Strålende masker til superhelter!

Barn og unge som strålebehandles ved Oslo universitetssykehus bruker i dag de samme behandlingsmaskene som voksne pasienter. Dette ønsket vi å gjøre noe med, for barn er ikke små voksne. I disse dager starter vi derfor opp prosjektet «Strålende masker til Superhelter».

Vil strålende masker gi barna en god opplevelse, og gjøre behandlingshverdagen litt lettere for barn og unge under 18 år, som får strålebehandling ved Oslo universitetssykehus?Dette er vårt forskningsspørsmål. Og dette ønsket innsamlingsaksjonen frabaastadtil.no også. De ville bidra til at pasienter ved OUS, Radiumhospitalet, fikk gode opplevelser.

Tusen takk for startkapitalen til alle dere som har gitt til aksjonen og bidratt med midler!

Barn og unge som får strålebehandling mot hodet på Radiumhospitalet kommer ofte fra Rikshospitalet eller hjemmefra. De vil få informasjon på Rikshospitalet eller av koordinator på Radiumhospitalet om maskene før de har første oppmøte hos oss. Etter at stråleterapeutene har formet masken, er den klar for å bli tegnet på. Tiger, Spiderman, havfrue eller Donald Trump – vi tar mot bestillinger, og gleder oss til å få utfordringer!

Prinsessemaske Sykehuset i Leeds.pngMaske rosa sykehuset i Leeds.png

Bilder fra Sykehuset i Leeds hvor man i dag behandler barna i superheltmasker, og hvor Mathilde Haraldsen Normann fikk ideen fra. Foto: Sykehuset i Leeds

Maskene er medisinsk utstyr, og selve påtegning skal ikke ha noen innvirkning på behandlingen for øvrig. På «Aktiviteket» i andre etasje kan barna og gode hjelpere tegne på maskene selv sammen med en fra prosjektgruppa.

Godt samarbeid

Lobke Marsden er en leke-terapeut på sykehuset i Leeds i England, som har tilbudt barna masker med superheltmotiv. Tilbakemeldingene har vært så gode at vi kontaktet Lobke, og fikk tips og gode råd. Nå vil barna hos oss også få det samme tilbudet.

Vi samarbeider også med Camilla Stolp ved Innovasjonsavdelingen i OUS som har synliggjort prosjektet på idepoliklinikken.no.

Teamet

Prosjektgruppen er stor og tverrfaglig. Med meg har jeg stråleterapeut Morten, Hege, Birgitte og Stian. Sykepleierne Elin, Katrine, Benedicte, Ragnhild, Lise og Hilde. Fysiker Jørund, ergoterapeut Grete, tegnerne Ida fra Hasselkroken Kanvas barnehage og Ida fra Ulvøya barnehage og kreftlege Henriette. Vi vil i tillegg forsøke å utvide med personale fra booking og koordineringstjenesten.

 Deler av prosjektgruppa på behandlingsapparat 5 på Radiumhospitalet

Fra venstre bak: Fysiker Jørund, Stråleterapeut Stian, Tegner og ped.leder fra Hasselkroken Kanvas barnehage Ida. Fra venstre foran: Stråleterapeut Morten, Stråleterapeut Birgitte, Stråleterapeut og prosjektleder Mathilde, Sykepleier Katrine, Sykepleier Benedicte og Tegner og ergoterapeut Grete. Foto: Per Marius Didriksen, sykehusfotograf OUS.

Hva skjer fremover

Tilbakemeldingene fra Leeds viser at barna og familiene deres fikk en mer positiv opplevelse av strålebehandlingen.

Den var ikke så skremmende, og vi vil derfor søke om å få gjennomføre en kvalitetssikringsstudie. Dette for å undersøke om foreldre til barn og unge 18 år som skal ha strålebehandling hos oss det neste året, vil mene det samme.

Vi har laget fem prototyper av påtegnede masker for å øve oss. Resultatene er lovende. Datteren min Wilma er modell for tre av maskene, og klassen hennes, 3C på Kastellet skole har tegnet en av prototypene.

Dette prosjektet vil ikke endre behandlingen men vi håper at det vil endre opplevelsen av den!

Følg oss videre på denne lenken til vår avdeling for innovasjon, OUS.