Helsenorge

Nå kommer Virtual Reality (VR) i anfallsundervisning

Helsepersonell ved Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) setter nå VR-briller på hodet og opplever epilepsianfall på en virkelighetsnær måte. Hvorfor? De tester VR-filmer som skal lære oss å trygge personer som får anfall i det offentlige rom.

Sykepleiere ved KNF (Klinisk nevrofysiologisk lab) ved SSE ser VR-filmene fra Epilepsiforbundet
Se det jeg opplever: SSE-ansatte tester Epilepsiforbundets nye VR-filmer, som gir opplevelsen av å ha anfall i det offentlige rom. Foto: Fredrik Heggelihaugen.

Hvordan reagerer vi når en person får anfall?

Epilepsiforbundet har laget to VR-filmer, som gir deg en virkelighetsnær opplevelse av å få et absensanfall i klasserommet og et GTK-anfall på treningssenteret.  Filmene demonstrerer hvordan man bedre kan takle at en person får anfall i det offentlige rom og hvordan man kan gi økt trygghet.

Realistisk og lærerikt

Med VR-briller og øreklokker opplever man å ha anfall på en virkelighetsnær måte.

 


- Dette var svært interessant, realistisk og lærerikt, sier overlege Rune Markhus, ved KNF, Seksjon for klinisk nevrofysiologi på SSE.  I en uke skal helsepersonell på SSE teste de nye filmene

Helsepersonell tester VR-filmene fra Epilepsiforbundet

Informantene fra SSE svarer på en kort spørreundersøkelse før og etter de ser filmene. Masterstudent Fam Vivian Bekkengen skal analysere dataene videre og bruke dem i sin masteroppgave. Hun vil finne ut om VR-filmene kan redusere fordommer i omgivelsene eller øke forståelsen for anfall. Foto: Oslo universitetssykehus.

Folks reaksjoner kan gi trygghet

Filmene viser hvordan omgivelsene kan reagere når en får anfall i det offenlige rom. Du får oppleve uheldige reaksjoner og reaksjoner som kan løse situasjonen på en positiv måte for alle. Filmene skal vise menneskene rundt hvordan en kan redusere frykt og usikkerhet hos den som har anfall.

Bruker VR-filmer til opplæring

I følge prosjektleder Bård Dalhaug i Epilepsiforbundet skal VR-filmene bli et verktøy for Epilepsiforbundets forelesere. Også helsepersonell, lærere, sykehus, lærings- og mestringssentre og andre kan bruke filmene i opplæring.  

​Dette er saken
​Epilepsiforbundet har fått støtte fra Dam-stiftelsen til VR-film prosjektet.  Forbundet har laget to VR-filmer i samarbeid med Stargate Media og Halvor Nitterberg. Prosjektleder er Bård Dalhaug i Epilepsiforbundet.

Filmene skildrer ulike typer anfall:

  • Absensanfall i klasserom
  • Generalisert tonisk-klonisk anfall (GTK-anfall, også kalt krampeanfall) på et treningsstudio.

Planen er å få filmene delt i riksdekkende medier.  GTK-filmen vil bli lagt ut på Youtube-kanalen til Epilepsiforbundet.

Fam Vivian Bekkengen skriver masteroppgave om VR-briller og anfall.

Kilde: Epilepsinytt nr. 1 2021