Opioidfri anestesi

Vinner av 2.plass i innovasjonskonkurransen 2019:
"Er det senger de trenger?"

"Vi ønsker å prøve ut opioidfri anestesi som en ny måte å gi narkose og smertelindring til kirurgiske pasienter på. Ved å kombinere velkjente narkosestoffer og andre medikamenter på et nytt vis kan vi kutte ut de sterke smertestillende opioidene som ofte trengs etter operasjon."

Marlin Comelon
Marlin Comelon vant andreplass og 50.000 kr i innovasjonskonkurransen og har fått et kraftig signal om at hennes prosjekt verdt å satse på. Foto: Dag Kristiansen

​Hva er ideen?
Vi ønsker å prøve ut opioidfri anestesi som en ny måte å gi narkose og smertelindring til kirurgiske pasienter på. Ved å kombinere velkjente narkosestoffer og andre medikamenter på et nytt vis kan vi kutte ut de sterke smertestillende opioidene som ofte trengs etter operasjon. Da slipper vi bivirkningene som er assosiert med slike morfinliknende stoffer og pasientene blir godt smertelindret uten å bli kvalme, trøtte, svimle eller risikere påvirkning av pusten. Når pasienten slipper slike bivirkninger og har lite smerter blir det mindre komplikasjoner, de trenger kortere opphold på overvåkningsavdelingen etter operasjon, de kommer seg raskere på bena og kan reise tidligere hjem fra sykehuset.

Hvordan løses det i dag?
Pasientene får ulike former for generell eller regional anestesi der opioider har en sentral rolle for smertelindring med påfølgende risiko for bivirkninger som kvalme, oppkast, svimmelhet, kløe, hodepine, trøtthet, påvirkning av pusten, immobilisering med mer. Opioider er også forbundet med risiko for tilvenning og avhengighet og det er derfor viktig å begrense hvor mye opioider man bruker i smertebehandling etter operasjon.

Hvordan vil dette løses i fremtiden?
Det er utviklet medikamentprotokoller som muliggjør å gi narkose og smertelindring til pasienter uten å gi opioider. Det er i dag flere kirurgiske sentre i Europa som bruker opioidfri anestesi. Vi ønsker å innhente erfaringer med medikamentprotokoller og logistikk fra disse sentrene for å se om dette kan overføres til norske forhold.

Hva skal premien brukes til?
4 leger og 2 sykepleiere reiser på 2 dagers studietur til sykehuset AZ Sint-Jan-Brugge-Oostende i Belgia i slutten av november. Der vil vi følge deres opplegg for opioidfri anestesi som har vært i bruk i flere år.

Alle de 6 nominerte får tilbud om veiledning fra Innovasjonsavdelingen til videreutvikling av sitt prosjekt.