Til deg som har vært innlagt på intensivavdeling under koronapandemien

Pasienter husker av og til lite eller bare deler av tiden ved intensivavdelingen. Spørsmål rundt hva som skjedde under oppholdet melder seg ofte først etter at man har flyttet på sengepost eller er utskrevet fra sykehuset. Mange har derfor behov for å vite noe om oppholdet for lettere å kunne bearbeide denne tiden.

​Koronavirus gir sykdommen som heter Covid-19. Sykdommen kan i mange tilfeller gjøre at det kan bli tungt å puste, og mange blir engstelige av dette. Covid-19 kan lede til en tilstand som heter akutt lungesvikt-syndrom (ARDS). Ved lungesvikt kommer det ikke nok oksygen fra lungene over i blodet.

Hjelp til å puste

I første omgang kan det være nok å gi ekstra oksygen på ulike typer masker, eller pustehjelp via en maske som sitter stramt over ansiktet. Hvis ikke dette er nok, kan det bli nødvendig å bruke pustemaskin (respirator). Da legges man i narkose og får et plastrør (tube) ned i lungene gjennom munnen.

Person som ligger i sykehusseng med respirator

Foto: Oslo universitetssykehus

Ofte holdes du dypt sovende de første dagene. Smertestillende og beroligende medisiner gis direkte i blodet i denne fasen for at man ikke skal ha ubehag og for at behovet for oksygen i kroppen skal holdes lavt. Når lungene blir bedre får du mindre medisiner og blir mer og mer våken.

Tuben ned til lungene kan oppleves ubehagelig, og noen føler at de ikke får nok luft eller må brekke seg og vil prøve å dra den ut selv. Når slim løsner i luftveiene suger vi det ut gjennom tuben. Dette kan også være ubehagelig og mange hoster kraftig. Kanskje du husker noe av dette hvis du har vært respiratorbehandlet?

Det er ofte ganske bråkete på intensivavdelingen. Både det tekniske utstyret og personalet bidrar til en del støy, selv om vi prøver å begrense det mest mulig.

Mageleie

Noen pasienter med lungesviktsyndrom legges på magen for å bedre lungefunksjonen og oksygeninnholdet i blodet. Når en intensivpasient snues over på magen er det mange som hjelper til. Det er vanlig å
ligge på magen helt opp til 16 timer for å se om lungefunksjonen bedrer seg.

Vi forandrer ofte litt på stillingen underveis og prøver å avlaste huden for å forebygge trykksår. Det er vanlig at de som ligger lenge på magen blir hovne i ansiktet og irritert i øynene. Det kan også bli strekk i for eksempel
nakke og skuldre som kan gi plager av i ettertid. Covid-19 kan også gi problemer med blodsirkulasjonen og nyresvikt som medfører at blodet må renses med dialyse.

Beskyttelsesutstyr

For at vi som jobber på sykehuset skal unngå å bli smittet av koronaviruset må vi hele tiden ha på oss beskyttelsesutstyr når vi er rundt pasientene. Både leger, sykepleiere og annet helsepersonell har på seg ansiktsmaske eller munnbind. Vi har også på oss en lue, en beskyttelsesfrakk, hansker og plastbriller eller en plastskjerm foran ansiktet.

Det er vanskelig å se hvem som er hvem av oss og kanskje var det skremmende for deg når du ikke kunne se ansiktene våre?

Kvinne med hette, briller og gassmaske

Foto: Oslo universitetssykehus

Besøksforbud

Smittefaren innebærer også at sykehuset er stengt for besøkende. Det var derfor ingen av dine pårørende som fikk lov å komme hit på besøk for å være sammen med deg. Det opplevdes nok som vanskelig både for deg og de som var bekymret for deg. Vi prøvde å holde dine nærmeste informert om din tilstand via telefon eller andre kanaler.

Minner fra et intensivopphold

Det er ikke uvanlig å ha uvirkelige minner fra et intensivopphold, og ofte
kan man være usikker på om det man husker har skjedd i virkeligheten eller ikke. Drømmer, mareritt og hallusinasjoner kan påvirke
en i lang tid etter utskrivelse.

Noen har stort behov for å dele sine tanker rundt det de husker, mens andre helst vil la være å tenke på det. Det er ikke unormalt at man synes det er vanskelig å snakke om disse minnene.

Vi vil råde deg til å ta kontakt ta kontakt med fastlege eller andre du kan snakke med dersom du plages med opplevelser fra oppholdet. Også dine pårørende kan i lang tid være preget av at du var alvorlig syk og kan trenge å snakke med noen om dette.

Vi håper det går bra med både deg og dine nærmeste etter utskrivelsen.

Fant du det du lette etter?