Epilepsipasienter på ketogen diett får egen kokebok

Ketogen diett kan redusere anfall hos pasienter med epilepsi. Men dietten er krevende og for mange er det vanskelig å stå på dietten over tid. Behovet for flere oppskrifter er stort. Nylig var det lansering av en ny ketogen kokebok for pasienter ved Spesialsykehuset for epilepsi (SSE). Kokeboken inneholder mange smakfulle oppskrifter som vil øke matgleden og dermed motivasjonen for diettbehandling ved epilepsi.

Ketogen kokebok - forsideillustrasjon
 

​Fra matkurs til bokprosjekt

For noen år siden tok to pasienter sammen med klinisk ernæringsfysiolog Magnhild Kverneland kontakt med Norsk Epilepsiforbund. De fortalte om behovet for flere oppskrifter og drømmen om å få en kokebok for ketogen diett. Jørn Sibeko i Epilepsiforbundet søkte ExtraStiftelsen om midler til prosjektet og fikk støtte. En del av prosjektet var et matlagningskurs for epilepsipasienter som ble gjennomført i 2017 med kokk Svein Iversen fra matkurs.no. Kursmenyen ble starten på kokeboken som nå er ferdig.

Fra lanseringen av Ketogen kokebok

- Det er ekstra morsomt at epilepsipasientene selv etterlyste flere oppskrifter. I dag kan vi glede oss over en ketogen kokebok av høy kvalitet, sier klinisk ernæringsfysiolog Magnhild Kverneland fra SSE (midten), omgitt av Jørn Sibeko fra Norsk Epilepsiforbund og Svein Harald Iversen fra matkurs.no. (Foto: Oslo universitetssykehus)

Kvalitet og god smak

Boken har blitt til gjennom et samarbeid mellom kokk Svein Iversen, klinisk ernæringsfysiolog Magnhild Kverneland og prosjektansvarlig Jørn Sibeko fra Epilepsiforbundet. Resultatet er en inspirerende kokebok med lekre bilder. Gode smaksopplevelser har vært sentralt. Boka har oppskrifter på avokadoretter, belgfrukter, kryddersmør, fettrike sauser, kjøtt, fisk, fugl og rulader. Du finner også nyttige tips, kokketriks og forklaring av ord og matuttrykk.

Illustrasjonsfoto fra Ketogen kokebok

Ketogen diett har mye fett og lite karbohydrater. Ingrediensene i dietten må måles nøyaktig ned til grammet. Alle oppskriftene i boka har angitt ketogen ratio, forholdet mellom gram fett og gram protein pluss gram karbohydrat. Fotograf Jon Magnus Nilsson har fått maten til å se god ut og har designet boken. (Foto: Jon Magnus Nilsson)

Ketogen diett er betegnelsen på ulike diettvarianter som brukes til å behandle epilepsi. Behandlingen utføres på spesialsykehus og er et tilbud til pasienter som har epilepsi som er vanskelig å behandle med medikamenter. Denne kokeboken er laget for denne pasientgruppen som samtidig får tett oppfølging med hensyn på eventuelle bivirkninger. Spesialsykehuset for epilepsi ved Oslo Universitetssykehus anbefaler ikke denne dietten til andre.

Last ned pdf-versjon av kokeboken her

Endret kosthold kan gi folk et bedre liv

-Tanken bak Ketogen kokebok er å bevare matgleden og gjøre det lettere for epilepsipasienter å gjennomføre behandlingen, sa Jørn Sibeko under lanseringen av boka på SSE nylig. - Det er viktig at maten vi lager blir et måltid, ikke tilfeldig sammenrasking av ingredienser, forklarer kokk Svein Iversen. Iversen er spesielt opptatt av maten til personer med diettbegrensninger. Endring av kostholdet kan gi folk et bedre liv. Dersom tilpasning av kosten fungerer, så er det veldig meningsfullt.

Les mer om ketogen diett ved Spesialsykehuset for epilepsi