Avdeling for barnemedisin, Ullevål

Blodkreft - cellegiftinjeksjon i spinalvæsken hos barn

Ved leukemi og noen lymfekreftformer kan det forekomme at kreftcellene også sprer seg til spinalvæsken (væsken som finnes i hjernehulrommene og i ryggmargskanalen rundt ryggmargen). Dette kan skje ved diagnosetidspunktet og/eller senere ved tilbakefall.

Innledning

Det er ikke godt nok å gi cellegift utelukkende i blodbanen, da det finnes en "blod-hjerne-barriere" som forhindrer at cellegiftene oppnår tilfredsstillende konsentrasjon i spinalvæsken. Cellegiften sprøytes derfor direkte inn i spinalvæsken. Slik behandling er i dag standard.

Henvisning og vurdering

Før

Det kreves ingen spesiell forberedelser, men undersøkelsen gjennomføres alltid i narkose hos barn. Barnet må derfor faste (ikke mat, ikke drikke, ikke tyggis, drops etc) i noen timer før narkosen starter.


Under

I narkose legges barnet i sideleie. Legen stikker med en meget tynn nål i korsryggen mellom to ryggtagger. Når nervevæsken drypper ut, tas det noen dråper til forskjellige analyser, deretter settes sprøyten med cellegift på nålen og medikamentet sprøytes inn. Til slutt fjernes nålen.

Gjør det vondt?

Undersøkelsen foregår i narkose og gjør derfor ikke vondt. Noen kan få litt smerter eller ubehag i korsryggen etterpå, dette er heller sjeldent. Større barn og ungdommer kan noen ganger plages av hodepine når de setter seg opp, går eller står de første 1-2 døgn; dette kan forebygges ved at pasienten ligger flat i flere timer etter ryggmargsprøven.

Hvor lenge varer behandlingen?

Selve injeksjonen varer få minutter; narkosen og oppvåkningen tar noe lenger tid.

Resultatet av spinalvæske-analysen får dere samme dag.

Etter

Vi passer godt på barnet til det er våknet fra narkosen. Noen kan være kvalme etter narkosen og da må vi være litt forsiktig med mat og drikke.

Hvis det ikke skal gjøres andre ting, kan dere vanligvis reise hjem samme dagen. Dette forutsetter at barnet har drukket og spist litt etter narkosen uten å kaste opp og er i fin almenntilstand for øvrig.

Vær oppmerksom

Blodplatetallet må være sjekket og må ikke være for lavt. Barnet bør ikke ha blødningstendens og ikke bruke blodfortynnende medisin.

Ved alle narkoser er det en teoretisk risiko for komplikasjoner, men den er svært liten. Barn som tidligere har hatt komplikasjoner ved narkosen, eller barn med andre sykdommer som for eksempel hjertefeil, må vurderes spesielt av narkoselege før inngrepet utføres.

Ved feber, sterke eller tiltagende smerter i punksjonsområdet, eller andre akutte problemer det første døgnet, bør dere kontakte avdelingen for å diskutere eventuelle tiltak.

Ved hodepine er det viktig at barnet legger seg ned, ev. kan det gis smertestillende, men diskuter dette gjerne først med oss.

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?