Tror ikke alle med terapiresistent epilepsi har fått riktig diagnose

Det må være færre enn en tredjedel av personer med epilepsi som ikke får medikamentell anfallskontroll, uttrykker dr. med. og nevrolog Karl O. Nakken og dr.med., professor og overlege ved Spesialsykehuset for epilepsi, Morten I. Lossius i en debattartikkel.

Karl O. Nakken
SIKRE DATA: – Når våre helsemyndigheter skal legge til rette for en best mulig epilepsiomsorg i Norge, er det viktig at de får sikre data på pasientgruppens behov, sier Karl O. Nakken. Foto: Norsk Epilepsiforbund

​Hovedbudskapet i artikkelen er at diagnosen terapiresistent epilepsi ikke alltid er riktig. Pasienter med en slik diagnose bør utredes grundig, enten ved nærmeste universitetssykehus eller ved Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) - Det viser seg at hos noen er epilepsien ikke terapiresistent, eller at de ikke har epilepsi i det hele tatt, forteller Nakken.

Debattartikkelen  ble nylig publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening.

 

Morten I. Lossius

USIKKERT ANTALL: Det er usikkert hvor mange som har en genuin legemiddelresistent epilepsi, skriver Nakken og Lossius i debattartikkelen. Bildet viser Morten I. Lossius. Foto: Oslo universitetssykehus

Bør utredes grundig

I artikkelen skriver Nakken og Lossius om mulige årsaker til at pasienter kan få diagnosen terapiresistent epilepsi ved en feiltakelse: legemiddelbehandling som ikke er optimal, mangel på etterlevelse av medisinbruk, uheldig livsstil, feil epilepsiklassifisering og feil diagnose.

– SSE er opprettet for å yte hjelp til personer med alvorlig og vanskelig kontrollerbar epilepsi. Enkelte studier viser at dette gjelder rundt en tredjedel av alle som har epilepsi. Det vil i Norge si rundt 12.000 mennesker. I debattartikkelen argumenterer vi for at dette estimatet er for høyt, og at det er flere sannsynlige grunner til det, sier Nakken.

– Når våre helsemyndigheter skal legge til rette for en best mulig epilepsiomsorg i Norge, er det viktig at de får sikre data på pasientgruppens behov. Ikke bare hvor mange som har epilepsi i Norge, men også hvor stor andel som ikke oppnår anfallskontroll med legemidler, hvor mange som har tilleggsvansker av fysisk og/eller psykososial art, med mer.

Fant du det du lette etter?