Familiær hyperkolesterolemi - kosthold

Lipidklinikken

Ved familiær hyperkolesterolemi (FH) er et kolesterolsenkende kosthold en del av behandlingen. Kostholdet reduserer kolesterolnivået i blodet i tillegg til kolesterolsenkende medikamenter.

Les mer om Høyt kolesterol
Informasjon fra helsenorge.no

Høyt kolesterol

Høyt kolesterol kan øke risikoen for å få hjerteinfarkt og hjerneslag. En sunn livsstil kan bidra til et sunt kolesterolnivå, men noen trenger imidlertid behandling av legemidler.

Hva er høyt kolesterol?

Kolesterol er et fettstoff, og når det transporteres i blodet er det bundet til store transportmolekyler. Det finnes to typer kolesterol, og kroppen trenger begge. Når kolesterolet er bundet til molekylet LDL, omtales det ofte som "det dårlige kolesterolet". Årsaken er at for mye kolesterol bundet til LDL kan øke faren for hjerte- og karsykdommer. Når det er bundet til HDL-molekylet, kalles det for "det gode kolesterolet" fordi kolesterol bundet til denne typen transportmolekyl ser ut til å minske risikoen.

Et sunt kolesterolnivå betyr at du ikke har altfor mye kolesterol totalt i blodet og at balansen mellom det som er bundet til LDL og HDL er god.

Har du fått beskjed av lege at du har for høyt kolesterol, kan det bety at du har:

 • for mye kolesterol i blodet generelt
 • for mye av det dårlige (LDL) kolesterolet i blodet spesielt
 • begge deler

Når du skal sjekke kolesterolnivået vil det bli tatt en blodprøve, en «lipidprofil».

Du bør faste i 12 timer før du tar denne testen.

Leger måler kolesterolet med enheten millimol per liter (mmol/l). De bruker sjelden enheten i pasientsamtaler. For dem som har en viss risiko for hjerte- og karsykdom, er det ønskelig at det totale kolesterolet, altså det som er bundet til LDL og HDL til sammen, er under 5,2 mmol/l. LDL-kolesterolet (det "dårlige") bør være under 2.6 mmol/l.

I Norge sier Helsedirektoratets retningslinjer at et kolesterol på 8 mmol/l eller høyere vanligvis bør behandles, uansett hvor sunn man er ellers. Det gjelder imidlertid ikke alltid kvinner som har gått gjennom overgangsalderen.

Har du hatt slag eller hjerteinfarkt, vil legene ofte ønske å senke LDL- og totalkolesterolet til enda lavere verdier.

Les mer om Høyt kolesterol (helsenorge.no)

Innledning

Vi gjennomfører behandlingen fordi kosthold og livsstil har betydning for kolesterolnivået i blodet. Et høyt inntak av mettet fett fører til at kroppen danner mer kolesterol og dette er ugunstig når du allerede har et høyt nivå av kolesterol i blodet. Det er i tillegg gunstig med et høyt inntak av frukt/bær og grønnsaker, fiberrike matvarer og velge matvarer rike på umettet fett foruten å ha et lavt inntak av sukkerrike mat- og drikkevarer. Et kolesterolvennlig kosthold kan redusere kolesterolnivået i blodet og igjen redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.


Henvisning og vurdering

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Du blir satt opp på time til klinisk ernæringsfysiolog i tillegg til lege første gang du kommer til sykehuset.

Dersom du har fått time hos klinisk ernæringsfysiolog kan du forberede deg på følgende:

 • Første gang du har time hos klinisk ernæringsfysiolog er det satt av ca 30 min eller 1 time til samtale. Tiden som er satt av er avhengig av behandlingssted, noen ganger vil samtaletiden være etter behov. 
 • Dersom du blir kalt inn til kontrolltime, er det satt av ca 30 minutter til samtalen (også denne samtalen kan variere ut ifra behandlingssted).
 • Det er vanlig å måle kroppsvekt og høyde.
 • Du kan bli spurt om hva dine forventninger til behandlingen er.
 • Det er forventet at du forteller litt om ditt spisemønster og matvarevalg.
 • Ved de fleste sykehus vil du få utdelt et spørreskjema om matvarevalg, SmartDiet. Skjemaet hjelper oss til å få et overblikk over hvilke kilder du har til fett (mettet og umettet), fiber, sukker og få litt kjennskap til livsstilen din. Det tar ca 10 minutter å fylle ut skjemaet.
 • Noter gjerne ned spørsmål du har i forkant.
 • Husk også å ta fastende blodprøver i god tid før timen.

2. Under

Når du kommer til sykehuset, er det viktig at du registrerer deg i ekspedisjonen.

Du får veiledning i en samtale med en autorisert klinisk ernæringsfysiolog. Du kan også bli bedt om å bli veid og målt. I noen tilfeller vil det være behov for blodprøver. Dersom du ønsker å ha med deg familie eller andre pårørende, vil dette være helt greit.

Første samtale hos klinisk ernæringsfysiolog kan ta mellom ca 30 min og 1 time. Lengden på disse timene og oppfølgingstimer kan variere fra hvilket behandlingssted og behov du har.

Ved de fleste sykehus vil du få utdelt SmartDiet, et spørreskjema om matvarevalg. Det tar ca 10 minutter å fylle ut skjemaet. Med dette skjemaet vil vi få et overblikk over hvilke kilder du har til fett (mettet og umettet), fiber, sukker og litt oversikt generelt om livsstilen din.


3. Etter

Voksne blir satt opp til samtale hos klinisk ernæringsfysiolog ved første time og senere etter behov. Vi prøver å sette barn og unge opp til klinisk ernæringsfysiolog ved hver kontroll.

Etter avsluttet samtale og undersøkelse hos klinisk ernæringsfysiolog og lege kan du forlate sykehuset.

Kontaktinformasjon

Lipidklinikken
Oppmøte
Forskningveien 2 B ligger nedenfor Rikshospitalet, på andre siden av Ringveien.
Telefon
22 89 48 08
mandag - fredag 08.30-11.30 og 13.00-14.00
Postadresse
Oslo universitetssykehus, Aker
Lipidklinikken
Postboks 4959 Nydalen
0424 Oslo
Forskningsveien 2B
Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.