  • Steffen Fetzer, PhD og medical affairs manager fra Livanova som i mange år har vært teknisk support ved forskjellige problemer. Han gå noe hjelp om hvordan man kan stadfeste om det foreligger et brudd i ledningen til VNS ved forskjellige undersøkelse. 
  • Hrisimir Kostov gjennomgikk en rekke kasuistikker som kollegene har tatt med. Her bidro Thorsten Gerstner fra Arendal, Martine Gilje Jaatun fra Stavanger, og Trine Haugsand fra Ahus.