Den største gaven. Min historie om autisme.

Ny bok om familieliv ved autismespektervansker kan hjelpe helsepersonell som kan bruke den i grupper og i samtale med pårørende søsken . Boka er også aktuell for tweens og ungdommer. «Å binde folk fast til en stol er ikke det jeg kaller morsomt», forteller Lars, 7 år. Søsken som er pårørende har vært en glemt gruppe i helsesammenheng, selv om de ofte har en tøff hverdag og mye behov for oppmerksomhet og omsorg.

Boka er aktuell for barn og ungdom - og for helsepersonell. Den er illustrert av barn og unge fra 8-18 år.
Boka er aktuell for barn og ungdom - og for helsepersonell. Den er illustrert av barn og unge fra 8-18 år.

Ny bok om familieliv ved autismespektervansker: "Den største gaven. Min historie om autisme"

I boka forteller søsken og de som har diagnosen selv om sine opplevelser til psykolog og forfatter Mia Tuft. 7 år gamle Lars som er intervjuet i boka, forteller om en hverdag der alt kontrolleres av broren. Broren, Johan, binder ham fast til en stol og synes det er morsomt, og stenger Lars ute av huset mens han har besøk av klassevenner. Lars, tolv andre barn og to voksne forteller sine historier i boka.

Boka er aktuell for barn og ungdom - og for helsepersonell som kan bruke den i grupper og samtaler. Boka som er illustrert av barn og unge i alderen 8-18 år.

Bilde av Mia Tuft

Mia Tuft har fått støtte til å skrive boka fra Extrastiftelsen via Autismeforeningen i Norge. Foto: Hilde Brevig.

​Søsken som pårørende skal informeres bedre

Nye lovendringer i Helsepersonelloven vedtatt i fjor sikrer barn som er pårørende til søsken til alvorlig somatisk eller psykisk syke sterkere rettigheter og ivaretakelse. Helsepersonell skal nå i større grad snakke med, veilede og informere søsken som er pårørende.

Les de nye lovendringer i Helsepersonelloven

Lansering og seminar 13.6

I forbindelse med lansering av boka arrangeres et gratis fagseminar, blant annet om å være søsken. Blant foreleserne er Dr. Psychol Krister Fjermestad, en søster og forfatteren Mia Tuft. Begrenset antall plasser.