HELSENORGE
Reproduksjonsmedisinsk avdeling

Prøverørsbehandling

Prøverørsbehandling, også kalt assistert befruktning eller In vitro fertilisering, betyr at egget befruktes utenfor kvinnens kropp.

Ventetider

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Kvinnen skal møte fastende på uthentingsdagen, og ta smertestillende tabletter en time før inngrepet.

En bioingeniør fra laboratoriet henter dere på venterommet. Dere må begge legitimere dere og underskrive dokumentet om at dere samtykker til behandlingen vi tilbyr.

Bioingeniøren viser dere sædprøven på en skjerm og forklarer hvilken metode som er bestemt å være best i deres tilfelle. Dere får også forklart hva som skjer med cellene de dagene de blir dyrket på laboratoriet.

Når det er gjort vil en sykepleier informere om prosessen under egguthentingen, og legge en venflon klar på kvinnens håndbak. Dette for at å kunne gi smertestillende underveis i behandlingen.

Under

På operasjonsstua setter legen lokalbedøvelse i skjedeveggen. Egguthentingen skjer ved hjelp av en tynn hul nål som suger ut eggene fra eggstokken.

Det er skjerm i taket som gjør at dere kan følge med på hva som skjer under behandlingen.

Mannen får være med på operasjonsstua.

Etter

Etter at eggene er hentet ut får dere se hvordan de ser ut på skjermen i taket. Kvinnen må hvile en halv time etter behandlingen. På grunn av medisinene kan du ikke kjøre bil selv denne dagen.

Sykemelding er ikke nødvendig. Du kan gå på jobb dagen etterpå.

I løpet av dagen vil befruktningen skje på laboratoriet. Det er to måter å gjøre dette på:

  • Ved IVF-metoden blir eggceller og sædceller lagt sammen i en dyrkningsskål.
  • Ved ICSI-metoden blir en enkelt sædcelle ført inn i eggcellen. Dette gjør vi manuelt under mikroskop.

De befruktede eggene blir dyrket fram i inkubatorskap i spesielle dyrkingsmedium.

Tilbakesetting av befruktet egg

Alt etter hva som er bestemt vil det bli tilbakesetting av det befruktede egget 2, 3 eller 5 dager etter at eggene bel hentet ut. Ved hjelp av ultralyd på magen blir et tynt plastkateter ført forsiktig inn i livmorhulen. For at ultralydbildet skal kunne avbilde livmoren best mulig, er det en fordel å ha full urinblære.

Etter tilbakesetting får dere informasjon av sykepleier om videre bruk av medisiner og graviditetstesting.

I enkelte tilfeller blir alle egnede befruktede egg frosset. Tilbakesetting av egget blir da utsatt i 1 - 2 måneder i påvente av mer optimale og tryggere forhold for kvinnen og den påfølgende graviditeten. 

Vær oppmerksom

Det er sjelden at det forekommer risiko og komplikasjoner ved prøverørsbehandling. Overstimulering, blødninger, allergiske reaksjoner, infeksjoner og bivirkninger av medisiner kan forekomme. Dersom mistanke om overstimulering vil alle egnede befruktede egg fryses, og tilbakesettingen utsettes 1 - 2 måneder. På denne måten unngår vi at du blir syk av overstimulering.

I tillegg kan den psykiske belastningen være stor for noen.

Kontaktinformasjon

Fant du det du lette etter?